Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Η μεγάλη πυραμίδα του μαύρου χρήματος

Για πρώτη φορά χαρτογραφείται ο πλούτος των Ελλήνων καταθετών,

ο οποίος θα αποτελέσει τη δεξαμενή, από την οποία αναμένεται να αντληθούν τα περίπου 2,5 με 3 δισ. ευρώ, που φιλοδοξεί να εισπράξει ως αναλογούντες φόρους το Δημόσιο, σύμφωνα με τα σχέδια και τις φιλόδοξες εξαγγελίες, που έκανε στη Βουλή ο νέος υπουργός Επικρατείας κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής Παναγιώτης Νικολούδης.

 

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, σε συνεννόηση με τον κ. Νικολούδη και με τη συνδρομή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), έχουν αναλύσει όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα 44 CD, με τα ονόματα όλων των καταθετών σε ελληνικές τράπεζες, όπου περιλαμβάνονται και πρωτοκλασάτα ονόματα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, καθώς και όλοι όσοι έχουν στείλει χρηματικά ποσά μέσω εμβασμάτων σε τράπεζες του εξωτερικού. 

Το υλικό-βόμβα, στο οποίο περιλαμβάνονται φοροφυγάδες και διακινητές μαύρου χρήματος σε βάθος τουλάχιστον 15ετίας, παρέμενε ανεκμετάλλευτο στα γραφεία του ΣΔΟΕ τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς δεν είχε γίνει η ταξινόμηση και οι απαραίτητες διασταυρώσεις, παρά το γεγονός ότι είχε παραδεχτεί τη σπουδαιότητά του και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για την ύπαρξη των CD με στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων, λέγοντας. «Είναι στοιχεία που τα είχε ζητήσει ο προκάτοχός μου Γιάννης Διώτης. Στα CD αυτά είναι η μισή Ελλάδα...».

Για πρώτη φορά
Με βάση τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών, που είναι καταγεγραμμένα στα 44 CD, για πρώτη φορά έχουν καταρτιστεί λίστες με καταθέτες, εμβασματούχους και ιδιοκτήτες ακινήτων στο εξωτερικό, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι έλεγχοι, όπου συγκρίνονται και αντιπαραβάλλονται οι δηλώσεις εισοδήματός τους, σε σχέση με τις καταθέσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να εντοπιστεί ο αφορολόγητος πλούτος και να βεβαιωθεί, για να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία.

«Τα σημαντικότερα όπλα μας στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής είναι η άρση τραπεζικού απορρήτου και η δέσμευση των καταθέσεων», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Επικρατείας κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής Παναγιώτης Νικολούδης, δίνοντας το στίγμα τού πώς θα κινηθούν οι μηχανισμοί σε σχέση με τα αδήλωτα έσοδα.

Και συμπλήρωσε: «To δύσκολο κομμάτι ήταν να εντοπίσουμε τη φορολογητέα ύλη. Αφού λύσαμε αυτό το θέμα, θα λύσουμε και τα τεχνικά. Βρήκαμε το... λιοντάρι, έχουμε και τα όπλα, ε, θα το σκοτώσουμε!...».

Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει τον χάρτη των Ελλήνων καταθετών που βρίσκεται στα χέρια ομάδας είκοσι επίλεκτων του ΣΔΟΕ, οι οποίοι έχουν εντολή να κάνουν φύλλο και φτερό τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους!

Με βάση τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών σε όλες τις ελληνικές τράπεζες καταρτίστηκε ένας πίνακας, που περιλαμβάνει κατ' αρχήν 1.364.069 Ελληνες, που εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ, στο χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012.

Τα στοιχεία, οι ΑΦΜ τους, οι καταθέσεις κλπ. βρίσκονται στους οικονομικούς εισαγγελείς και στο ΣΔΟΕ.

Από τους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι από αυτούς εστάλησαν στο εξωτερικό 54.246 εμβάσματα, εκ των οποίων τα 47.480 έχουν μπει στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων, ενώ τα υπόλοιπα διερευνώνται ακόμη από το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του «χάρτη πλούτου», 5.157 καταθέτες έχουν ελεγχθεί για «ξέπλυμα» από την Αρχή κατά της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος, όπου μέχρι πρότινος -πριν υπουργοποιηθεί- ηγούνταν ο αντεισαγγελέας Παναγιώτης Νικολούδης.

Από τους εμβασματούχους διαπιστώθηκε ότι είχαν σταλεί σε τράπεζες του εξωτερικού 616 εμβάσματα, τα οποία ελέγχονται από το ΚΕΦΟΜΕΠ, ενώ τα υπόλοιπα 4.409 εμβάσματα έχουν μπει στον... μεγεθυντικό φακό του ΣΔΟΕ.

Επιπλέον από το αρχείο καταθετών έχει προκύψει ότι 1.727 μεγαλοκαταθέτες -τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί- περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, με καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, οι οποίοι και ελέγχονται.

