Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

14΄ Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού-Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής

AIGINIONEWS: 14΄ Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού-Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής AIGINIONEWS: 14΄ Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού-Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής

Με ειδική αναφορά στο πρώτο νομοσχέδιο που έρχεται στη νέα Βουλή, που επεκτείνει τη δυνατότητα των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους αποδήμων Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, έκλεισε τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 14ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου.

 Στόχος του νομοσχεδίου, τόνισε ο κ. Τασούλας, είναι «να μην αποκλειστεί καμία Ελληνίδα και κανένας Έλληνας από το αναφαίρετο δικαίωμα της ψήφου που θα το είχαν εάν βρίσκονταν την ημέρα της ψηφοφορίας στην πατρίδα». Ζήτησε δε τη συμβολή των μελών της Πα.Δ.Ε.Ε στην προσπάθεια να διευρυνθεί αυτό το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το σχέδιο νόμου «θα βρει πρόθυμους υποστηρικτές σε ένα ευρύτερο φάσμα κομμάτων, τα οποία είναι διατεθειμένα να συμβάλουν προτείνοντας ενδεχομένως και βελτιώσεις, καλόπιστες βελτιώσεις.»
Ο κ. Τασούλας συνεχάρη τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε για το ψήφισμα που θα εκδοθεί στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, σχετικά με «το ανεπούλωτο τραύμα της Κύπρου». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «σας καλωσορίζω στη 14η Γενική Συνέλευση, σήμερα 20 Ιουλίου, ανήμερα μιας θλιβερής επετείου για την Κύπρο και τον ελληνισμό. Σαν σήμερα πριν από 49 χρόνια, διαδραματίστηκε η πιο σκοτεινή σελίδα στη σύγχρονη ιστορία μας. Οι κάτοικοι της Κύπρου βρέθηκαν άοπλοι στο έλεος των εισβολέων».
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής εστίασε ακόμη, «στη συμβολή των μελών της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων των κρατών αυτών» σημειώνοντας ότι η Πα.Δ.Ε.Ε. αποτελεί θεσμικό δημοκρατικό πυλώνα και σημείο αναφοράς του συνόλου του παγκόσμιου Ελληνισμού ο οποίος δρα και μετέχει στα πολιτικά δρώμενα.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε κ. Λ. Ραπτάκης, ενώ τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέγνωσε ο κ. Στηβ Γεωργανάς, Β΄ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί, από τον αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάριο Μαυρίδη, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Σωκράτη Φάμελλο, τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γεώργιο Κώτσηρα, τον Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Μ. Χαρακόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ι. Χρυσουλάκη.
Προβλήθηκε δε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Γερουσίας των ΗΠΑ κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Στα δεινά που βιώνει 17 μήνες τώρα ο ουκρανικός λαός από την βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Ουκρανίας, Δρ. Hryhoriy Nemyria. Αναφέρθηκε επίσης στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, αλλά και στους στενούς ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ουκρανίας, ευχαριστώντας την χώρα μας για την πολύπλευρη στήριξη της, μετά την ρωσική εισβολή.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.


Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 14 ης Γενικής Συνέλευσης της Πα.Δ.Ε.Ε. Αίθουσα Γερουσία της Βουλής, 20-7-23

Αγαπητοί συμπατριώτες, κυρίες και κύριοι, μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα και θα ευχόμουν να σας καλωσόριζα υπό καλύτερες συνθήκες, αλλά βλέπετε η κλιματική κρίση επιμένει να μας
θυμίζει την έντασή της και η νότια Ευρώπη και η Ελλάδα, αυτή ειδικά την περίοδο, αντιμετωπίζουν μία δραματική πύρινη λαίλαπα.

