Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΡΥΠΟΥΣ, ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΑΠΘ

Η μέρα που θα γνωρίζουμε ατομικά πόση ρύπανση δεχόμαστε κάθε μέρα φαίνεται ότι δεν αργεί. Περίπου 3.000 κάτοικοι εννέα πόλεων, στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, θα φορούν καινοτόμα βραχιολάκια καταγραφής ατμοσφαιρικών ρύπων, προκειμένου επιστήμονες να συλλέξουν πληροφορίες και να προτείνουν λύσεις, τεχνολογικές και μη, για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.

Η δράση θα γίνει κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού έργου ICARUS που συντονίζει, ανάμεσα σε 17 εταίρους από οκτώ χώρες, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναπληρωτής Καθηγητής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, μιλώντας στη Greenagenda.gr για την πρωτοποριακή ιδέα, τόνισε πως «πρόκειται για έναν χημικό αισθητήρα ο όποιος θα προσροφά τους ατμοσφαιρικούς ρύπους στους οποίους εκτίθεται κάποιος στη διάρκεια της ημέρας. Αυτό που αναπτύσσουμε είναι να διαβάζουμε άμεσα την μέτρηση που θα προκύπτει. Τα στοιχεία θα μεταδίδονται σε ένα κεντρικό σύστημα προκειμένου να γίνει η σύνθεση των δεδομένων. Έτσι, θα μπορεί ο χρήστης να ξέρει τα ατομικά επίπεδα έκθεσης του σε ρύπους».

Ο πολίτης γίνεται, πλέον, ερευνητής καθώς θα γνωρίζει για τους ρύπους που λαμβάνει καθημερινά σε πραγματικό χρόνο, ενώ θα βοηθά και στην επιστημονική έρευνα. Οι πληροφορίες που θα λαμβάνονται από τη μεμβράνη πολυμερούς θα προωθούνται στους χρήστες μέσω μηνύματος, π.χ. από ένα smart phone.

Οι πόλεις που συμμετέχουν στο ICARUS είναι οι: Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μιλάνο, Μαδρίτη, Λιουμπλιάνα, Στουτγάρδη, Μπρίστολ, Μπρνο και Βασιλεία. Σε κάθε πόλη, ανάλογα με τον πληθυσμό της, θα μοιραστούν από 100 έως 500 βραχιολάκια.

Το ερευνητικό έργο είναι προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 ενώ σχεδόν οι μισοί από τους 17 συμμετέχοντες εταίρους είναι Έλληνες.

«Στόχος του έργου είναι η καταγραφή της κατάστασης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η παρακολούθηση των εκπομπών με νέες τεχνικές και φυσικά η ανάλυση των στοιχείων που θα προκύψουν από τα βραχιολάκια. Συμπερασματικά, θα προτείνουμε μέτρα για κάθε πόλη προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή αλλά και να αλλάξει η συμπεριφορά των πολιτών προκειμένου να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αισθητήρες ρύπανσης σε σπίτια Θεσσαλονίκης κι Αθήνας

Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει πριν από λίγο καιρό η τοποθέτηση αισθητήρων ρύπανσης σε 50 σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι οποίοι θα δίνουν στοιχεία ρύπανσης στο εσωτερικό του σπιτιού αλλά και για την έκθεση του κάθε χρήστης σε ρύπους.

«Εάν κάποιος γνωρίζει πόσο εκτίθεται σε ρύπους θα αλλάξει σίγουρα τις καθημερινές του συνήθειες. Θέλουμε να τον ενεργοποιήσουμε να λάβει και ο ίδιος τα μέτρα του. Με τους αισθητήρες ρύπανσης μπορούμε να υπολογίσουμε την ρύπανση και όχι να την μετρήσουμε, αυτή είναι η διαφορά με τα βραχιολάκια που θα φορεθούν από χρήστες τον επόμενο χρόνο», κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

του Νίκου Αβουκάτου

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version