Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

24η Μαΐου - Ευρωπαϊκή ημέρα πάρκων

AIGINIONEWS: 24η Μαΐου - Ευρωπαϊκή ημέρα πάρκων AIGINIONEWS: 24η Μαΐου - Ευρωπαϊκή ημέρα πάρκων

Έχει καθιερωθεί από την Ομοσπονδία Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης να γιορτάζεται η 24η Μαΐου ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων, ημέρα προστασίας των φυσικών πάρκων και ξεκίνησε το 1909 από τη Σουηδία.

Στη συνέχεια το παράδειγμα ακολούθησαν και άλλες ευρωπαικές χώρες και πλέον υπάρχουν εθνικά πάρκα σε όλη την Ευρώπη.

Ο στόχος της γιορτής είναι ξεκάθαρος, να μας θυμίσει τη σημασία των πάρκων για το περιβάλλον και τη ζωή μας, να μας κάνει να εκτιμήσουμε τους θησαυρούς της φύσης, για την κάθε χώρα της Ευρώπης ξεχωριστά.

Μήνυμά τους: «Κοίτα τον ουρανό. Άγγιξε ένα δέντρο. Νιώσε τον αέρα. Βρες τον εαυτό σου»

Μπορεί να μην υπάρχουν παντού γύρω μας πάρκα και δάση, αλλά ας κάνουμε μια επίσκεψη στο κοντινότερο και ας θυμηθούμε τη σημασία της ύπαρξης του…

Τα τελευταία εννιά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πάρκων, γνωστή και ως Europarc, έχει βαλθεί να ξεσηκώσει τους απανταχού κατοίκους των μεγαλουπόλεων και όχι μόνο, να κάνουν μια βόλτα στους πράσινους εναπομείναντες «παραδείσους» των χωρών τους.

Πάρκα που φιλοξενούν διάφορα και ελκυστικά στο ανθρώπινο μάτι είδη χλωρίδας και πανίδας, παίρνουν «ζωή» με διάφορες εκδηλώσεις για παιδιά και για ενήλικους.

Mια ευχάριστη βόλτα μπορεί με την κατάλληλη καθοδήγηση να μετατραπεί σε μια επιμορφωτική και ενημερωτική ημέρα σχετικά με τη σημασία και την αναγκαιότητα των μικρών βιότοπων.

Πληροφορίες για τα πτηνά, τα σκαθάρια και τα έντομα που διαβιούν στα πάρκα, μίνι φωτογραφικά σαφάρι καθώς και βιντεοπροβολές για τη σημασία της ανθρώπινης παρέμβασης στη «συμπεριφορά» του κλίματος είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Πάρκων.

Η Τσεχία και η γειτονική μας Ιταλία απαριθμούν τις περισσότερες δραστηριότητες προσθέτοντας στην επιμόρφωση των διαφόρων θεματικών στα κατά τόπους πάρκα και γαστρονομικές απολαύσεις.

Ακολουθούν η η Σλοβενία και η Σουηδία για χάρη της οποίας έχει επιλεγεί η 24η Μαΐου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων.

 

Μια μικρή βόλτα σε τέσσερα πάρκα της Ευρώπης

Hyde Park

Γνωστό στους Έλληνες που έχουν επισκεφτεί το Λονδίνο, οικείο στους Λονδρέζους που παίζουν το αγαπημένο τους σπορ στο γκαζόν του.Το Χάιντ Παρκ χρησίμευε ως κυνηγότοπος για τον βασιλιά Χένρι τον 8ο στα μέσα του 16ου αιώνα. Τεραστίων διαστάσεων πάρκο, σήμερα αποτελεί τον πνεύμονα του Λονδίνου με σημείο αναφοράς του την τεχνητή λίμνη Σέρπεντιν η οποία δημιουργήθηκε το 1746.

Kongens Have

Σήμερα, το Kongens Have είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πάρκα της Κοπεγχάγης με περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Ακόμα και σήμερα, το Kongens Have αποτελεί το σκηνικό για πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες ,περιπετειώδη παιδική χαρά και το παραδοσιακό θέατρο Marionet. Οικογένειες, αναγνώστες και λουόμενοι, κυρίως ντόπιοι, χρησιμοποιούν συχνά το πάρκο, περισσότερο και από τους τουρίστες. 

 

Boboli Gardens

Οι κήποι του Μπόμπολι, κήποι των βασιλέων της Ιταλίας, είναι δημιούργημα της αναγεννησιακής περιόδου και χαίρουν εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και εκλεπτυσμένης καλλιτεχνικής παρέμβασης. Η πράσινη τοπογραφία οδηγεί σε ειδυλλιακά συντριβάνια μέσα από απείρου κάλλους φυτά και εντυπωσιακά τριαντάφυλλα. Η μέρα φεύγει πολύ εύκολα περπατώντας στους ονειρικούς αυτούς κήπους…

 

Franciscan Gardens

Στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Πράγας, οι κήποι των Φραγκισκανών αδελφών εκπλήσσουν τους επισκέπτες με τις πανέμορφες τριανταφυλλιές και τη σκιά που προσφέρουν τα τεράστια δέντρα. Πριν από 500 χρόνια οι κήποι αυτοί χρησίμευαν για την καλλιέργεια λαχανικών της κοινότητας των Φραγκισκανών.

 

Τα εθνικά πάρκα δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να έρθει πιο κοντά στη φύση και να δει φυτά και ζώα πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τους αρμόδιους φορείς.

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν τα εξής εθνικά πάρκα:

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Εθνικό Πάρκο του Σχινιά – Μαραθώνα
Πάρκο Υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων
Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου
Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης
Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Δέλτα Έβρου
Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού
Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου
Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς
Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα
Εθνικό Πάρκο Πρεσπών
Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης
Εθνικό Πάρκο Χελμού, Βουραïκο
Είναι μια θαυμάσια αφορμή να αφήσουμε για λίγο τους κλειστούς χώρους και να ηρεμήσουμε δίπλα σε μια όαση πράσινου!

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version