Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Τα οικονομικά ερωτηματικά ενός χειμερινού Μουντιάλ

Η απόφαση της FIFA προκαλεί προβληματισμό

για τις οικονομικές τις επιπτώσεις στην αγορά και τα εθνικά πρωταθλήματα.

Η απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου  να ορίσει για τον χειμώνα τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλου του 2022  στο Κατάρ, προκάλεσε προβληματισμό σε πολλούς.

 

Πέρα από τα ζητήματα που αφορούν αθλητικά θέματα, όπως η διακοπή των πρωταθλημάτων ή η επιβάρυνση των ποδοσφαιριστών, υπάρχουν σίγουρα και πολλά ερωτηματικά γύρω από την οικονομική επίπτωση της απόφασης.

Εμπόριο

Οι ημερομηνίες που επέλεξε η FIFA για το Μουντιάλ του Κατάρ συμπίπτουν με μια περίοδο εορταστικών αγορών για τον δυτικό κόσμο. Η παράλληλη διεξαγωγή του δημοφιλέστερου αθλητικού τηλεοπτικού γεγονότος στον κόσμο τη συγκεκριμένη περίοδο, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Και αυτό καθώς οι άνδρες αγοραστές (και οι οικογένειές τους), που κατά κύριο λόγο αποτελούν το κοινό του Μουντιάλ, θα προτιμήσουν να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους ομάδες, περιορίζοντας τον διαθέσιμο χρόνο για ψώνια.

Από την άλλη, η συγκεκριμένη κατάσταση θα μπορούσε να ενισχύσει το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ η σύμπτωση των δύο γεγονότων μπορεί να αποβεί ευεργετική για συγκεκριμένα προϊόντα.

Ερωτηματικό αποτελεί και η επίπτωση στον τομέα της διαφήμισης. Παραδοσιακά, οι διαφημιστικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τόσο την εορταστική περίοδο του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου όσο και αυτή του Μουντιάλ, το καλοκαίρι, αυξάνοντας την διαφημιστική παραγωγή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο περίοδοι θα συγχωνευθούν σε μια.

Οικονομική επίπτωση στα εθνικά πρωταθλήματα

Πέρα όμως από το εμπόριο, πολλά είναι τα ερωτηματικά για την επίπτωση στα οικονομικά των πρωταθλημάτων. Ο κύριος προβληματισμός έχει να κάνει με την επίπτωση του Μουντιάλ στα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πόσα εθνικά πρωταθλήματα θα διακοπούν για τη συγκεκριμένη περίοδο. Επιπλέον, τα πρωταθλήματα άλλων δημοφιλών αθλημάτων θα συνεχίζονται κανονικά.

Η συνέχιση των πρωταθλημάτων παράλληλα με τη διεξαγωγή του Μουντιάλ αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μέγεθος του κοινού και των δύο πλευρών. Αλλά ακόμα και για πρωταθλήματα που αναμένεται να αποφασίσουν να διακόψουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα τη συγκεκριμένη περίοδο, η επέκταση του προγράμματος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Εκτός από την επίδραση στον αριθμό του τηλεοπτικού κοινού, στη διαμόρφωση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα πρέπει να υπολογιστεί και η απουσία των σημαντικότερων αστεριών του παγκόσμιου ποδοσφαίρου από τα εθνικά πρωταθλήματα. Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να εγκαταλείψουν νωρίτερα τους συλλόγους τους για να ενσωματωθούν στην προετοιμασία των εθνικών ομάδων τους αλλά και να ξεκουραστούν μετά από τους αγώνες.

Εκτός από τα τηλεοπτικά, επίπτωση αναμένεται να υπάρχει και στα έσοδα από τις χορηγίες και τα εισιτήρια, όποια κι αν είναι η απόφαση των τοπικών ομοσπονδιών.

Ίσως αυτός είναι, άλλωστε, κι ένας από τους λόγους που η FIFA αναγκάστηκε να τριπλασιάσει την αποζημίωση των συλλόγων, ανεβάζοντας το ποσό από τα 70 στα 209 εκατομμύρια δολάρια.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version