Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Παρουσιάστηκε η Θρακιώτικη ενδυμασία που θα φορούν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς

AIGINIONEWS:Παρουσιάστηκε η Θρακιώτικη ενδυμασία που θα φορούν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς AIGINIONEWS:Παρουσιάστηκε η Θρακιώτικη ενδυμασία που θα φορούν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή παρουσίασης και ένταξης της παραδοσιακής ανδρικής ενδυμασίας της Θράκης στις ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

 Η παραδοσιακή ανδρική Θρακιώτικη φορεσιά εντάσσεται στις Εθνικές Παραδοσιακές Ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς, στο πλαίσιο της διαφύλαξης της εθνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, και σε συνεργασία του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων.
Οι Εύζωνες στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, κάθε χρόνο στις 14 Μαΐου, επέτειο της απελευθέρωσης και ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό, θα φορούν την Θρακιώτικη φορεσιά.
Η παραδοσιακή ανδρική Θρακιώτικη ενδυμασία  περιλαμβάνει μαύρο ποτούρι, λευκό πουκάμισο, μαύρο γιλέκο, και κόκκινο ζωνάρι με άσπρες κάθετες ρίγες. Το κεφάλι κοσμεί σαρίκι και συμπληρώνεται με το σακάκι. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η φορεσιά θα περιλαμβάνει και το απαραίτητο όπλο, που είναι το αυθεντικό θρακιώτικο σπαθί το οποίο παραχωρήθηκε από τον κ. Γεώργιο Μπουρουλίτη από το Σουφλί και αντίγραφο του οποίου κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τη φορεσιά της Προεδρικής Φρουράς.

Στην τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων της Θράκης καθώς και εκπρόσωποι Θρακικών σωματείων και συλλόγων.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Είναι μια σημαντική στιγμή και για την Προεδρική Φρουρά και για την Θράκη. Σήμερα, αποδίδουμε στην Θράκη αυτό που της αναλογεί. Και το πράττουμε στο πλαίσιο μιας εμβληματικής, κυριολεκτικώς, Επετείου: Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση και την ένταξη της Θράκης μας στον Εθνικό μας Κορμό.

Και αυτή η ένταξη της ενδυμασίας της στις ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς είναι ένα οφειλόμενο χρέος, το οποίο σήμερα όλοι μαζί εκπληρώνουμε. Με τον τρόπο αυτόν αναγνωρίζουμε τι είναι εκείνο το οποίο σηματοδοτεί διαχρονικά και, ιδίως, στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας η ακριτική Θράκη. Αυτό το ακραίο Φυλάκιο της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Συγχαίρω όλους εκείνους που πήραν την πρωτοβουλία - ιδίως όλους τους Θράκες - στην οποία εμείς, απλώς, ανταποκριθήκαμε. Γιατί, όπως είπα, δεν κάναμε τίποτα άλλο παρά να εκπληρώσουμε ένα οφειλόμενο χρέος απέναντι στην Θράκη, απέναντι στους Θράκες, ουσιαστικά απέναντι στην Ιστορία μας, στην Δημοκρατία μας και στον Πολιτισμό μας».
Να σημειωθεί ότι η πρώτη φορά που έγινε δημόσια πρόταση για ένταξη της ενδυμασίας της Θράκης στις στολές της Προεδρικής Φρουράς ήταν από τον τέως Αντιδήμαρχο Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης κ. Νικόλαο Γκότση, ο οποίος στις 17 Μαΐου 2015, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Προεδρική Φρουρά, σχολίασε την αναμνηστική φωτογραφία με τις στολές της Προεδρικής Φρουράς γράφοντας ότι σχεδόν όλα τα διαμερίσματα της χώρας εκπροσωπούνται (Φουστανελοφόροι της παλαιάς Ελλάδος, Κρήτες που αντιπροσωπεύουν τη νησιωτική χώρα, Μακεδονομάχοι και Πόντιοι), αλλά απουσιάζει η Θρακιώτικη φορεσιά.

«Θα αποτελούσε ύψιστη τιμή με ιδιαίτερο συμβολισμό για τον Θρακικό Ελληνισμό και τους αγώνες τους η Θρακιώτικη φορεσιά να συμπεριληφθεί στην Προεδρική Φρουρά. Είναι κάτι που δεν το έχουμε αναδείξει και μάλιστα τώρα με την ευκαιρία του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών που θα γίνει στις Φέρες μπορούμε να το συζητήσουμε», είχε επισημάνει τότε ο κ. Γκότσης .

Στις 1 Ιουνίου 2015 με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Θ.Σ.) αποφασίστηκε να ζητηθεί η ένταξη της ανδρικής Θρακιώτικης φορεσιάς στην Προεδρική Φρουρά. Η Π.Ο.Θ.Σ. απέστειλε έγγραφο με το οποίο δικαιολογούσε και ζητούσε την ένταξη της Θρακιώτικης ανδρικής φορεσιάς.

Στην πορεία και μετά από διάφορες τηλεφωνικές επικοινωνίες μέλη της Ομοσπονδίας επισκέφθηκαν το αρμόδιο γραφείο της Προεδρικής Φρουράς και παρέδωσαν τη θρακιώτικη φορεσιά που συνοδευόταν από μία 7σέλιδη περιγραφή που περιελάμβανε την ονομασία του κάθε τεμαχίου της, τον τρόπο κατασκευής της, την ποιότητα των υλικών, και σε ποιες περιοχές της ενιαίας Θράκης μας φοριόταν. Η φορεσιά που επιλέχτηκε ήταν η μαύρη, κλασική επίσημη φορεσιά που φοριέται σε όλη τη Θράκη.

Τελικά, στις 18 Δεκεμβρίου 2018, η Π.Ο.Θ.Σ. έλαβε το εγκριτικό έγγραφο από το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας με το οποίο η ανδρική Θρακιώτικη φορεσιά συμπεριελήφθη στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς και η οποία θα εμφανίζεται στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού και στα Ελευθέρια της Θράκης.

Ο κ. Νικόλαος Γκότσης, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή, σχολίασε:

«Μια μεγάλη μέρα για τον Θρακικό Ελληνισμό. Θερμά συγχαρητήρια στις διοικήσεις πρώην και νυν της ΠΟΘΣ, στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου που χρηματοδότησαν την κατασκευή των στολών. Στους Συλλόγους "Αγία Σοφία" Φερών και "Φάρο" Απαλού για την διεκπεραίωση της κατασκευής. Και βέβαια στην Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αποδοχή της ένταξης».

 

Πηγή - alexpolisonline.com
 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version