Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ: 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2020 ΜΗΠΩΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΙ…

AIGINIONEWS: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ: 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2020  ΜΗΠΩΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΙ… AIGINIONEWS: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ: 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2020 ΜΗΠΩΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΙ…

3η Σεπτέμβρη του 2020 και πριν λίγα χρόνια  είχα γράψει το παρακάτω άρθρο....

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ.. ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΚΟΜΜΑ "ΜΙΚΡΟ"...Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΑΠΟΡΟΦΗΣΕ... ΤΟ "ΠΑΣΟΚ" και ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.. ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ... ΑΛΛΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ...ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ; ...(του Δημ. Καλαϊτζή)

Πριν λίγα χρόνια ( ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 )
Εδώ και πάρα πολύ καιρό είχα να γράψω δύο αράδες στο blog μου. Μετά την τελευταία πενταετία και όσα κοσμογονικά συνέβησαν ..
στην πολιτική σκηνή και ιδιαίτερα στο χώρα της κεντροαριστεράς, βρεθήκαμε πολλοί "κομματικά άστεγοι" και οι λόγοι πολλοί. Εγώ και πολλοί άλλοι φίλοι, γεννημένοι ήδη πριν το 1974, μεγαλώνοντας στην μεταπολίτευση, γαλουχηθήκαμε με τις αξίες του Σοσιαλισμού και του μετασχηματισμού της Ελληνικής Κοινωνίας, που κυρίως εισήγαγε στην κοινωνία και στην πολιτική το ΠΑΣΟΚ.
-Η κοινωνία μετεξελίχθηκε, η ανισότητα σιγά σιγά άρχισε να εξαλείφεται βιοτικό επίπεδο του λαού μας ανέβηκα αισθητά, οι φτωχότεροι μπόρεσαν και βελτίωσαν το επίπεδο της ζωής τους, η δημοκρατία απέκτησε βάθος και σταθερά θεμέλια, με τη συμβολή της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης, αλλά ιδιαίτερα με τις μετέπειτα κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, οι οποίες παρά τα λάθη, ανέδειξε τον λαό στο κέντρο των αποφάσεων και άρχισαν δειλά δειλά να γίνονται μικρά βήματα που έδειχναν ότι υπάρχει στόχος και όραμα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.
-Πέρασαν τα χρόνια, έφυγαν οι μεγάλοι πολιτικοί της μεταπολίτευσης και μπήκαμε στη νέα γενιά πολιτικών, τον Κ Σημίτη, τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, τον Βαγγέλη Βενιζέλο κλπ.
-Με την είσοδο της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, με την επικράτηση των συντηρητικών πολιτικών στην Ευρώπη, οι κοινωνικές αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν υπέρ της εργατικής τάξης και υπέρ των μικρομεσαίων, άρχισαν να ξηλώνονται στο όνομα της ύπαρξής μας στο καπιταλιστικό σύστημα της ξεθωριασμένης πολιτικά Ευρώπης.
- Στο όνομα της μη χρεωκοπίας, δηλαδή της κατά πολλούς αναγκαίας αποδοχής της υπάρχουσας κατάστασης λόγω έλλειψης τρίτης λύσης και της αδυναμίας σχετικών συμμαχιών ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε ένα από τους πόλους της πολιτικής ζωής που στήριξε τις τελευταίες συμφωνίες με την Τρόικα.
