Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Δυναμική η παρουσία του Ιδρύματος της Βουλής στην Έκθεση Βιβλίου

Το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, συμμετέχει  με περίπτερο (αριθμ. 13), στο οποίο θα παρουσιάσει τις εκδόσεις του, αλλά και τη συνολική δράση του

 στους τομείς των εκθέσεων, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ευρύτερα των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το Ίδρυμα, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, θα παρουσιάσει δύο από τις κύριες δραστηριότητές του Ιδρύματος:

Την Παρασκευή 4 Μαΐου, σε εκδήλωση με τίτλο «1821- 2021: Ανιχνεύοντας το νόημα μιας επετείου», θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, το ερευνητικό πρόγραμμα «1821-2021. Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», με το οποίο το Ίδρυμα της Βουλής αποσκοπεί, σε βάθος τριετίας, να επανεξετάσει και να αναστοχαστεί αναφορικά με το μείζον αυτό ιστορικό γεγονός.

Το Σάββατο 5 Μαΐου, θα γίνει η εκδήλωση «Η προδικτατορική Θεσσαλονίκη. Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Ηλία Νικολακόπουλου Ηλίας Ηλιού, που εξέδωσε το Ίδρυμα της Βουλής», έχοντας ως όχημα την εκδοτική του δραστηριότητα, και ειδικότερα τη σειρά των πολιτικών μονογραφιών, το Ίδρυμα φιλοδοξεί να θέσει προς συζήτηση τα κύρια κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα και ζητήματα που τέμνουν καθοριστικά την προδικτατορική περίοδο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο του περιπτέρου 13 θα αναρτηθεί μεγάλο τμήμα της έκθεσης «Δρόμοι Επιβίωσης», η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2016 και αποτυπώνει στιγμές από τη δύσκολη πορεία που ακολούθησαν οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής ως την Ελλάδα.

Στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα φιλοξενηθεί ειδικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο τα παιδιά θα προβληματιστούν γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, τις μεταναστευτικές ροές και τα ευρύτερα θέματα που έχουν να κάνουν με την υποδοχή της «διαφορετικότητας».

Τέλος, και πάλι στα πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης για παιδιά και εφήβους, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα«Εργαστήρι Δημοκρατίας», μέσα από το οποίο μαθητές Γυμνασίου θα έχουν τη δυνατότητα, συμμετέχοντας  σε βιωματικές διαδικασίες, να προβληματιστούν γύρω από ζητήματα δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ανεκτικότητας.

Την ΔΕΒΘ διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη των Ελλήνων Εκδοτών, τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version