Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

"Οι Δομέστικοι της Δράμας". Στο 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Μουσικής

Μια ακόμη ιστορική πρόκληση έχουν να αντιμετωπίσουν τα μέλη του Βυζαντινού Χορού "Οι Δομέστικοι της Δράμας". 

 Η συμμετοχή τους στο 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Μουσικής μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Κρατικής Όπερας και Φιλαρμονικής της Πολωνίας που συνδιοργανώνουν το ιστορικό αυτό Φεστιβάλ. 

Μεγάλη η τιμή αλλά και η ευθύνη.....Θα εκπροσωπήσουν  την πατρίδα μας (είναι η μοναδική Χορωδία από την Ελλάδα) ανάμεσα σε 35 χορωδίες από όλο τον κόσμο! 

 

Άλλωστε και πριν 10 χρόνια, το 2006, συμμετείχανε στο ίδιο Φεστιβάλ μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να εκπροσωπήσουν  την Ελληνορθόδοξη μουσική παράδοση, και είχαν καταλάβει τότε την 1η θέση στο διαγωνιστικό τμήμα που συνοδευόταν και από χρηματικό έπαθλο! 
Καλή  επιτυχία

 

"Οι Δομέστικοι της Δράμας". 

Ιδρύθηκε το 1996 από τους Άρχοντες Πρωτοψάλτες και Καθηγητές Μουσικής, αδελφούς Γρηγόρη και Πέτρο Παπαεμμανουήλ και αριθμεί 50 μέλη. Το 1997 η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος με μήνυμά Του επευλόγησε τη δραστηριότητα της Χορωδίας.

Στα 20 περίπου χρόνια παρουσίας στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου «ΟΙ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ» έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 200 δημόσιες εμφανίσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη 4 φορές, Προύσα, Σηλύβρια 2 φορές, Κάιρο, Αλεξάνδρεια,  Hajnowka Πολωνίας, Rila Βουλγαρίας 4 φορές, Βενετία).

Σημαντικότερες διακρίσεις της χορωδίας είναι η 1η θέση και το χρυσό μετάλλιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών στο «ΠΑΛΛΑΣ» των Αθηνών (16 Μαϊου 1999) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων. Στις 20 Ιουνίου 1999, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, απένειμε στη Χορωδία την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ι.Μητροπόλεως, το χρυσό μετάλλιο Α’ τάξεως του Αποστόλου Παύλου στο πλαίσιο των Ε’ Παυλείων. Το διάστημα 9-14 Μαϊου 2006, η χορωδία συμμετείχε στο 25ο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Μουσικής στη Hajnowka Πολωνίας. Η συμμετοχή της στο Φεστιβάλ προέκυψε ύστερα από τιμητική πρόταση που της έκανε προσωπικά η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος να εκπροσωπήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελλάδα, όπου κατέλαβε την 1ηθέση και το χρυσό μετάλλιο με ειδική διάκριση και χρηματικό έπαθλο ανάμεσα σε 35 χώρες απ’ όλο τον κόσμο.

Σταθμοί στην πορεία της χορωδίας υπήρξαν οι εκδηλώσεις προς τιμήν των Αρχόντων Πρωτοψαλτών Χαριλάου Ταλιαδώρου (1998), των μακαριστών Αθανασίου Καραμάνη (2000), Χρυσάνθου Θεοδοσόπουλου (2002), Μανώλη Χατζημάρκου (2004), του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της ΜΧΕ Λεωνίδα Αστέρη (2006), του Άρχοντος Μουσικοδιδάσκαλου Βασιλείου Κατσιφή (2008) και του Ομότιμου Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγορίου Στάθη (2015),  που πραγματοποιήθηκαν στη Δράμα και τις παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Ιστορικές ήταν οι εμφανίσεις της χορωδίας στην Κωνσταντινούπολη το Μάρτιο του 2001 και το Μάρτιο του 2009 σε λατρευτικές συνάξεις και συναυλιακές εκδηλώσεις, καθώς επίσης και στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο της Αιγύπτου το Μάρτιο του 2006 και τον Ιούνιο του 2007 αντίστοιχα. Εκεί κάλυψε το μουσικό μέρος των επίσημων τελετών για τα Θυρανοίξια του Πατριαρχικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και την υψηλή παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια. Στις 27 Ιουλίου 2014 έψαλλε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στην Προύσα μετά από τιμητική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρου, ενώ στις 9 Νοεμβρίου 2014 έψαλλε για πρώτη φορά μετά την μικρασιατική καταστροφή στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Βυζαντινό Υδραγωγείο της γενέτειρας του Αγίου Νεκταρίου, της Σηλύβριας της Ανατολικής Θράκης, μετά από κάλεσμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ.κ. Μαξίμου. Στην ίδια λατρευτική σύναξη στη Σηλύβρια έψαλλε και το Νοέμβριο του 2015. Από τον Οκτώβριο του 2012 ψάλλει κάθε χρόνο στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου στη Ρίλα της Βουλγαρίας αποδεχόμενη τιμητική πρόσκληση από το Πατριαρχείο Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας.  Στις 23 Απριλίου 2015 έψαλλε στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων της Βενετίας, ανήμερα της μνήμης του Τροπαιοφόρου Μεγαλομάρτυρος, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ.κ. Γενναδίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 500 ετών από την ίδρυση του ναού. Επίσης, έψαλλε σε πανηγυρικές πολυαρχιερατικές ιερές αγρυπνίες στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης στο Παγγαίον Όρος (2009, 2010) καθώς και στις Ιερές Μονές Διονυσίου (2008) και Δοχειαρίου (2010) του Αγίου Όρους.

Από το Σεπτέμβριο του 2000 καθιέρωσε το θεσμό της Συνάντησης Βυζαντινών Χορωδιών στη Δράμα. Έχει ηχογραφήσει και βιντεοσκοπήσει για την κρατική και ιδιωτική Ελληνική και Πολωνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.

Τέλος, συμμετείχε στους δίσκους (cd’s) των Χοραρχών της «Καλώς ανταμωθήκαμε», «Χριστός Πάσχων-Χριστός Ανέστη», «Τα τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα» και «Δραμινό Συναξάρι».

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version