Όλοι ευχόμαστε την αναχαίτισή της, την αποτροπή απωλειών ζωής αλλά και την απόφαση όλων μα όλων, από τους ηγέτες μέχρι τον τελευταίο πολίτη, αν υπάρχει η έννοια του τελευταίου πολίτη, να προσαρμοστούμε, να συμβιβαστούμε με την κλιματική κρίση, η οποία δεν είναι μία
μελλοντική κατάσταση, είναι μία πολιορκία που δεχόμαστε και στην οποία πρέπει να απαντήσουμε με αλλαγή συμπεριφοράς.

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, κύριοι βουλευτές μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, σας καλωσορίζω στη 14η Γενική Συνέλευση, σήμερα 20 Ιουλίου, ανήμερα μιας θλιβερής επετείου για την Κύπρο και τον ελληνισμό.

Σαν σήμερα πριν από 49 χρόνια, διαδραματίστηκε η πιο σκοτεινή σελίδα στη σύγχρονη ιστορία μας. Οι κάτοικοι της Κύπρου βρέθηκαν άοπλοι στο έλεος των εισβολέων. Τα παιδιά που αγνοούνται ακόμη και σήμερα αλλά και όσοι κατάφεραν να επιζήσουν, πολύ μεγαλύτερης ηλικίας πλέον, κουβαλούν τα ανεπούλωτα τραύματα αυτού του πολέμου και τον πόνο της απώλειας στις καρδιές τους. Και η περίφημη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η απόφαση 353 της 20 ης Ιουλίου του ΄74 που στην 4η παράγραφό της ιδιαίτερα ζητά την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο άμεσα, παραμένει ένα λείψανο το οποίο δεν έχει καταφέρει να υλοποιηθεί αλλά παραμένει και ένας αμετάθετος στόχος δεκαετιών του ελληνισμού, άρα και δικός σας, προκειμένου να τύχει εφαρμογής.

Κύριοι βουλευτές, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνετε στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης
σας, σχετικά με το ψήφισμα που θα ανακοινώσετε και θα υιοθετήσετε αργότερα γι’ αυτό που σας έλεγα πριν, για το ανεπούλωτο τραύμα της 
Κύπρου. Σε αυτή την τόσο σημαντική συγκυρία για την Κύπρο και τον ελληνισμό επιδεικνύετε και προβάλλετε τα αγνότερα φιλελληνικά σας αισθήματα, καθώς επίσης τη στήριξή σας στο λαό της Κύπρου.

Συμμετέχετε ενεργά στα πολιτικά δρώμενα του ευρύτερου ελληνισμού και στέκεστε άξια τέκνα της γης των προγόνων σας και δικαιώνετε απολύτως την απόφαση του καλοκαιριού του 1996 της ελληνικής Πολιτείας να δημιουργήσει την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού με κύριο στόχο την αξιοποίηση και υπηρέτηση εθνικών στρατηγικών μέσω υμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ενεργός πολιτική συμμετοχή με όραμα ένα καλύτερο συλλογικό βίο είναι το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα που σας οδήγησε, ως άξια μέλη
των ελληνικών παροικιών, να συμμετέχετε στα νομοθετικά σώματα των χωρών που ζείτε. Η πολιτική σας διαδρομή αποτελεί τη ζωντανή
μαρτυρία της ελληνικότητάς σας. Οι νομοθέτες κινούνται από αγάπη στην πατρίδα και από αγάπη στη δικαιοσύνη. Πρώτος ο Σόλων, με τέτοια
κίνητρα, νομοθέτησε και μεταρρύθμισε την πόλη της Αθήνας, την πόλη στην οποία βρισκόμαστε, βάζοντας τα θεμέλια στα οποία στηρίχθηκε η
δημιουργία της αθηναϊκής Δημοκρατίας η οποία και αποτέλεσε την αφορμή, σήμερα, να μιλάμε για τη χώρα μας ως κοιτίδα της Δημοκρατίας.

