Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Χρήστος Τζιουβάρας: Προτείνουμε ολοκληρωμένες πολιτικές για την ορεινή Πιερία

AIGINIONEWS:Χρήστος Τζιουβάρας: Προτείνουμε ολοκληρωμένες πολιτικές για την ορεινή Πιερία AIGINIONEWS:Χρήστος Τζιουβάρας: Προτείνουμε ολοκληρωμένες πολιτικές για την ορεινή Πιερία

Το φεστιβάλ γαστρονομίας του βουνού και του δάσους που διοργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης στο Ελατοχώρι παρακολούθησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις επισκέψεις του σε Τοπικά Συμβούλια κοινοτήτων του Νομού, όπου του δίνεται δυνατότητα να ενημερώνεται τόσο για ζητήματα καθημερινότητας των χωριών όσο και ζητήματα παραγωγικής δομής και βιωσιμότητας.

Με αφορμή τις επισκέψεις του στο Ελατοχώρι, την Νεοκαισάρεια και τον Λόφο την προηγούμενη εβδομάδα, ο Χρήστος Τζιουβάρας μέσα από τους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα της ανάγκης να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την ανάσχεση της οικονομικής και δημογραφικής συρρίκνωσης που υφίσταται η ορεινή Πιερία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην Νεοκαισάρεια κάποτε καλλιεργούνταν ο καπνός. Μετά από αυτό οι κάτοικοι μετακινήθηκαν σε κοντινές πόλεις ή και στο εξωτερικό, Ομοίως, ο Λόφος πλέον παράγει το ένα δέκατο της παραγωγή καπνού που παρήγαγε κάποτε με αποτέλεσμα επίσης οι νέοι άνθρωποι να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους στο χωριό και να απομακρύνονται προς πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Η παραπάνω εικόνα είναι αντιπροσωπευτική ολόκληρης σχεδόν της ημιορεινής και ορεινής ζώνης του Νομού.
Το ζήτημα για τον Περιφερειακό Σύμβουλο είναι ότι υπάρχουν παραδείγματα περιοχών όπου μετά τον καπνό οι παραγωγοί πέρασαν σε άλλα προϊόντα όπως για παράδειγμα το σταφύλι και το ακτινίδιο, και τα οποία, παρά τον καθημερινό κόπο και αγώνα των αγροτών, έχουν καταστήσει τις περιοχές αυτές βιώσιμες με αποτέλεσμα να βλέπουμε νέους ανθρώπους ακόμα και να επιστρέφουν στο χωριό γιατί εκεί έχουν κάτι χειροπιαστό να κάνουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τζιουβάρα, το ζήτημα για την ορεινή Πιερία είναι ακόμα πιο σύνθετο και το παράδειγμα του Μοσχοποτάμου είναι ενδεικτικό. Μεγάλος μέρος των ανθρώπων του χωριού κατοικούν στην πόλη ώστε να εξασφαλίσουν βασικές κοινωνικές ανάγκες της οικογένειάς τους (σχολείο, αθλητισμό, πολιτισμό, φροντιστήρια για τα παιδιά), και επιστρέφουν κάθε μέρα στο χωριό για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Στον Μοσχοπόταμο καλλιεργούνται περίπου 600στρ. Ρίγανης που αποδίδουν περίπου 80 τόνους παραγωγής ετησίως, μία παραγωγή όμως που στο μεγάλο μέρος της διατίθεται χωρίς τυποποίηση.

Τα παραπάνω παραδείγματα για τον Περιφερειακό Σύμβουλο Πιερίας είναι χαρακτηριστικά της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που επικρατεί σε όλη την ορεινή ζώνη του Νομού μας και ξεκαθαρίζει πως μία από τις δουλειές της Περιφέρειας είναι ακριβώς αυτήν: Να αξιοποιεί τους πόρους που της παρέχονται για να συντονίσει και να κατευθύνει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με στόχο μία ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη. Κάτι που για τον ίδιο δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα να υποχωρεί σταθερά η προοπτική των περιοχών αυτών αλλά και του Νομού μας συνολικά.

Τονίζεται ότι ο Χρήστος Τζιουβάρας έχει ήδη κάνει παρεμβάσεις που αφορούν στην ανάγκη για ολοκληρωμένες πολιτικές στην ορεινή Πιερία, ενώ παράλληλα έχει θέσει προς απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα να πραγματοποιηθεί ειδική μελέτη για την περιοχή αυτήν, και στην οποία θα αναλύονται τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα και θα προτείνονται μέτρα πολιτικής για την απάντησή τους.

 

Χρήστος Τζιουβάρας
Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας
Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Κ.Μ.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version