Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ- Βασιζόμαστε στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Τι γίνεται αν η επόμενη κρίση απειλεί το Διαδίκτυο;

Όπως έδειξαν οι εβδομάδες μεγάλων τυφώνων  η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματική - και η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι καθοριστική για τη ζωή με τις συνέπειές της.

 Κατά τη διάρκεια του τυφώνα Harvey, η εξυπηρέτηση κυττάρων και η 4G / LTE ήταν ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες διάσωσης, οι οποίες διευκολύνθηκαν εν μέρει στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και στην εφαρμογή εξομοιωτή Walkie-Talkie που ονομάζεται Zello. 

Μέσα από αυτά τα ψηφιακά εργαλεία, αποκεντρωμένα δίκτυα εθελοντών εμφανίστηκαν για να παρέχουν γρήγορα την υποστήριξη που οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες και ο Ερυθρός Σταυρός πολύ συχνά αποτυγχάνουν να επιτύχουν.
Ενώ είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τα άτομα με smartphones να παίζουν ως πρώτοι ανταποκριτές, ελλείψει λειτουργικού δικτύου και ηλεκτρικής ενέργειας, αυτά τα smartphones δεν είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια καθαρή συναρμολόγηση τοξικών πετρωμάτων. 

Υπάρχει μια τεράστια ειρωνεία στην υπόσχεση ότι τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης βοηθούν στην πλοήγηση σε πτητικά περιβάλλοντα: Αν και αυτές οι συσκευές και οι πλατφόρμες είναι εγγενείς στον φυσικό κόσμο, τείνουν να διατίθενται στο εμπόριο και να θεωρούνται εξ ολοκλήρου εξωτερικές προς το περιβάλλον. 

Οι διαφημιστικές καμπάνιες προωθούν φορητούς υπολογιστές και τηλέφωνα ως εργαλεία που επιπλέουν σε ένα άπειρο κενό, διαζευγμένα από την πραγματικότητα της κατασκευής, της υποδομής και της πολιτικής.

 Μπροστά σε έναν αβέβαιο κόσμο, το χαρισματικό megainfra του κέντρου δεδομένων Google υπομένει, ένας εξωγήινος αδιάλλακτος ανάμεσα στα χωράφια και τα δάση.
Καθώς τα εκατομμύρια των Φλοριάντων εγκαταλείπουν χωρίς ρεύμα ή πρόσβαση στο Ίντερνετ, γνωρίζοντας καλά, αυτές οι συσκευές, οι πλατφόρμες και οι υποδομές που τις καθιστούν εφικτές δεν είναι ανοσοποιημένες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. (Και δεν απαλλάσσονται από τις συνεισφορές τους σε αυτό - αλλά αυτό είναι μια ολόκληρη άλλη ιστορία). 

Σε κάποιο βαθμό, οι ανησυχίες των ενδιαφερομένων πολιτών αφορούν το νερό, τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και την κατασκευή καταφυγίων εξίσου εύκολα - η μόνη διαφορά είναι ότι η υποδομή δικτύου είναι καθοριστική για τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται και κατανέμονται αυτές οι βασικές ανάγκες επιβίωσης. Χωρίς το διαδίκτυο, πολλά από τα υπόλοιπα δεν είναι πλέον δυνατά.

