Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ζεστό χρήμα στα νοικοκυριά από τα μέτρα Τσίπρα

Σε άμεσες μειώσεις των τιμών των τροφίμων κατά 8,9% και του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 6,2% μεταφράζονται για τα νοικοκυριά οι μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ που εξήγγειλε μεταξύ των άλλων  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα είναι χωρισμένα σε δύο πακέτα. Στο πρώτο που αφορά στα μέτρα που θα υλοποιηθούν το 2019 και σε εκείνα που θα υλοποιηθούν το 2020.

Τα μέτρα του 2019, που συνίστανται στις μειώσεις του ΦΠΑ και στη χορήγηση της 13ης σύνταξης θα εφαρμοστούν άμεσα εντός του Μαΐου, και θα κοστίσουν 1,1 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό, ποσό το οποίο θα επωφεληθούν τα νοικοκυριά.

Τα μέτρα του 2020 θα ψηφιστούν στους επόμενους μήνες και πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου με τον προϋπολογισμό του 2020.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι για το 2019 «προχωράμε σε μείωση του ΦΠΑ, στην εστίαση από το 24% στο 13% (εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ) και στη μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης, στον συντελεστή του 13% και σε μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το 13% στο 6%.

Οι μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ θα γίνουν εντός του Μαΐου και άμεσες θα είναι και οι μειώσεις των λιανικών τιμών σε ευρεία γκάμα αγαθών.

Το μέτρο ανακουφίζει βασικά τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα που δαπανούν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για είδη διατροφής και εφόσον οι μειώσεις του ΦΠΑ περάσουν στο σύνολό τους στις τιμές λιανικής, τα οφέλη θα είναι σημαντικά για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ταυτόχρονα, σημαντικά θα είναι τα κέρδη για το κλάδο της εστίασης, καθώς ο ΦΠΑ επανέρχεται στον μειωμένο συντελεστή και ενόψει της τουριστικής σεζόν αποτελεί ένα σημαντικό «δώρο» για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι για το 2019 

Τα οφέλη από τις μειώσεις του ΦΠΑ

 

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% που είναι σήμερα στο 13%.  Αυτό θα σημάνει μείωση των τιμών κατά 8,9% για τα προϊόντα τα οποία πωλούνται από εστιατόρια, αρτοποιία, ταβέρνες, οβελιστήρια, πιτσαρίες, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετερίες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, φαστ φουντ , κυλικεία κ.λπ. Παράδειγμα ένας λογαριασμός σε κατάστημα εστίασης που κοστίζει σήμερα 124 ευρώ, με τη μείωση του ΦΠΑ θα κοστίζει 113 ευρώ.  

Μετάταξη από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο, 13% των τροφίμων, που θα σημάνει τη μείωση των τιμών τους κατά 8,9%. Μεταξύ των τροφίμων που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% είναι τα μακαρόνια, το ρύζι, η ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι, τα μπαχαρικά, τα αλλαντικά, οι σοκολάτες, τα μπισκότα, τα παγωτά, τα κρουασάν, οι κονσέρβες, τα έλαια κ.λπ. Παράδειγμα: Τα ψώνια τροφίμων από το σούπερ μάρκετ που κοστίζουν σήμερα 124 ευρώ, με τη μείωση του ΦΠΑ το ίσιο καλάθι προϊόντων, θα κοστίζει 113 ευρώ.

Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%. Το μέτρο αφορά τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Στην πράξη, οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά 6,2%. Δηλαδή ένας λογαριασμός που σήμερα κοστίζει 113 ευρώ με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%, θα κοστίζει 106 ευρώ.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version