Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΚΑΤΕΡΙΝΗ :Βιβλίο για τη Συμφωνία των Πρεσπών,του Υποψήφιου Ευρωβουλευτή Αλ. Μαλλιά

Την άποψή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, άποψη που έχει αποτυπωθεί στο βιβλίο του με τίτλο: «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία – Η αυτοψία τής Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών», παρουσίασε στην Κατερίνη ο Πρέσβης επί τιμή και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής τής Νέας Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Μαλλιάς, στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου «Μάτι».

Το βιβλίο του προλόγισαν η Καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ, Έφη Μπάσδρα, καθώς και η Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Παντείου, Πηνελόπη Τζιώκα. Την εκδήλωση συντόνισε η Ακόλουθος Τύπου, Μυρένα Σερβιτζόγλου.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν ο τ. Ευρωβουλευτής τού ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Κουκιάδης, οι τ. Δήμαρχοι Κατερίνης, Σίμος Χαραλαμπίδης και Μενέλαος Τερζόπουλος, ο τ. Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, τ. Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας και νυν Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης, Γιώργος Νταντάμης, ο τ. Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας, Μπάμπης Μπρουσκέλης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, Δημήτρης Αδαμόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και κάποιοι Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κατερίνης.

Ήταν μια εκδήλωση που προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών, από διάφορους πολιτικούς χώρους, με το δεδομένο ότι ο κ. Μαλλιάς διετέλεσε Πρέσβης υπηρετώντας την Ελλάδα υπό 11 Κυβερνήσεις και υπό 15 Υπουργούς Εξωτερικών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση: Κανόνας του ήταν αυτό που γράφει ο Καζαντζάκης στην Ασκητική  «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη.  Αν δε σωθεί εγώ φταίω».  Η θέση αυτή ήταν ο οδηγός του.  Αυτό είναι και το  νόημα ζωής ενός κρατικού λειτουργού, ενός διπλωμάτη.Ασχολήθηκε συστηματικά με τα Βαλκανικά θέματα από το 1991 συνεχώς μέχρι σήμερα.Σαν διπλωμάτης υπηρέτησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης( 1978-19820, Επιτετραμμένος στη Λιβύη( 1983-1984),στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη( 1987-1988), στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον  ΟΗΕ (Νέα Υόρκη,1989-1993), Διπλωματικός Σύμβουλος του Υπέξ  Μιχάλη Παπακωνσταντίνου  (καλοκαίρι 1993)’Εν συνεχεία Επικεφαλής  στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Παρατηρητών  γιά Βουλγαρία και πΓΔΜ. Πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος στην πΓΔΜ ( 1995-1999), Πρέσβης στην Αλβανία(1999-2000), και  Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων( 2000-2005).Με  απόφαση  του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη τοποθετήθηκε  επί πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον  (2005-2009).  Το καλοκαίρι του 2009  επιστρέφοντας από την Ουάσιγκτων ορίστηκε Σύμβουλος για Βαλκανικά θέματα της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Στη θέση αυτή παρέμεινε μετά την κυβερνητική αλλαγή του Οκτωβρίου 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε και αποχώρησε με αξιοπρέπεια από το ΥΠΕΞ την ημέρα της συνταξιοδότησής του.Έχει γράψει  εκατοντάδες  άρθρα  και δοκίμια στον ελληνικό, βαλκανικό και διεθνή τύπο. Επίσης είναι τακτικός σχολιαστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.Μετέχει τακτικά σε διεθνή συνέδρια. 

Σταθερή του επιδίωξη είναι να γίνει και στην Ελλάδα η επανάσταση του αυτονόητου. Να θεσμοθετηθεί και να γίνει πράξη η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα, στα σημαντικά, στα Εθνικά.

Πολιτικοποιημένος από τα νιάτα του προτιμούσε να μείνει εκτός κομμάτων. Τον Απρίλη του  2014  εντάχθηκε στο νέο ( τότε) ΠΟΤΑΜΙ.

Ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής στις Εκλογές του 2014 και υποψήφιος Επικρατείας στις Εκλογές του Ιανουαρίου 2015 .Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής στο ΠΟΤΑΜΙ από τον Οκτώβριο 2014 μέχρι τον Ιούνιο 2015 οπότε παραιτήθηκε. Είχε προαναγγείλει τον αποχώρησή του  πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015  στις οποίες ήταν υποψήφιος στη συμβολική  τιμητική τελευταία θέση στη Θράκη. Δική του ήταν η αρχική θέση/πρόταση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.Τον Φεβρουάριο 2019 ανταποκρίθηκε στην τιμητική πρόσκληση του Προέδρου του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ιστορικό Ευρωπαϊκό Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.Θέτει τώρα στη υπηρεσία της δύσκολης αυτής μάχης την αποτελεσματικότητα και μεγάλη εμπειρία χειρισμού κρίσιμων υποθέσεων και γνώσης θεμάτων, προσώπων και μηχανισμών.Το κεντρικό του μήνυμα είναι «Για μια ασφαλή Ελλάδα σε μία Ευρώπη με ανθρωπιά».

 

Παρουσίαση θέματος:Ανδρέας Κατσιάπης – Γαλανός

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version