- Όμως, πολλοί στο ΠΑΣΟΚ (εκφράζονταν ανοιχτά όπως ο Λοβέρδος) συμφωνούσαν ακόμη και σε μελλοντική συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό όμως είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις, όχι μόνο σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε απλά μέλη, που διαπίστωναν ότι το ΠΑΣΟΚ σιγά σιγά έχανε όλα τα στοιχεία που είχε ακόμη στα σπλάχνα του από την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.
- Σίγουρα δεν συμφωνούσα να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ όσοι διαφωνούσαν και εντόπιζαν λάθη και παλινωδίες.
- Στην αλλαγή πλεύσης της χώρας έπρεπε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο το ΠΑΣΟΚ, αλλά με θύμηση και πυξίδα την ιδεολογία από το παρελθόν, έπρεπε να κινηθεί σε νέα πλαίσια, έπρεπε να ερμηνεύσει τη νέα κοινωνική και παγκόσμια κατάσταση, έπρεπε να ληφθεί απόφαση να προχωρήσει σε μια βαθειά και ουσιώδη πολιτική πράξη, ήτοι στη διακήρυξη νέων βασικών αρχών και στόχων ενός νέου πολιτικού Κινήματος, με την ανασυγκρότηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
-Το κίνημα αυτό για να συνέχιζε την πολιτική του ύπαρξη έπρεπε να έχει όραμα στο μέλλον, με πυξίδα το σοσιαλισμό και τη σοσιαλδημοκρατία.
Έπρεπε να έχει έτοιμες τις λύσεις για τα προβλήματα του σήμερα και του αύριο, με προτάσεις για κοινωνικές αλλαγές, με επαναφορά των κατακτήσεων του λαού που τελευταία έχουν υποστεί την πιο βάρβαρη και εκβιαστική απώλειά τους..
Ο δημοκρατικός λαός μπήκε στη γωνία και στον πάγο, ενώ είναι γνωστό ότι μόνο με την ενεργό πολιτική παρουσία των πολιτών, απ' άκρου εις άκρο της Ελλάδας, θα εξασφαλιστούν τόσο η οικονομική μας βελτίωση, η εθνική μας ανεξαρτησία όσο και η λαϊκή κυριαρχία.
- Όπως παλιά έτσι και σήμερα η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της Πατρίδας μας.
- Πριν τη μεταπολίτευση ήταν τα επτά μεσαιωνικά χρόνια που πέρασαν με τη στυγνή στρατιωτική δικτατορία και η τραγωδία της Κύπρου που αποτέλεσαν μια ιδιαίτερα σκληρή έκφραση της εξάρτησης της Ελλάδας. Τότε μεταβλήθηκε η Ελλάδα σε προχωρημένο πυρηνικό φυλάκιο του Πενταγώνου, για να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά τα στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων. Διαβρώθηκε ο κρατικός μηχανισμός, οι ένοπλες δυνάμεις, τα κόμματα, ο συνδικαλισμός, η πολιτική ηγεσία του τόπου έτσι, ώστε να καταστεί δυνατή η επιβολή ξενοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας, όταν αυτό κρίθηκε πως συνέφερε την Ουάσιγκτον.
- Τα τελευταία χρόνια (από το 2004 και εντεύθεν), η λαθεμένη οικονομική πολιτική, η εξαθλίωση του λαού, η φτώχεια και το ζοφερό μέλλον, οδήγησε το λαό στο μούδιασμα και στην απραξία.
-Το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα άλλα κόμματα του σημερινού πολιτικού συστήματος έβλεπαν την πατρίδα μας να μεταβάλλεται σε ξέφραγο αμπέλι το δημόσιο να νοσεί βαριά, η πολιτική να ενδιαφέρεται μόνο για την επιβίωσή της, να διαβρώνεται και να βυθίζεται η οικονομία μας με τη συνεργασία πάντα του ντόπιου σύγχρονου κεφαλαίου.
-Η πολιτική ανυπαρξία των τελευταίων ετών έχει ως αποτέλεσμα, να μαραθεί η ελληνική ύπαιθρος, να υποστεί βουτιά η παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα, να μην αποδίδει ο ιδρώτας του αγρότη, και να βλέπουμε έντονα τα σημάδια μίας νέας μετανάστευσης του λαού μας , η προσφορά φτηνής εργασίας να είναι προ των πυλών και να απειλεί την ίδια την ύπαρξη των λαϊκών στρωμάτων.
