Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Πόλεμος συναλλάγματος

Διεθνή συντονισμό για να αποφευχθεί ένας «πόλεμος συναλλάγματος» ζητά ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, διαβλέποντας κίνδυνο κάποιες χώρες να προχωρήσουν σε υποτίμηση του νομίσματός τους για να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους. Mιλώντας στην διάσκεψη Ευρωπαϊκής Στρατηγικής στη Γιάλτα, ο Ντ.Στρος-Καν αναφέρθηκε στον κίνδυνο να ξεσπάσει ένας πόλεμος ισοτιμιών, κατά την διάρκεια του οποίου πολλές χώρες θα προσχωρήσουν στην κούρσα της υποτίμησης των νομισμάτων τους.

«Ο υπουργός Οικονομίας της Βραζιλίας, οι κινεζικές αρχές και πολλοί άλλοι έχουν αρχίσει να πιστεύουν πως μπορεί να βρεθεί λύση στα εσωτερικά τους προβλήματα μέσω της αξίας του νομίσματός τους», τόνισε ο ίδιος, καλώντας παράλληλα να υπάρξει μία συνεργασία για «να καταπολεμηθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες».

«Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει μπει σε τροχιά», αλλά χωρίς μία επιστροφή προς την αρχή της συνεργασίας «πρόκειται να βγούμε από τη μία κρίση και να βυθισθούμε σε μία άλλη», προειδοποίηση ο Στρος-Καν.

Ιδιαίτερα η Κίνα έχει επικριθεί επειδή κρατά σε χαμηλή ισοτιμία το εθνικό νόμισμα για να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα. Ο Βραζιλιάνας υπουργός Οικονομικών Γκουΐντο  Μαντέγκα δήλωσε επίσης αυτήν την εβδομάδα πως ο κόσμος έχει εισέλθει «στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου συναλλαγματικού πολέμου».

Με το βλέμμα στο Πεκίνο, ο Ντ.Στρος-Καν ανέφερε ότι κινήσεις από την κινεζική κυβέρνηση για αποσύνδεση του κινεζικού νομίσματος από το δολάριο μπορούν να βοηθήσει την Κίνα στην ανατίμηση του γουάν.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version