Η τεχνολογία είναι πρόβλημα εφοδιαστικής

Στο πιο ρεαλιστικό επίπεδο, η αλλαγή του κλίματος θέτει σε κίνδυνο τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το κόστος και τη διαθεσιμότητα υλικού. Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν μια σειρά από εξαρτήματα, κατασκευασμένα από μια σειρά υπεργολάβων και κατασκευασμένα από υλικά που προέρχονται από όλο τον κόσμο. Η απώλεια ενός από αυτούς τους προμηθευτές σε μια φυσική καταστροφή μπορεί να αμβλύνει την παραγωγή και να σταματήσει τις αγορές.
Η βιομηχανία της τεχνολογίας γνώρισε μια τέτοια διακοπή το 2011, όταν μεγάλες πλημμύρες στην Ταϊλάνδη (τότε, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σκληρών δίσκων) συνέβαλαν σε μια παγκόσμια έλλειψη σκληρών δίσκων. Επομένως, η τιμή των συσκευών αυτών αυξήθηκε σημαντικά, και καταδεικνύεται η ύπαρξη βιομηχανικής κλίμακας με τον κίνδυνο συγκέντρωσης της παραγωγής σε μία μόνο περιοχή. Ενώ ορισμένες πηγές στην αλυσίδα εφοδιασμού υλικού μπορεί να είναι ασφαλέστερες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από άλλες - ένα κέντρο δεδομένων στη Σουηδία έχει λιγότερες ανησυχίες για την απερήμωση από ό, τι η εσωτερική Μογγολία, για παράδειγμα, όπου τα περισσότερα από τα στοιχεία σπανίων γαιών στον κόσμο εξορύσσονται - είναι απολύτως ανοσοποιητικό.
Η αλλαγή του κλίματος μπορεί επίσης να διαιωνίσει τις υφιστάμενες ανισότητες στη συνδετικότητα σε όλο τον κόσμο. Το Χιούστον και η τεράστια περιοχή του μετρό του έχουν τυχαία καλής κυτταρικής κάλυψης και δικτυακής υποδομής, η οποία ήταν σημαντική βοήθεια κατά τη διάρκεια του τυφώνα Harvey. Άλλα μέρη του κόσμου δεν είναι τόσο τυχερά - ή ακριβέστερα, άλλα μέρη του κόσμου δεν είναι αρκετά τυχερά ώστε να θεωρούνται οικονομικά βιώσιμα από τις τηλεπικοινωνίες, οι οποίοι δεν επιδιώκουν πραγματικά την κατασκευή δαπανηρών υποδομών σε περιοχές με χαμηλή απόδοση της επένδυσης . Είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να το κάνουν σε μια περιοχή με υψηλό κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως τμήματα του Νεπάλ, του Μπαγκλαντές και της Ινδίας, τα οποία επλήγησαν από καταστροφικές πλημμύρες τον περασμένο μήνα.

Η εφοδιαστική είναι ένα πρόβλημα ισότητας

Η αλλαγή του κλίματος ήταν καλή για μια μεγάλη επέκταση της υποδομής δικτύου σε μια περιοχή που δεν εξυπηρετείται - αν και δεν είναι σαφές πόσο ευάλωτοι πληθυσμοί είναι η αγορά-στόχος της. Καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Κύκλο συνεχίζει να φτάνει περίπου στο διπλάσιο του ρυθμού του υπόλοιπου κόσμου, η Quintillion Networks συνεχίζει να αναπτύσσει το έργο Arctic Fiber, το οποίο θα εκτελέσει υποβρύχιο καλώδιο μέσω του Northwest Passage. Το καλώδιο προφανώς επεκτείνει τη συνδεσιμότητα στις αγροτικές περιοχές της Αλάσκας, αλλά μιλά επίσης για μια νέα ευκαιρία στην αγορά σε φυτά πετρελαίου και φυσικού αερίου που, χάρη στην αλλαγή του κλίματος, θα μπορούσαν να βάλουν εντελώς νέα βάθη εξόρυξης πόρων. Η τελική φάση του έργου θα δημιουργήσει τη συντομότερη δυνατή καλωδιακή διαδρομή μεταξύ Λονδίνου και Τόκιο, ξυρίζοντας πολύτιμα χιλιοστά του δευτερολέπτου από τις οικονομικές συναλλαγές. (Όπως και αν το σενάριο αυτό δεν ήταν cyberpunk αρκετά, Quintillion υποστηρίζεται από Len Blavatnik, ένας δισεκατομμυριούχος με έδρα το Λονδίνο που έκανε την περιουσία του κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης ιδιωτικοποίηση της βαριάς βιομηχανίας).
 Θυμηθείτε τη λαμπρή λάμψη των γραφείων της Goldman Sachs μετά το Superstorm Sandy, ενώ το χαμηλότερο Μανχάταν παρέμεινε μέσα