Η πορεία που ακολουθήσαμε μας οδήγησε μπροστά στη χρεωκοπία, που οδήγησε τους σύγχρονους πολιτικούς μας προς νέα υποτέλεια, υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Έλληνα εργαζόμενου .
- Αυτό για να ανακοπεί πρέπει να αλλάξουμε ρότα και να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας. ΤΟ ΠΑΣΟΚ έπρεπε να κατανοήσει ότι ήταν μονόδρομος αυτή η πορεία... και έπρεπε να αποτελέσει τον πολιτικό πόλο που θα αγκάλιαζε και θα καθοδηγούσε αυτές τις προοδευτικές δυνάμεις του λαού μας.
- Το ΠΑΣΟΚ δεν ξεκινήσει σε μία νέα διακήρυξη τύπου 3ης Σεπτέμβρη, δεν είχε σαφής πολιτική διαφοροποίηση με τα συντηρητικά κόμματα, αφομοιώθηκε ιδεολογικά και κινδυνεύει να εξαφανιστεί από την πολιτική ζωή του τόπου.
-Είναι πολύ απλός ο λόγος. Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε στην μεταπολίτευση, από την ανάγκη των καιρών και του λαού να εκφραστεί, κοινωνικά και πολιτικά.
- Σήμερα και τώρα ,υπάρχει η αναγκαιότητα αυτή, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκφράσει αυτές τις κοινωνικές αναγκαιότητες του σήμερα..
- Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε δυναμικά στην πολιτική σκηνή,, και εκείνος βέβαια με την ίδια συνταγή... αφού η υποκρισία στην πολιτική είναι ανίατο σύμπτωμα, ακόμη και από εκείνους που πρεσβεύουν το νέο και την ανανέωση.
Και για να γίνω πιο σαφής. Να θυμίσω ότι για πολλά χρόνια η αριστερά στο επίκεντρο της πολιτικής της, μεταξύ των άλλων είχε και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις τα ποσοστά του όμως ξεκόλλησαν από το 3 και κάτι, (φαίνεται λόγω των μικρών ποσοστών ήθελε απλή αναλογική), ξέχασε την απλή αναλογική , για την εκμετάλλευση του μπόνους των 50 εδρών.
Προσδοκώντας αυτά , δεν ήθελε να γίνει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, κάτι που το πέτυχε με τα παλαιοκομματικά κόλπα του .
- Με την προσφυγή στις κάλπες στις 17 Ιουνίου 2012, το σκεπτικό του Τσίπρα ήταν, από τη μία να εκμεταλλευτεί τον φρέσκο θυμό του λαού και την ορμή που συνήθως παίρνει ένα κόμμα όταν πλησιάζει στην πλειοψηφία, με δεδομένο τότε ο λαός ήθελε κυβέρνηση και όχι τρίτες εκλογές και από την άλλη πίστευε ότι θα πετύχει την συρρίκνωση των άλλων αριστερών κομμάτων (ΚΚΕ,ΔΗΜΑΡ κλπ) και ο πολύ φιλόδοξος Τσίπρας θα είναι ο κυρίαρχος της αριστεράς.
Ίσως το πέτυχε.
- Και μη μου πείτε ότι τον αδικώ τον Αλέξη τον Τσίπρα. Αυτές ήταν οι σκέψεις του. Εξάλλου πολλά στελέχη του τότε μίλησαν για αυτοδυναμία.
- Αν αυτό δεν είναι αλαζονεία τότε τί είναι. Με 17 % παρά κάτι ,στις εκλογές της 6ης Μαΐου, είχαν καβαλήσει όλοι τους από ένα καλάμι και φύγανε.
Τα στοιχεία εκείνα που αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, από κόμμα σοσιαλιστικό σε καθεστώς κυβερνητικό των επαγγελματιών συνδικαλιστών και πολιτικών, μπήκαν τότε σε ένα αριστερό κόμμα που περιλάμβανε πολλές συνιστώσες, οι οποίες όμως εμπλουτίστηκαν από τους πρωτεργάτες "του λεφτά υπάρχουν", την κ. Κατσέλη.
- Δεν αδικώ τον Αλέξη Τσίπρα όταν τον κρίνω αρνητικά, είναι πολλά τα λάθη του έως τώρα. Εκμεταλλεύτηκε τον πόνο του λαού πουλώντας φρούδες ελπίδες και όταν τον κατηγορεί κάποιος αντιδρά. Γιατί Αλέξη;
- Χαρακτήρισε με τα χειρότερα λόγια τους αντιπάλους του όταν τον κατηγόρησαν γιατί πρότεινε τον "κάτσε καλά Γεράσιμε" για πρωθυπουργό ότι ήταν προϊόν πολιτικής συναλλαγής, ήταν ψέμα;
- Όχι, απέδειξε ότι ήταν αλήθεια. Να θυμίσω τί έλεγε για τα "λεφτά υπάρχουν", ποιόν κατηγορούσε; την κ Κατσέλη και τον Κ Καστανίδη ως εμπνευστές όλων αυτών των οικονομικών μέτρων και τώρα "αγκαλίτσα"; Αυτό είναι αριστερή πολιτική και συμπεριφορά;
