Το βαρύ πυροβολικό του, υπουργούς και βουλευτές, επιστρατεύει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να στηρίξει τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος χθες σήκωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης και προσωποποίησε την κόντρα με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους της ευρύτερης Αριστεράς θέτοντας το δίλημμα: ?Πρόοδος και συνέργια ή αδιαφάνεια και ομίχλη;?.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης, σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στα γραφεία του συνδυασμού ?Κεντρική Μακεδονία - Μέτωπο Ανάπτυξης?, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της Κυριακής, το χαρακτήρισε αποδοκιμασία της πολιτικής Ψωμιάδη, καθώς, όπως είπε, μόνο στον νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με το 2006 ο νομάρχης Θεσσαλονίκης απώλεσε 10 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα προσπάθησε να προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους πολίτες που απείχαν ή ψήφισαν αντιμνημονιακούς συνδυασμούς. ?Την Κυριακή εκλέγουμε για πρώτη φορά αιρετό περιφερειάρχη?, είπε και παρατήρησε ότι όσοι ήθελαν να στείλουν αντικυβερνητικά μηνύματα τα έστειλαν την περασμένη Κυριακή. ?Το μήνυμα εστάλη με την ψήφο και την αποχή. Αυτή την Κυριακή η αποχή μπορεί να εκληφθεί ως συνενοχή στο καθεστώς Ψωμιάδη?, τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στο αντίπαλο στρατόπεδο.
Κατηγόρησε τον Π. Ψωμιάδη για αδιαφάνεια και τον εγκάλεσε ευθέως για τα έργα-"μαϊμού" της νομαρχίας. Επικαλούμενος σχετικές αναφορές-παραδοχές του αναπληρωτή νομάρχη Θεσσαλονίκης Γ. Τσαμασλή, σχολίασε ότι, αν τελικά είναι αλήθεια, θα πρέπει να παρέμβει η Θεσσαλονίκη, ενώ, αν είναι ψέματα, αναρωτήθηκε πώς τελικά επιβραβεύεται από τους ψηφοφόρους της ΝΔ και κατατάσσεται δεύτερος σε ψήφους.
?Ο ίδιος πρέπει να απαντήσει για τις αποκαλύψεις, τις ομολογίες, τις καταγγελίες, για τα έργα-?μαϊμού?, για τα τεράστια κονδύλια, για την αδιαφανή διαχείριση. Να μας πουν ποιους πλήρωσαν με τόσο αδιαφανή τρόπο και πώς θέλουν εντολή για να διαχειριστούν τα τεράστια κονδύλια της αιρετής περιφέρειας, όταν η πρακτική τους είναι αυτή: η αδιαφάνεια και η συγκάλυψη.
Διότι, εάν δεν αποβληθεί ο κ. Τσαμασλής, παρά τις αναλήθειες που λέει ο κ. Ψωμιάδης, το συμπέρασμα είναι αυτό?, τόνισε και υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο πολιτικές ?σχολές?, θέτοντας το ερώτημα:
?Θέλουμε περιφερειάρχη που να πάει μπροστά τον τόπο με λογικές εξωστρέφειας, ανοιχτούς ορίζοντες και πολιτική ανάπτυξης, ή θα μείνουμε στη λογική της φοβικότητας, της εσωστρέφειας, της οικογενειοκρατίας, της αδιαφάνειας και της πολιτικής ασυναρτησίας;?.
Όπως είπε, ο νομάρχης που δηλώνει από ΛΑΟΣ και ΚΚΕ μέχρι και αρχηγός κόμματος της ΝΔ έχει αποκαλυφθεί στη συνείδηση των πολιτών, ιδίως με την ανυπαρξία του έργου του και με το κατόρθωμά του να μην έχει εντάξει ούτε ένα έργο στο ΕΣΠΑ.
Ερωτηθείς για το αν σκοπεύει να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες ενόψει της επαναληπτικής διαδικασίας, ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με υποψηφίους, συνδυασμούς και κινήσεις πολιτών, ενώ, κληθείς να απαντήσει τι θα πράξει αν δεν εκλεγεί, τόνισε:
?Είμαι εδώ για να μείνω, για να δώσουμε τη μάχη για την αιρετή περιφέρεια και την ανάπτυξη της περιοχής?. Τέλος, χρησιμοποίησε τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη ?εκείνο που σου καταλογίζουν τα χελιδόνια είναι η άνοιξη που δεν έφερες?. Όπως εξήγησε, ?αυτόν τον στίχο δεν θέλω να τον ακούσω από τη νέα γενιά και από τα παιδιά μου?.
Στη μάχη και οι βουλευτές
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δράσης εκδηλώσεων του ?Μετώπου Ανάπτυξης?, όπως χθες έγινε γνωστό, στην προεκλογική μάχη από την Πέμπτη θα μπουν όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης με περιοδείες σε όλους τους νομούς της περιφέρειας, ενώ θα διοργανωθεί ξεχωριστό πρόγραμμα επισκέψεων για τους δύο πρώτους σε σταυρούς περιφερειακούς συμβούλους, Μπ. Μπαρμπουνάκη και Π. Κουκουλεκίδη, στο κέντρο της πόλης και στη Β΄ Θεσσαλονίκης.
Έτσι, αύριο στις Σέρρες θα μιλήσει ο Ε. Βενιζέλος, στην Ημαθία ο Χ. Καστανίδης, ο Κ. Σκανδαλίδης θα επισκεφθεί το Κιλκίς και ενδεχομένως τη Β΄ Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα θα αποφασιστεί η συμβολή του Γ. Μαγκριώτη, της Χρ. Αράπογλου και της Ε. Καϊλή. Έχουν επίσης κατατεθεί εισηγήσεις για κεντρική εκδήλωση την Παρασκευή, η οποία θα μπορούσε να συνδυαστεί με την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» του Γ. Μπουτάρη, ώστε να σταλεί το μήνυμα της ενότητας και της συσπείρωσης.