Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Φεστιβάλ Ολύμπου: Συγκλονιστικός ο «Οιδίπους» στο αρχαίο θέατρο του Δίου

Μία εξαιρετική παράσταση, δουλεμένη στην κάθε της λεπτομέρεια, ήταν ο «Οιδίπους», σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, που απόλαυσε το κοινό το βράδυ της Τετάρτης 1 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο του Δίου στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Οι κορυφαίες στιγμές της τραγικής μοίρας του Οιδίποδα αναδεικνύονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο μπροστά στα μάτια των θεατών.  Έναν τρόπο που ξαφνιάζει και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να καταλάβει απλά όσο και θεατρικά γιατί η σκληρή μοίρα κατατρέχει τον ήρωα από την πρώτη στιγμή της γέννησής του. Πρόκειται ουσιαστικά για μία σύνθεση που χρησιμοποιεί αποσπάσματα από τις επτά τραγωδίες που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών χωρίς όμως την παρουσία χορού.

Έντεκα ηθοποιοί παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης πάνω στη σκηνή και ξετυλίγουν το μύθο του τραγικού ήρωα. Ξεχωρίζουν ο Δημήτρης Λάλος στο ρόλο του Οιδίποδα, όπως και η Μαρία Κίτσου ως Ιοκάστη η οποία συγκλονίζει τη στιγμή της αποκάλυψης της ταυτότητας του συζύγου-γιου της Οιδίποδα. Εξαιρετική είναι και η Λένα Δροσάκη στο ρόλο της Αντιγόνης. Ο Γεράσιμος Γεννατάς υποδύεται με στιβαρότητα την πολύπτυχη προσωπικότητα του Κρέοντα ενώ ο Τάκης Χρυσικάκος ερμηνεύει ανεπανάληπτα το ρόλο του Τειρεσία και κυρίως του τυφλού πια Οιδίποδα.

Οι συγκλονιστικές ερμηνείες των ηθοποιών συνοδεύονται από ένα λιτό πλην όμως εντυπωσιακό σκηνικό το οποίο μοιάζει να έχει το δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση ενώ με τρόπο ευρηματικό και εξίσου εντυπωσιακό τα videoanimation– που όπως και τα σκηνικά σχεδίασε ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης- ενισχύουν τη δράση και τα διαχρονικά νοήματα της τραγωδίας.

Εντυπωσιάζει η δύναμη και ο χειρισμός του φωτός που αναδεικνύει τα πρόσωπα της σκηνής, τόσο τα δρώντα, όσο και όσα στέκουν λίγο πιο πίσω επηρεάζοντας όμως την εξέλιξη της δράσης.

Η ένταση που διατρέχει όλη την παράσταση οδηγεί σε ένα εντυπωσιακό φινάλε το οποίο χάρισε χθες στος ηθοποιούς το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

 

 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version