Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Το Ισλαμικό Κράτος κατασκευάζει πλαστά συριακά διαβατήρια

Έκθεση των ΗΠΑ προειδοποιεί πως το Isis έχει τη δυνατότητα να παράγει πλαστά συριακά διαβατήρια.

 Εξτρεμιστές ίσως να βρίσκονται ήδη σε αμερικανικό έδαφος, σημειώνουν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου

Μια ομοσπονδιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προειδοποίησε σε έκθεσή της ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος μπορεί να παράγει πλαστά συριακά διαβατήρια, επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της.

Μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (U.S. Immigration and Customs Enforcement, ICE) επιβεβαίωσε το περιεχόμενο ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN για την έκθεση αυτή, απέφυγε πάντως να προμηθεύσει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένα αντίγραφό της ή μια περίληψή της.

Η έκθεση αναφέρει πως το ΙΚ διαθέτει πρόσβαση σε συριακές κρατικές εκτυπωτικές μηχανές και κενά έντυπα διαβατηρίων, γεγονός που εγείρει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν σε μεγάλες ποσότητες πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ανέφερε το CNN επικαλούμενο μια πηγή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου των ΗΠΑ.

Η πηγή αυτή πρόσθεσε ότι τις ανησυχίες των αμερικανικών αρχών ενέτεινε το γεγονός πως το ΙΚ έχει επίσης αποκτήσει πρόσβαση σε ληξιαρχικά αρχεία και σε αρχεία αποτυπωμάτων Σύρων πολιτών, κάτι που θα μπορούσε να του επιτρέψει την κλοπή ταυτοτήτων.

Εξτρεμιστές με πλαστά χαρτιά ακόμη και στις ΗΠΑ

Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, το οποίο αναφέρθηκε πρώτο στο θέμα την Πέμπτη, ανέφερε πως η έκθεση αυτή διαβιβάστηκε σε στελέχη της υπηρεσίας ερευνών εσωτερικής ασφαλείας (Homeland Security Investigations, ή HSI, ο ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες της ICE) την περασμένη εβδομάδα. Το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως είναι πιθανό εξτρεμιστές να έχουν χρησιμοποιήσει ήδη πλαστά διαβατήρια για να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

«Καθώς έχουν περάσει πάνω από 17 μήνες αφότου η Ράκα και η Ντέιρ Εζόρ έπεσαν στα χέρια του ΙΚΙΛ, είναι πιθανό πρόσωπα από τη Συρία με διαβατήρια που έχουν "εκδοθεί" σε αυτές τις πόλεις που ελέγχονται από το ΙΚΙΛ (...) να ταξίδεψαν στις ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με το ABC News.

Θορυβημένες οι υπηρεσίες ασφαλείας

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες του ABC, απάντησε: «είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές, όχι μόνο στα ΜΜΕ, περί του ότι (οι τζιχαντιστές του ΙΚ) μπορεί να έχουν αποκτήσει αυτή τη δυνατότητα».

Ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ είπε κατά τη διάρκεια ακρόασής του σε μια επιτροπή της Γερουσίας την Τετάρτη πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας έχουν «θορυβηθεί» διότι το ΙΚ «έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει πλαστά διαβατήρια, κάτι που εγείρει ανησυχία σε κάθε περίπτωση».

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version