Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Μια από τα ίδια Ε.Ε και ΔΝΤ… επιμένουν στον εφιάλτη του 2012

 

Με μια τακτική από τα παλιά η ΕΕ ψάχνει τη χρυσή τομή για το χρέος για την παραμονή του ΔΝΤ και την ικανοποίηση του Βερολίνου

Με ένα τακτικισμό που θυμίζει πολύ το 2012, αλλά και το 2010 σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι να διασφαλίσουν στο τέλος του 2016 την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στη HuffPost Greece ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχειρούν να βρουν τη «χρυσή τομή» στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τόσο το ΔΝΤ, όσο και τη Γερμανική πλευρά.

Η λύση στο γρίφο που έχει δημιουργήσει η απόλυτη στάση της Γερμανίας, όπως αυτή έχει εκφραστεί από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς όμως να ικανοποιηθεί τώρα η απαίτηση του Ταμείου για μέσο-μακροπρόθεσμη ρύθμιση του Ελληνικού χρέους, φαίνεται πως θα βρεθεί μια μια ακόμα δέσμευση των Ευρωπαίων.

Το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων αυτή τη στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρουσία των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, αλλά και του Πόουλ Τόμσεν.

Με αυτό άλλωστε δεν έχει πρόβλημα ούτε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος αντίθετα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ανοίξει την κουβέντα για τη μέσο-μακροπρόθεσμη ρύθμιση του Ελληνικού χρέους πριν τις Γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017.

Σε αυτό το πλαίσιο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσανατολίζονται στο να δεσμευτεί το Eurogroup στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ότι οι ρυθμίσεις που χρειάζονται για το χρέος θα γίνουν, εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Προαπαιτούμενο βέβαια προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου είναι να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Η υπόσχεση προς του ΔΝΤ από την πλευρά των Ευρωπαίων, θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη δέσμευση της Ελληνικής πλευράς ότι θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεδομένο είναι ότι ο στόχος μέχρι το 2018 θα είναι 1,75% για του χρόνου και 3,5 για το 2018. Ωστόσο, ο στόχος για μετά το 2018 παραμένει ανοιχτός, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε ερώτηση αν πρέπει να εξεταστούν και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο απάντησε ότι «Πρέπει να δούμε τι είναι μεσοπρόθεσμο και πότε μπορούμε να μειώσουμε τον στόχο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να δούμε τη βιωσιμότητα του χρέους».

Υπό αυτές τις συνθήκες οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να κρατήσουν εντός του Ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ, όπως έκαναν και το 2012. Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν είναι βέβαιο ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα ικανοποιηθεί με μια ακόμα δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Άγνωστη παραμένει και η ημερομηνία που θα γίνει αυτή η συζήτηση. Με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι θα μιλήσουν αφού πρώτα έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ο χρόνος ολοκλήρωσης καθίσταται καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων.

Για αυτό το λόγο οι δανειστές επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για κάθε πιθανή εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Όπως έχει γράψει η HuffPost Greece στην περίπτωση που διαπιστωθεί εμπλοκή ή καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, είναι πολύ πιθανό να ακολουθηθεί το μοντέλο της πρώτης αξιολόγησης, όταν η διαπραγμάτευση έκλεισε σε τεχνικό επίπεδο το καλοκαίρι και οι ελεγκτές άφησαν πίσω τους μια μακρά λίστα προαπαιτούμενων δράσεων.

Αυτό θα σημαίνει ότι στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα μπορεί να υπάρξει τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση με την οποία θα ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, με τους δανειστές στη συνέχεια να περιμένουν την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να λάβουν και την πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Αλέξανδρος Κλώσσας

 

huffingtonpost.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version