Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Η δολοφονία της Jo Cox συγκλονίζει την Βρετανία

Σοκ επικρατεί σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία μετά τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ. Η αστυνομία ερευνά όλες τις εκδοχές. Από ότι όλα δείχνουν ωστόσο τα κίνητρα του δράστη ήταν ιδεολογικά. 

Η Τζο Κοξ είχε λάβει τελευταία μεγάλο αριθμό απειλητικών μηνυμάτων εξ αιτίας της υποστήριξης που παρείχε στους μετανάστες και της έντονης δράσης της υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Και ενώ ολόκληρη η χώρα είναι σοκαρισμένη από την δολοφονία της οι αστυνομικές αρχές ερευνούν τυχόν διασυνδέσεις του 52χρονου συλληφθέντος Τόμας Μέιρ με ακροδεξιούς εθνικιστικούς κύκλους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο δολοφόνος φώναξε δύο φορές "Πρώτα η Βρετανία" την στιγμή της επίθεσης. Το ακροδεξιό κίνημα Britain First, παραφυάδα του διαλυθέντος Εθνικού Κόμματος Βρετανίας (BNP), ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον συλληφθέντα υποστηρίζοντας ότι ο Τόμας Μέιρ δεν υπήρξε ποτέ μέλος του. Εν τούτοις κατά την έρευνα της Αστυνομίας στο σπίτι του βρέθηκαν παλιά τεύχη του ακροδεξιού περιθωριακού εντύπου Patriot που κυκλοφορεί μόνο με συνδρομή. Ο Τόμας Μείρ διέμενε σε κοινωνική κατοικία εδώ και 20 χρόνια και οι γείτονές του λένε ότι δεν είχε ποτέ δημιουργήσει πρόβλημα. Ήταν μοναχικός και φανατικός βιβλιόφιλος, αλλά συμμετείχε και σε κοινωνικές δράσεις. Η αστυνομία ερευνά αν έχει ιστορικό ψυχικής διαταραχής, μετά από σχετική νύξη του ετεροθαλούς αδελφού του, αλλά οι γείτονες λένε ότι δεν γνωρίζουν κάτι τέτοιο.

Διακοπή όλων των προεκλογικών εκστρατειών

Η δολοφονία της Τζο Κοξ έχει αναστείλει κάθε πολιτική δραστηριότητα λιγότερο από μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Οι εκστρατείες ενόψει του δημοψηφίσματος έχουν διακοπεί, ενδεχομένως έως και το Σαββατοκύριακο, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Γιβραλτάρ. Η Βρετανική σημαία κυματίζει από χθες μεσίστια στο Γουέστμινστερ και την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνιγκ Στριτ, ενώ σύσσωμη η πολιτική ηγεσία εξέφρασε τον αποτροπιασμό της.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στις ελάχιστες μέρες που απομένουν μέχρι το δημοψήφισμα την ερχόμενη Πέμπτη στις 23 Ιουνίου οι υπεύθυνοι της προεκλογική εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η έντονη εθνικιστική ρητορική των επικεφαλής και τα ρατσιστικά σχόλια και αφίσες του Νάιτζελ Φάρατζ, έχουν, όπως αποδεικνύεται, απελευθερώσει έναν λανθάνοντα εθνικισμό σε περιθωριακά κοινωνικά στρώματα.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο 

Πηγή: Deutsche Welle

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version