Γιατροί και δικηγόροι
Από τους ελέγχους του ΚΕΦΟΜΕΠ διαπιστώθηκε επίσης ότι 38 μεγαλοκαταθέτες έχουν βγάλει χρήματα στο Λουξεμβούργο, εκ των οποίων ένας περιλαμβάνεται και στη λίστα Λαγκάρντ, ενώ δύο έχουν μπει στο στόχαστρο για ξέπλυμα.

Τέλος, σε... περίοπτη θέση στη λίστα καταθετών βρίσκονται 306 Ελληνες, και επιχειρήσεις, που κατέχουν ακίνητα σημαντικής αξίας στο Λονδίνο και μάλιστα στις ακριβότερες περιοχές. Στις λίστες περιλαμβάνονται γιατροί και δικηγόροι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερα από 1 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί από Ελληνες και επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων σε επιχειρήσεις στη βρετανική κτηματαγορά, ενώ αρκετοί επιχειρηματίες φέρονται ότι έχουν αγοράσει υπό τη σκέπη των επιχειρήσεών τους διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες.

Τα στοιχεία για τους Ελληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Λονδίνο είχαν σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών το 2012, προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές ελεγκτικές αρχές να διαπιστώσουν εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράστηκαν είναι νόμιμα, δηλαδή εάν έχει καταβληθεί ο φόρος.

Από τα στοιχεία που έστειλαν οι βρετανικές αρχές στο πλαίσιο της διοικητικής συνδρομής και τα οποία ελέγχονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς προκύπτει ότι:

Εχουν αποκτηθεί από Ελληνες ακίνητα αξίας από 100.000 ευρώ έως και 3 εκατ. ευρώ, ενώ φέρονται να έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια άνω του ενός δισ. ευρώ σε ακίνητα στο Λονδίνο.

Γιά τα ακίνητα, που αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία στη λίστα πλούτου, ελέγχεται εάν έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία όσοι κατέχουν ακίνητα στο εξωτερικό υποχρεούνται να το δηλώσουν στο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Ωστόσο, η μη αναγραφή των ακινήτων στο έντυπο Ε1 αφορά μία τυπική παράβαση.

Η σημαντικότερη διασταύρωση αφορά την οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων.

Οι ελεγκτικές αρχές θα προχωρήσουν στο άνοιγμα των λογαριασμών τους, ενώ θα αναζητηθούν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προηγούμενων ετών.

ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Στικάκι - μπούμερανγκ για 106

Στον μεγεθυντικό φακό των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη έχουν μπει επιπλέον 106 ονόματα Ελλήνων καταθετών, που ελέγχεται εάν κρύβουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Πρόκειται για περιπτώσεις καταθετών οι οποίοι φέρονται ότι, με... όπλο τους ένα στικάκι, που τους ανοίγει τον δρόμο στο e-banking, μπορούν να κινούν τις καταθέσεις τους σαν να βρίσκονταν αυτοπροσώπως σε υποκατάστημα τράπεζας στη Ζυρίχη ή τη Σιγκαπούρη.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ θα ελέγξουν εάν τα κεφάλαια που μετέφεραν στο εξωτερικό έχουν φορολογηθεί, καθώς με αυτό το «μαγικό» στικάκι και με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορούν να πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές και πληρωμές.

Οι 106 εντοπίστηκαν μέσα σε ένα... πακέτο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο περιείχε στοιχεία για αποστολές από τράπεζες, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, σε δικαιούχους μικροδεμάτων.

Σε αυτά τα δεματάκια περιέχονταν επιστολές και τηλεκοντρόλ για χρήση e-banking, σε ξένες τράπεζες, ορισμένες εκ των οποίων ήταν οι: UBS AG, HSBC DUBAI, BNP SA, CITYBANK US, PTBS BANK JULIUS BAER, BANK JULIUS BAER & CO. LTD κλπ.

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής έγινε, καθώς οι οικονομικοί εισαγγελείς, κατ΄εντολήν του υπουργού Παναγιώτη Νικολούδη, έχουν ξεκινήσει να ελέγχουν έναν προς έναν τους καταθέτες με βάση τη λίστα πλούτου.

Μέχρι τώρα σε είκοσι έναν από αυτούς, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν ποσά εκατομμυρίων ευρώ, έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως ακίνητά τους, τραπεζικές θυρίδες κλπ.

Τα ποσά, που πιθανολογούνται ως προϊόν φοροδιαφυγής και συνεπώς ως προϊόν εγκληματικής ενέργειας, δεσμεύονται, όπως ορίζει ο νόμος. Ανάμεσα στους 21 που ελέγχονται, είναι και ένας ιεράρχης, στον λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν 511.000 ευρώ, πρωτογενείς καταθέσεις, ενώ από τα εισοδήματά του δικαιολογεί -προς το παρόν- μόνον 130.000 ευρώ.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς σε συνεννόηση με το ΣΔΟΕ έχουν παραγγείλει -μέχρι τώρα- προκαταρκτικές εξετάσεις, για τα κακουργήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες μέχρι τώρα, σε βάρος 50 μεγαλοκαταθετών, ύστερα από σχετικά σημειώματα που απέστειλε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.

ΜΑΙΡΗΣ ΜΠΕΝΕΑ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ethnos.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version