Το Κοινοβούλιο μας γίνεται αυτό το διήμερο πλουσιότερο με τη δική σας παρουσία προς όφελος του ελληνισμού και του ελληνικού λαού, όπως και των λαών που εκπροσωπείτε στα κοινοβούλια των κρατών όπου εκλέγεστε. Η συμβολή της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων των κρατών αυτών αποτελεί θεσμικό δημοκρατικό πυλώνα και σημείο αναφοράς του συνόλου του παγκόσμιου Ελληνισμού ο οποίος δρα και μετέχει στα πολιτικά δρώμενα. Και στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να  πω κάτι που έχει σχέση με τη φύση του ελληνισμού, ο ελληνισμός δεν ήταν και δεν είναι κατακτητικός, ο ελληνισμός δεν εξαπλώνεται ο ελληνισμός διασπείρεται. Δεν ξέρω αν η μετάφραση μπορεί να υπογραμμίσει τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ρημάτων, αλλά άλλο να εξαπλώνεσαι να παίρνεις εδάφη άλλων, άλλο να διασπείρεσαι, να πλάθεις το μύθο της ζωής σου σε άλλους τόπους που τους κάνεις και δικούς σου όσο και πυρσός μετάδοσης του πολιτισμού σου. Η εξωστρέφεια του δυναμικού ελληνικού πνεύματος καθώς και η συμμετοχή των Ελλήνων του κόσμου στα δρώμενα των κοινωνιών όπου ζουν, εκτός του ότι αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα του οικουμενικού ελληνισμού συνιστούν και το κοινωνικό περιεχόμενο, που εκφράζεται πολιτικά μέσω της οργανώσεως σας.

Στο πλαίσιο αυτό η παγκόσμια διακοινοβουλευτική ένωση ελληνικού συνιστά βασικό στήριγμα των διεθνών μας σχέσεων.

Όλοι σας, τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης συμβάλλετε, μέσω της κοινοβουλευτικής πολιτικής αλλά και κοινωνικής σας δραστηριότητας, στα δίκαια του ελληνισμού, στο πλαίσιο πάντοτε των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου. Συμβάλλετε παράλληλα και στην πολιτική αναγνώριση ιστορικά καταγεγραμμένων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, με στόχο να μην επαναληφθούν ποτέ.

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για το πρωταρχικό μέλημα της ελληνικής πολιτείας, αυτές τις ημέρες, αυτές τις ώρες στο Κοινοβούλιο. Το ακούσατε πριν και από το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων και την επέκταση της δυνατότητας της ψήφου των αποδήμων.

Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που έρχεται στη νέα Βουλή, μετά από δύο εκλογές, που είχαμε τον Μάιο και τον Ιούνιο και νομιμοποιεί το δικαίωμα των αποδήμων Ελλήνων, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδος, να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι να μην αποκλειστεί καμία Ελληνίδα και κανένας Έλληνας από το αναφαίρετο δικαίωμα της ψήφου που θα το είχαν εάν βρίσκονταν την ημέρα της ψηφοφορίας στην πατρίδα. Και επιτρέψτε μου, κυρίες και κύριοι βουλευτές, να ζητήσω την κατανόηση και γιατί όχι και τη συμβολή σας στην προσπάθεια αυτή να διευρυνθεί αυτό το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα βρει πρόθυμους υποστηρικτές σε ένα ευρύτερο φάσμα κομμάτων, τα οποία είναι διατεθειμένα να συμβάλλουν προτείνοντας ενδεχομένως
και βελτιώσεις καλόπιστες βελτιώσεις.
Τελειώνοντας, κυρίες και κύριοι βουλευτές, εύχομαι καλή επιτυχία στις διήμερες εργασίες σας πιστεύοντας ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ότι οι διεθνείς σχέσεις των Κοινοβουλίων θέτουν τα θεμέλια για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κρατών καθώς και για τη βελτίωση της ζωής των λαών που εκπροσωπούνται αντιπροσωπευτικά, που εκπροσωπούνται κοινοβουλευτικά.

Καλή επιτυχία, γόνιμα ψηφίσματα, καλή διήμερη τουλάχιστον παραμονή σας εδώ και καλή αντάμωση και πάλι.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version