Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Έκθεσης BULB :Ταξίδι στην ψυχή των Βαλκανίων μέσα από τις εικόνες

Στη Γκαλερί ΜΑΤΙ από 1η μέχρι και τις 14 Ιουλίου η Συλλογική Έκθεση Φωτογραφίας. Εικόνες από ένα ταξίδι στην ψυχή των Βαλκανίων και την ουσία της φωτογραφίας φέρνει στην Κατερίνη η Συλλογική Έκθεση Φωτογραφίας BULB, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιηθήκαν το βράδυ της Παρασκευής, της 1ης Ιουλίου, στην Γκαλερί ΜΑΤΙ. 

Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει την ματιά βαλκάνιων φωτογράφων πάνω σε κοινούς τόπους της περιοχής μας, ενώ αντάλλαξε και απόψεις σχετικά με τoεγχείρημα και με τον Ιωάννη Σταματογιάννη, έναν από τους ιδρυτές της ομάδας που αποτελείται από βαλκάνιους φωτογράφους, οι οποίοι αποτυπώνουν στιγμές και τοπία του αστικού περιβάλλοντος των Βαλκανίων.

«Δεν πιστεύω ότι μπορείς να βρεις άλλο μέρος στον κόσμο όπως τα Βαλκάνια, συγκεντρώνουν διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες, θρησκείες και θα είναι το ίδιο και μετά από δυο αιώνες. Μπορείς να βρεις γωνιές που έχουν μείνει πίσω στο χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι εδώ ζούμε στο παρελθόν, τέτοια μέρη όμως μας εμπνέουν. Υπάρχει συναισθηματική σύνδεση με τον τόπο, την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής» σημείωσε ο κ. Σταματογιάννης μιλώντας για την έκθεση αλλά και την ομάδα BULB.

«Δημιουργήσαμε αυτή τη συλλογικότητα, γιατί αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο την φωτογραφία. Κάναμε εκδρομές σε κάποια χωριά της Ρουμανίας, τουρκοτατάρικα, όπου βγήκαν πολλές φωτογραφίες που περιέχονται στην έκθεση. Προσωπικά, ταξιδεύω όλο τον κόσμο και φωτογραφίζω, δεν ασχολούμαι όμως με όμορφα τοπία και ηλιοβασιλέματα. Θέλω η φωτογραφία που θα βγάλω να «μιλάει» στον θεατή, να αιχμαλωτίζει το βλέμμα».

Ο κ. Σταματογιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία της εικονικότητας της φωτογραφίας. «Άλλοι το θεωρούν ως απεικόνιση της φτώχειας, της κακομοιριάς. Είναι εύκολο να πέσεις σε αυτήν την παγίδα, η ουσία αυτών των φωτογραφιών όμως είναι άλλη». Όταν ρωτήθηκε για το αν αυτή η αίσθηση υπάρχει και στην Ελλάδα, σχολίασε ότι παρά το εκσυγχρονισμένο τοπίο, υπάρχει και εδώ το υλικό για εικονικές φωτογραφίες με ουσία. «Δεν έχω πρόβλημα να έχω ως φόντο στην φωτογραφία ένα γυάλινο κτίριο με γραφεία, αρκεί στο προσκήνιο τα πρόσωπα να βγάζουν αυτό το αυθεντικό αίσθημα».

Η Bulbως δομή έχει δημιουργηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Όλα τα άτομα, ανεξάρτητα κουλτούρας, πολιτισμού και εθνικότητας μοιράζονται ίδιες σκέψεις  γύρω από τη φωτογραφία. «Αυτό μας δίνει συνοχή. Στη πρώτη μας χρονιά, το 2015, εκδώσαμε ένα βιβλίο με φωτογραφίες και από εδώ και πέρα θέλουμε να γίνεται αυτό σε ετήσια βάση. Βεβαίως, συνεχίζουμε τις φωτογραφικές μας εξορμήσεις οι οποίες γεννούν ανάλογα projectκαι τροφοδοτούν την συλλογική μας έκθεση. Εκτός Ρουμανίας έχω βρεθεί σε Ελλάδα και Κωνσταντινούπολη. Τα μέλη της ομάδας είναι από Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Κύπρο, ακόμα και Ιταλία. Κάποιοι από αυτούς είναι ιδρυτικά μέλη, ενώ υπάρχουν και συμμετοχές που δεν μετρούν πολύ χρόνο που ξεκίνησαν».

Εκτός από την βαλκανική αυτή περιοδεία που είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν συζητήσεις για να εκτεθούν τα έργα αυτά και σε Βέλγιο, Αγγλία και Αυστρία. Όσο για τα Βαλκάνια, το 2017 θα περιοδεύσει η καινούρια έκθεση BULB, όπου ενδεχομένως θα απεικονίζονται πολύ διαφορετικά τοπία. Για το αν οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται μέσα από το BULBαποτελούν απεικονίσεις της ψυχής των Βαλκανίων, ο κ. Σταματογιάννης συμφώνησε ότι το BULBαναζητά αυτή την ουσία. «Τα Βαλκάνια, λόγω και των καταστάσεων, έχουν διατηρήσει μια αθωότητα, αγνότητα, σε άλλα μέρη του κόσμου μπορεί να ειδωθεί διαφορετικά αυτό, ως εικόνες άλλης εποχής.

Βλέπουμε την φωτογραφία ως μοναδική τέχνη, που μέσω αυτής μπορεί κάποιος να καταλάβει και τις άλλες τέχνες. Δεν είμαστε επαγγελματίες φωτογράφοι, διατηρούμε τον ερωτισμό στην σχέση μας με την τέχνη μας». Πάνω σε αυτό το σχόλιο, ο κ. Σταματογιάννης συμπλήρωσε για τα μέσα φωτογράφησης ότι, όσο πιο απλά στη χρήση είναι, τόσο πιο εύκολα βγαίνει η καλή φωτογραφία, απεικονίζεται η στιγμή, η ουσία.

«Εξετάζοντας γενικότερα τα καλλιτεχνικά δρώμενα αυτή η ομάδα είναι η πρώτη που δημιουργείται με σκοπό την συνεργασία βαλκάνιων καλλιτεχνών», σημείωσε ο Γιάννης Ευθυμιάδης που έχει την ευθύνη για την οργάνωση και την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης στην Κατερίνη. Το εγχείρημα αυτό υποστηρίζεται από ανθρώπους με πάθος για αυτό που κάνουν και αρκετή ενέργεια για να το συνεχίσουν και να το επεκτείνουν ακόμα, ενώ δεν λείπουν οι φωτογράφοι που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να εισαχθούν στην BULB,δίνοντας νέα ζωή σε αυτή την ομάδα Βαλκάνιων φωτογράφων που αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας και τροφοδοτούν συνεχώς την συζήτηση για το πολιτιστικό φορτίο της.

Η Συλλογική Έκθεση BULBθα φιλοξενηθεί στην Γκαλερί ΜΑΤΙ μέχρι και τις 14 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει για Αθήνα, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version