Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Στο τελικό στάδιο η προετοιμασία του 46ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ 2017

 Θεωρείται και δικαίως άλλωστε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας.

 Άντεξε και αντέταξε στην κρίση των αξιών, τον πλουραλισμό και την πολυποικιλία όλων των εκφράσεων της τέχνης και της ανθρώπινης πνευματικής δημιουργίας. Το Φεστιβάλ Ολύμπου, ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της Πιερίας αλλά και της Ελλάδας του Βορρά, με την πανελλήνια και διεθνή απήχηση, καταξίωση και αναγνώριση.

 Φέτος για τεσσαρακοστή έκτη χρονιά, με αναφορά τα απομεινάρια ενός αρχαιολογικού πλούτου που αναβλύζει η Πιερική γη από μιαν άλλη εποχή,  δηλώνει τη δυναμική του παρουσία καλύπτοντας και προσφέροντας στον επισκέπτη-θεατή όλο το φάσμα των καλλιτεχνικών ανησυχιών.

 Ήδη μετά την ολοκλήρωση και γνωστοποίηση του προγράμματος, ο τομέας οργάνωσης και υποδομών ολοκληρώνει τις τελικές λεπτομέρειες στους χώρους που θα φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις.

 Αρχαίο θέατρο και αρχαιολογικό πάρκο Δίου, Κάστρο του Πλαταμώνα, Λείβηθρα, Πύδνα μαζί με τους ανοικτούς θεατρικούς χώρους του Λιτοχώρου και Κολινδρού καθώς και τα Κέντρα Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου και Πληροφόρησης Ολύμπου, αναμένουν  να φιλοξενήσουν  το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος τις εκδηλώσεις που σταχυολογούν το πρόγραμμα του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017. Πρόγραμμα διανθισμένο  με  θεατρικές παραστάσεις,  μουσικές συναυλίες, εκθέσεις εικαστικών,  ομιλίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος,  φιλολογικούς περιπάτους και αναλόγια, χοροθέατρο,

 Οικοδεσπότης σε αυτό το περίλαμπρο ταξίδι, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) που αποτελεί επίσημο μέλος των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ,  με συνοδοιπόρους το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τους Δήμους Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού, τους χορηγούς και εθελοντές, τον επιστημονικό του συνεργάτη το Α.Τ.Ε.Ι. Κατερίνης και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

 Η διοίκηση του ΟΡ.ΦΕ.Ο. αποφάσισε ομόφωνα να αφιερώσει το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2017 στον καθηγητή αρχαιολογίας με το διεθνές κύρος, τον Δημήτριο Παντερμαλή, που πάνω από σαράντα χρόνια διεύθυνε το ανασκαφικό έργο στην ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων και σημερινό πρόεδρο του μουσείου της Ακρόπολης. Επίσης συνεχίζοντας τον καθόλα αξιόλογο θεσμό της τιμώμενης χώρας, μια πρωτοβουλία του Οργανισμού που ανοίγει τους ορίζοντες συνεργασίας και αλληλεγγύης με άλλες χώρες και πολιτισμούς, επίλεξε αυτή τη χρονιά να τιμηθεί η μαρτυρική μας Κύπρος.

 Επίσημη ημέρα έναρξης του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017, στις 7:30 μ.μ. στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου. Η όλη τελετή είναι αφιερωμένη στον καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή και περιλαμβάνει εκτός την αναφορά στο πρόσωπό του τιμώμενου επιστήμονα, προβολή ντοκιμαντέρ  «Αέναη δημιουργία σε τόπους ιερούς» που σκηνοθέτησε ο κινηματογραφιστής Κώστας Αρβανιτάκης και καταγράφει το πολυσήμαντο ανασκαφικό του έργο, αλλά και εγκαίνια εικαστικής έκθεσης που επιμελήθηκαν καλλιτέχνες-ζωγράφοι μέλη του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας με θεματολόγιο «Αρχαιότητες και νερό». Την έκθεση συντονίζει ο πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. Κωνσταντίνος Παλιάν.

 Το δεύτερο σκέλος της τελετής των εγκαινίων αφορά το θεσμό της τιμώμενης χώρας, με την ανάλογη διαδικασία υποδοχής της. Φέτος η τιμή ανήκει στην Κύπρο, το νησί της αγάπης και του ονείρου. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία κλασσικής μουσικής και μουσικών ακουσμάτων από τη Μεγαλόνησο από το φωνητικό σύνολο «de profudis» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, σε διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη.

 Στο αυτό το διάβα στις γωνιές της Πιερίας με άρμα τον πολιτισμό, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου μας ζητά όλους συμπορευτές. Γιατί όπως ορθά επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος, ότι: «…ευτυχείς όσοι επισκεφθούν την Πιερία και ευτυχέστεροι όσοι τις δροσερές νύχτες του καλοκαιριού, ζήσουν αξέχαστες στιγμές, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου.»

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version