Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Χαρίλαος Τζαμακλής : Ερώτηση για τις απαράδεκτες πρακτικές των ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ εις βάρος των πολιτών

 

Ο Χάρης Τζαμακλής συνέταξε και κατέθεσε ερώτηση, την οποία συνυπέγραψαν και άλλοι 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για τις εισπρακτικές εταιρίες και τις παράνομες πρακτικές που υιοθετούν προσβάλλοντας, εκφοβίζοντας και ασκώντας ψυχολογική πίεση στους πολίτες.

 Στην ερώτησή του προς τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Οικονομίας, επισημαίνεται η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά των εισπρακτικών εταιριών και αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, αλλά και η ανάγκη επίσπευσης της ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών, σύμφωνα και με την προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

1. Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,

2. Οικονομικών και

3. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 Θέμα: «Επιβολή κυρώσεων κατά των εισπρακτικών εταιρειών που παραβαίνουν το νόμο. Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών. Επίσπευση δρομολόγησης λύσεων. Επίσπευση ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια».

     Με το Ν. 3758/2009 «περί εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις» θεσπίσθηκε πλαίσιο για τη λειτουργία των περιώνυμων «εισπρακτικών εταιρειών», οι απαράδεκτες μέθοδοι των οποίων είχαν προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Παρά τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, οι μέθοδοι δεν άλλαξαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία με τη θέσπιση και νέων διατάξεων με το Ν. 4038/2012 (πρόβλεψη επιβολής προστίμων, πρόβλεψη προσωρινής ή οριστικής διαγραφής από το οικείο Μητρώο).  

     Οι απαράδεκτες μέθοδοι των εταιρειών αυτών παρά την πρόσφατη πολιτική αλλαγή δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Αντιθέτως, έχουν ενταθεί σε «ποιότητα» και ποσότητα. Εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αθέμιτα και παραπλανητικά μέσα κατά την «ενημέρωση» των οφειλετών, να προσβάλλουν την προσωπικότητά τους, να εκφοβίζουν, να απειλούν, να ασκούν ψυχολογική πίεση. Με τις μεθόδους αυτές, προκαλούν, εκτός από εύλογες αντιδράσεις, το κοινό αίσθημα και δημιουργούν την εντύπωση ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Οι πολίτες εύλογα αναρωτιούνται αν και με την παρούσα κυβέρνηση το πρόβλημα θα παραμείνει οξύ και άλυτο.  

     Η καταφυγή των οχλουμένων πολιτών στη Δικαιοσύνη, μολονότι ήδη έχει νομολογηθεί (υπ’ αρ. 1437/2014 απόφαση του Εφετείου Αθηνών) ότι παράνομα και υπαίτια λόγω ελλιπούς ενημέρωσης οι τράπεζες διαβιβάζουν στις εισπρακτικές εταιρείες τα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών τους και οι τελευταίες επίσης παράνομα τα επεξεργάζονται – χρησιμοποιούν καλώντας τους δια τηλεφώνου, απαιτεί χρόνο και χρήμα. Για τον λόγο αυτόν, δεν προκρίνεται ως λύση από τους οχλούμενους οφειλέτες.

     Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ως δεδομένα:

α. ότι ούτε οι τράπεζες, ούτε πολύ περισσότερο οι εισπρακτικές εταιρείες πρόκειται να αλλάξουν μεθόδους, παρά τη γενική κοινωνική κατακραυγή, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και το δεδικασμένο για την παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των οχλουμένων οφειλετών,

     β. ότι η καταφυγή των οχλουμένων πολιτών στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για το ζήτημα  

και θεωρώντας ότι επιβάλλεται - με πολιτική προσέγγιση και με πολιτικούς όρους – αφ’ ενός η τήρηση και αφ’ ετέρου η περαιτέρω αυστηροποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για:  

α. να επισπευσθεί η δρομολόγηση λύσεων στην κατεύθυνση του σεβασμού της προσωπικότητας των οφειλετών, της παύσης των εκφοβισμών, των απειλών και της άσκησης ψυχολογικών πιέσεων και

β. να αναστραφεί η αίσθηση των πολιτών σχετικά με την αλλαγή του τοπίου στη χώρα, ενόψει μάλιστα και της προγραμματικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση των «κόκκινων δανείων»

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

1. Προτίθενται να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε περιπτώσεις παράβασης του νόμου και, αν κριθεί αναγκαίο, να θεσπίσουν αυστηρότερες;  

2. Προτίθενται να επισπεύσουν τη δρομολόγηση λύσεων – και νομοθετικών - στην κατεύθυνση του σεβασμού της προσωπικότητας των οφειλετών, της παύσης των εκφοβισμών, των απειλών και της άσκησης ψυχολογικών πιέσεων;

3. Προτίθενται να επισπεύσουν τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών έτσι, ώστε να «αφαιρεθεί» εν τοις πράγμασι το αντικείμενο των εισπρακτικών εταιρειών;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Χαρίλαος Τζαμακλής

 

Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα

Ηρώ Διώτη

 

Βασιλική Κατριβάνου

 

Γιάννης Σταθάς

 

Μιχάλης Κριτσωτάκης

 

Δημήτρης Εμμανουηλίδης

 

Ευγενία Ουζουνίδου

 

Γιώργος Ουρσουζίδης

 

Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου

 

Θανάσης Σκούμας

 

Χαρά Καφαντάρη

 

Θανάσης Πετράκος

 

Γεράσιμος Μπαλαούρας

 

Κατερίνα Ιγγλέζη

 

Γιώργος Ψυχογιός

 

Κώστας Ζαχαριάς

 

Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης

 

Κώστας Μπάρκας

Ιωάννα Γαϊτάνη

 

Βασίλης Τσίρκας

 

Ελένη Αυλωνίτου

 

Σωκράτης Φάμελλος

 

Εύη Καρακώστα

 

Χουσεϊν Ζεϊμπέκ

 

Ευστάθιος Γιαννακίδης

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version