Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Το 5,1 Ρίχτερ που τρόμαξε την Αττική

Με επίκεντρο τον εστιακό χώρο της Πάρνηθας που «έδωσε» τον φονικό σεισμό του 1999, ο σεισμός που τρόμαξε σήμερα την Αθήνα είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και ευτυχώς δεν προκάλεσε σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.

 Δεκάδες οι μετασεισμοί που έχουν ακολουθήσει έως τώρα ενώ σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων ο σεισμός προκλήθηκε σε ένα κομμάτι του ρήγματος που είχε δώσει τον σεισμό του 1999 και είχε παραμείνει ανέπαφο τότε. Το συγκεκριμένο κομμάτι «έσπασε» σήμερα δίνοντας τον σεισμό τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι τα εξής: ώρα εκδήλωση φαινομένου 14:13, μέγεθος 5,1 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 13 χιλιόμετρα, επίκεντρο 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και διάρκεια δόνησης περίπου 15 δευτερόλεπτα.
 

Οι τραυματισμοί

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι τραυματισμοί που προκλήθηκαν δεν είναι σοβαροί.

 

Οι ζημιές

Μικρές είναι και οι ζημιές που έχουν αναφερθεί έως τώρα.

Συγκεκριμένα, έχουν καταρρεύσει 4 ή 5 ακατοίκητα σπίτια σε Πειραιά, Αιγάλεω και Μοναστηράκι ενώ ομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται επίσης σοβάδες έπεσαν και από παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.
Σοβάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου, όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Επίσης κατέρρευσε ο παλιός ταινιόδρομος στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά, εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στις 14.13 το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αττική.

Σε κατάσταση επιφυλακής

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς όλα είναι υπό έλεγχο, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση που έκανε από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής. Παράλληλα επισήμανε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε επιφυλακή για το επόμενο 48ωρο.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version