Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Απαγόρευση των ντιζελοκίνητων έως το 2025

θέλουν η Αθήνα και άλλες τρεις μεγάλες πόλεις σύμφωνα με το BBC και το  huffingtonpost.gr

Τη δέσμευση ότι έως το 2025 θα σταματήσουν τη χρήση ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, ανέλαβαν οι δήμαρχοι ...

τεσσάρων μεγάλων πόλεων, του Παρισιού, του Μεξικού, της Μαδρίτης και της Αθήνας. Οι δεσμεύσεις αυτές εκφράστηκαν από το βήμα της Συνόδου των Δημάρχων του C40 (Δικτύου των Πόλεων) στο Μεξικό.

 

Σύμφωνα με το BBC, οι δήμαρχοι δήλωσαν ότι θα δώσουν κίνητρα για να προωθήσουν τις μετακινήσεις με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

 

Τα τελευταία χρόνια ασκείται έντονη κριτική για τη χρήση πετρελαιοκίνητων οχημάτων στις πόλεις καθώς όπως διάφοροι φορείς τονίζουν ότι αυτά επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από αίτια που σχετίζονται με την μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε.

 

Εκτιμήσεις θέλουν στην Ευρώπη 467.000 άνθρωποι να πεθαίνουν εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

Οι ντιζελοκίνητοι κινητήρες συμβάλλουν στο πρόβλημα με δύο βασικούς τρόπους: Με την παραγωγή αιωρούμενων σωματιδίων (PM) και οξειδίων του αζώτου (Nox). Τα μικροσωματίδια μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες και να συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών και άλλων ασθενειών που μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο. Επίσης μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς βεβαρημένο ιστορικό.

 

Καθώς πληθαίνουν οι αποδείξεις για τις πολύ βλαβερές συνέπειες της χρήσης ντίζελ, περιβαλλοντικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να τεθούν περιορισμοί και κανόνες στη χρήση του. Στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με το BBC ακτιβιστές κατάφεραν να υποχρεώσουν τη βρετανική κυβέρνηση να κινηθεί πιο γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους δύναμη προκειμένου να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση του ντίζελ.


Πηγές: huffingtonpost.grBBC.com

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version