Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Με μεγάλη προσέλευση κοινού και συλλόγων ολοκληρώθηκε η έκθεση αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών της Νίτσας Ξανθοπούλου

«Με το Αντί, το Βελόνι, το Όνειρο και το Μεράκι»  Ολοκληρώθηκε στην Αστική Σχολή, η έκθεση αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών της Νίτσας Ξανθοπούλου, με τίτλο 

«Με το Αντί, το Βελόνι, το Όνειρο και το Μεράκι», η οποία με μεγάλη προσέλευση σχολείων, συλλόγων,  φίλων της παράδοσης και της λαογραφίας  κ.α. πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «Εαρινών Ημερών Μουσών», που διοργανώνει και φέτος η Εστία Πιερίδων Μουσών, με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης και του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ).

Με ιδιαίτερη φροντίδα και αυτή τη φορά, η δημιουργός, η οποία ασχολείται πολλά χρόνια με παραδοσιακές φορεσιές σε μικρογραφία, με έμφαση αυτή τη φορά στην περιοχή της Κάτω Μηλιάς επένδυσε όλη της την αγάπη και το μεράκι, στις μοναδικές κούκλες της γιαγιάς με αυθεντικές φορεσιές, στα περίπλοκα κεφαλοδέματα, στα χρυσοποίκιλτα ζωνάρια.

Τους χώρους της έκθεσης, επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων και τα μέλη της μικτής χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μηλιάς Πιερίας «ΟΙ  ΛΑΖΑΙΟΙ».

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του με αφορμή την επίσκεψη, ο πρόεδρος του συλλόγου Γεώργιος Μ. Χανδόλιας: «Τα μέλη της Χορωδίας αφού περιεργαστήκαμε τα εκθέματα και ιδιαίτερα τη Μηλιώτικη γωνιά, που δέσποζε στο κέντρο της αίθουσας, (μπροστά σε μια αφίσα που παρουσιάζει την ανατολική πλευρά των Πιερίων και τα τρία μας χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του μυθικού βουνού), αισθανθήκαμε την ανάγκη να εκφράσουμε τη χαρά και τη συγκίνηση με λίγα Μηλιώτικα τραγούδια, τα οποία διαδέχονταν ασταμάτητα το ένα το άλλο, αφού κάποιες συγχωριανές μας μάλιστα πιάστηκαν στο χορό, για να φουντώσει στην κυριολεξία σε λίγο όταν  κατέφθασε και ο γκαϊντατζής μας Γιώργος Νάτσιος και στην παρέα μας προστέθηκε και ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Γρηγόρης Μιτσοκάπας».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η έκθεση της Νίτσας Ξανθοπούλου θα επαναληφθεί κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΜΝΗΜΕΣ ΛΑΖΑΙΩΝ 2016», την Ημέρα Μνήμης και Τιμής, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Μηλιάς, δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη Μηλιώτικη μουσικοχορευτική παράδοση και φορεσιά.

 

 

 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version