Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Κοστέλο: Nα «βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές».

Δέκα ημέρες για την υλοποίηση 20 από τα 140 προαπαιτούμενα έχει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση, 

σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στο ελληνικό πρόγραμμα, Ντέκλαν Κοστέλο.

Ο κ. Κοστέλο από το βήμα του συνεδρίου του Εconomist στη Φρανκφούρτη είπε ότι  τα περίπου τα 120 προαπαιτούμενα από τα 140 αυτής της αξιολόγησης έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ προσέθεσε πως τα υπόλοιπα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες προκειμένου να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση, μετά και την «πολύ θετική» αξιολόγηση στο περασμένο Eurogroup.

Ως εκ τούτου, τόνισε ο Ντ. Κοστέλο, πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πλέον δημοσιονομικό πρόβλημα, πως κατά τη γνώμη της Επιτροπής δεν χρειάζεται να ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο και πως προτεραιότητα πλέον είναι να «βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές».

Έκανε λόγο για εφαρμογή από την πλευρά της Ελλάδας ενός «τεράστιου, χωρίς προηγούμενο» προγράμματος μεταρρυθμίσεων ωστόσο , επισήμανε πως η ουσιαστική εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα φανεί το επόμενο διάστημα και ότι σημαντικός παράγοντας για την επιστροφή των επενδύσεων είναι οι «ιδιοκτησία» του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο «κουαρτέτο», Νικόλα Τζιαμαρόλι εξέφρασε την άποψη ότι δίνεται πολύ μεγαλύτερη σημασία στη συζήτηση για το χρέος από αυτή που είναι αναγκαία, για «πολιτικούς» λόγους.

Ειδικότερα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους το 2012 μέσω του PSI, οι συνθήκες δανεισμού από τον ΕΜΣ είναι πολύ ευνοϊκές και τέλος, ήδη εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ υπάρχει αρκετή σαφήνεια και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Οι εταίροι της Ελλάδα έχουν δεσμευτεί να της παράσχουν στήριξη μακροπρόθεσμα. Το αποδεικνύουν τόσο οι προηγούμενες προσπάθειες ελάφρυνσης χρέους όσο και οι ενδεχόμενες μέλλουσες» τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version