- Όχι, είναι συμπεριφορά που επέδειξε πολλά χρόνια "το βαθύ ΠΑΣΟΚ", που τώρα βέβαια έχει θρονιαστεί στην αγκαλίτσα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλοι αυτοί, που στο ΠΑΣΟΚ στήριζαν πάντα για αρχηγούς τους ισχυρούς, αυτοί που έκαναν δέκα κολωτούμπες για να είναι πάντα "στον αφρό" και να κρατάνε τις κυβερνητικές θεσούλες τους..έχουν πια ενσωματωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ...για τις θεσούλες......
- Κάποιος από τους πολλούς ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ το 2012.. είχε πει πολύ εύστοχα στο μπλοκ μας.."Εγώ κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είμαι σοσιαλιστής ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ για κόμμα αριστερό και με αρχές αριστερές και σοσιαλιστικές, ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ στις 6 Μαΐου, χωρίς να είμαι κομματικά ενταγμένος εκεί.
- Όμως όλο αυτό το διάστημα παρακολουθώ με πολύ σκεπτικισμό και ενδιαφέρον στα όσα ακούω και βλέπω (και ξέρετε μία εικόνα στην ΤΒ όσο χίλιες λέξεις).
Αηδίασα πραγματικά και χωρίς καμία υπερβολή, από την αλαζονεία, που δείχνουν καθημερινά τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
- Μάλλον ακολουθώντας την αλαζονεία του αρχηγού τους ,την οποία ο κ Τσίπρας φρόντισε να την δείξει και με την πρώτη του επίσκεψη στην Γαλλία.
Ήταν δε τόση η αλαζονεία του που, εκτός από τη φράση "ΟΛΑΝΤΡΕΟΥ" που θα μείνει στην ιστορία, διαπίστωνε κανείς ότι η φράση αυτή καθ εαυτή "ωχριά" μπρός το υπεροπτικό και αλαζονικό ύφος που είχε ο κ Τσίπρας, όταν αποκαλούσε έτσι τον Γάλλο Πρόεδρο.
- Δεν θα αναφερθώ δε καθόλου στον προγραμματικό του λόγο, και την περιπέτεια της επερχόμενης χρεωκοπίας και δραχμής το αφήνω σε άλλους. Εγώ μιλώ με την καρδιά και την ψυχή ως απλός πολίτης που σκέφτεται αριστερά κα θέλει να ψηφίζει αριστερά.
- Αυτό δεν είναι αριστερά κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι "ότι προκύψει" και με "όποιον προκύψει".
- Φτάνει κανείς σε τέτοιοι σημείο απογοήτευσης, γιατί πριν "αλέκτωρ λαλήσει τρείς" ο πολύς κ Τσίπρας γίνεται το χειρότερο παράδειγμα της αριστεράς..χειρότερο παράδειγμα υπέρμετρης φιλοδοξίας και πολιτικού αμοραλισμού.... (μάλλον είχαν δίκιο όσοι τον κατηγορούσαν, στις εσωκομματικές κόντρες του τότε με Αλαβάνο και Κουβέλη),
Και ήρθε το 2015, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση πια και με ενσωματωμένο το 90 % των ψηφοφόρων του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, προσγειώθηκε ανώμαλα στην θλιβερή πραγματικότητα. Και δημοψήφισμα έκανε και μνημόνιο υπέγραψε.. και συγχωροχάρτι στην περίοδο Καραμανλή έδωσε.. μόνο και μόνο για την εξουσία..αλλά αυτό δεν είναι αριστερή πολιτική..
Τα ίδια λάθη του ΠΑΣΟΚ κάνετε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο λαός της αριστεράς εύκολα τιμωρεί..έχετε την ευκαιρία να πετύχετε, για να πετύχει η αριστερά, διαφορετικά φοβάμαι ΜΗΠΩΣ οι πολιτικές σας θέσουν την αριστερά στο "χρονοντούλαπο της ιστορίας..."..........

http://kraxtis-gr.blogspot.com/2016/12/blog-post.html?m=1.......


ΥΓ. ΣΗΜΕΡΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2020 ΜΗΠΩΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΙ; .....

 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version