Αυτή είναι μια οικεία πραγματικότητα του καπιταλισμού των καταστροφών. Θυμηθείτε τη λαμπρή λάμψη των γραφείων της Goldman Sachs μετά το Superstorm Sandy ενώ το χαμηλότερο Μανχάταν παρέμεινε στο σκοτάδι. Οι δυνητικοί κίνδυνοι για τις αλυσίδες εφοδιασμού τεχνολογίας δεν ισχύουν πραγματικά για τις γιγάντιες εταιρείες ή τους πλούσιους. (Και αν δεν έχουν ήδη τη δική τους παράλληλη, ανθεκτική υποδομή, πιθανότατα θα το προετοιμάσουν τώρα.) Στο τέλος της ημέρας, έχουν ήδη διατεθεί πόροι για την προστασία της υποδομής δικτύου με τρόπο που δεν διατίθενται για βοήθεια οι άνθρωποι προστατεύουν τον εαυτό τους. Αυτό είναι εξαιρετικό για την αξιοποίηση των ίδιων δικτύων για να βοηθήσουν τους πολίτες που έχουν ανάγκη, αλλά η κρύα άνεση για όσους ήδη δεν έχουν πρόσβαση.

Όταν οι μεγάλες εταιρείες και οι πλατφόρμες εντείνουν την επέκταση της σύνδεσης σε ευπαθείς περιοχές και άτομα, οι προσπάθειες αυτές αξίζουν υγιή σκεπτικισμό. Πρωτοβουλίες όπως το Facebook στο Internet.org ενδέχεται να είναι σε θέση να καλύψουν τα κενά γεωγραφικής υπηρεσίας με κινητές υπηρεσίες και δροσερά διαδικτυακά laser drones, αλλά προσφέρει επίσης στο Facebook μια άλλη καταναλωτική αγορά για να συλλάβει. Παρόλο που δεν κατηγορούμε κανέναν να χρησιμοποιήσει το Facebook για την οργάνωση προσπαθειών ανακούφισης, είναι δύσκολο να τινάξει το γεγονός ότι όλο και περισσότερο η καθημερινή ζωή διαμορφώνεται από ένα εργαλείο που βελτιστοποιεί τόσο την υποστήριξη κρίσεων όσο και εξειδικευμένα επιτρέπει ένα μέλλον μόνιμης κρίσης.

Στο πιο ιδανικό όραμά του, το μέλλον της κλιματικά αλλαγμένης σύνδεσης είναι εκείνη όπου οι άνθρωποι δουλεύουν συλλογικά για να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον, συμμετέχοντας σ 'αυτόν τον λαμπρό αλτρουισμό που τόσο εύκολα προσφέρουν οι άνθρωποι στην καταστροφή. Αλλά καθώς οι μυστικές καταστροφές ένα μετά το επόμενο και η αδρεναλίνη σταματά να είναι αρκετή για να ζήσει επάνω? καθώς οι άνθρωποι στην εξουσία προσφέρουν κυρίως τη σκληρότητα και την απληστία αντί του αλτρουισμού. και καθώς τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την ανάκτηση ενισχύουν και νομιμοποιούν αυτή τη σκληρότητα, αυτό το όμορφο αλτρουιστικό μέλλον γίνεται πιο δύσκολο να συλλεχθεί.

Η δημιουργία περισσότερης κοινοτικής υποδομής δικτύων και εργαλείων επικοινωνίας αποτελούν έναν τρόπο συνέχισης αυτού του μέλλοντος. μια εχθρική εξαγορά που καταστρέφει το επιχειρησιακό μοντέλο του Facebook και την καθιστώντας δημόσια εμπιστοσύνη είναι μια άλλη. (Ένα από αυτά είναι ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα.) Το έργο των τεχνολόγων και των ακτιβιστών σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή απαιτεί μια προσεκτική, κρίσιμη πράξη εξισορρόπησης: χρήση της τεχνολογίας για την ταυτόχρονη παρακολούθηση των επειγουσών αναγκών της καθημερινής κρίσης σε πραγματικό χρόνο απαιτώντας και οικοδομώντας κάτι περισσότερο από μια πολιτική διαρκούς ταξινόμησης.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version