Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Ξεκίνησαν οι εργασίες της δεύτερης συνόδου της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους

Ο έλεγχος του δημόσιου χρέους αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα

«Το έργο της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους ταυτίζεται με το δικαίωμα της ελληνικής κοινωνίας και της διεθνούς κοινότητας στην αποκάλυψη της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης, σχετικά με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημοσίου χρέους». Αυτό ήταν το μήνυμα που

 έστειλε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την έναρξη της δεύτερης συνόδου της Επιτροπής, οι προγραμματισμένες εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν στις 7 Μαΐου 2015.

«Σήμερα ξεκινά η ουσιαστική δουλειά», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, «με οργανωμένο, επιστημονικό τρόπο και επεξεργασία όλων των στοιχείων που συνδέονται με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, με σκοπό τον προσδιορισμό του τμήματος ή του ποσοστού του χρέους, για το οποίο θεμελιώνονται επιχειρήματα χαρακτηρισμού του ως επονείδιστου ή παράνομου ή απεχθούς ή αθέμιτου τόσο στη μνημονιακή περίοδο, δηλαδή από το 2010 μέχρι τον Γενάρη του 2015, όσο και στα προηγούμενα έτη».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «η συγκρότηση της Επιτροπής–που υπηρετεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στην αλήθεια και το δικαίωμα στην αποτίμηση του χρέους– υπηρετεί ταυτόχρονα και μία υποχρέωση, και είναι απορίας άξιο πώς μέσα στις τόσες “διεθνείς υποχρεώσεις” δεν επισημάνθηκε. Είναι η υποχρέωση λογιστικού ελέγχου του χρέους, όπως προβλέπεται στον Κανονισμό 472/2013 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που προκάλεσε η σύσταση της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «η πρώτη αντίδραση ήταν ένα κύμα και κίνημα  ενθουσιασμού στο λαό, ένα κύμα και κίνημα αλληλεγγύης από τις κοινωνίες άλλων χωρών, ένα κύμα και κίνημα υποστήριξης και στήριξης της Επιτροπής αυτής από τους ανθρώπους του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, των κινημάτων, της ενεργού, δρώσας και ζώσας κοινωνίας, ένα κίνημα υποστήριξης από πνευματικούς ανθρώπους, καλλιτέχνες, διανοητές, επιστήμονες, πολιτικούς, οι οποίοι, καθένας με διακριτό τρόπο, έχουν αφήσει το ίχνος τους στη σύγχρονη ιστορία».

«Η δεύτερη αντίδραση», πρόσθεσε, «ήταν ένα κύμα οργής του παλαιοπολιτικού και φαύλου πολιτικού συστήματος και των εκπροσώπων του, εκείνων που ανέλαβαν να τρομοκρατούν το λαό και την κοινωνία με φόβητρο το χρέος, αλλά και να προπαγανδίζουν μνημονιακές πολιτικές σκανδαλώδους εξυπηρέτησης δανειστών σε βάρος των ζωτικών κοινωνικών αναγκών και να εξαπατούν το λαό ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι το χρέος είναι βιώσιμο».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι «από τη διαδικασία της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η κοινωνία, ο λαός και οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Έχουν μόνο να ωφεληθούν. Ταυτόχρονα, δεν έχει να ωφεληθεί μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα. Δεν είναι τυχαίο που τα ζητήματα χρέους τίθενται στην ατζέντα του πιο οικουμενικού διεθνούς Οργανισμού, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στις διεθνείς πρωτοβουλίες της Βουλής για την προώθηση του έργου της Επιτροπής, καθώς και στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο έργο και στην επιστημονική μεθοδολογία που θα ακολουθήσει. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχοντας διαθέσει το μήνα που διανύσαμε για τις δημόσιες παρεμβάσεις γνωστοποίησης και ευαισθητοποίησης σε σχέση με την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους όχι μόνο στη Ρώμη, αλλά και σε άλλα fora και σε διμερείς επαφές και, ταυτόχρονα, έχοντας αφήσει τον απαραίτητο χρόνο, ώστε οι ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν πριν από ένα μήνα να παραγάγουν τις προπαρασκευαστικές τους εργασίες και συμπεράσματα, τώρα νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι ξεκινά η ουσιαστική δουλειά. Ξεκινά η διαδικασία οριστικοποίησης της μεθοδολογίας, της στρατηγικής και συλλογής στοιχείων που βρίσκονται όχι μόνο στα Υπουργεία και στη διάθεση κρατικών και κυβερνητικών ή ανεξάρτητων αρχών, αλλά και στοιχείων που μπορεί να βρίσκονται σε δημόσιους διεθνείς οργανισμούς και όργανα, καθώς επίσης και συλλογής μαρτυριών».

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Επιστημονικός Συντονιστής της Επιτροπής, Ερίκ Τουσέν, ο οποίος ανέφερε ότι «η σύσταση της Επιτροπής αποτελεί ιστορικό γεγονός μεγάλης εμβέλειας που θα έχει συνέπειες βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες». Πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη εμπειρία θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων στο τρομερό πρόβλημα που προκαλεί η χρήση του χρέους για την επιβολή πολιτικών που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του λαού».

Ο Ερίκ Τουσέν γνωστοποίησε στα μέλη της Επιτροπής ότι κλήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, από το Βασκικό Κοινοβούλιο και συζήτησε «για το παράδειγμα της Ελλάδας». Όπως ανέφερε, «μέσα στο 2016 πιστεύουν ότι θα ξεκινήσουν κι εκείνοι μία Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου», επισημαίνοντας ότι στην Ισπανία υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς του ισπανικού Τύπου, αλλά και του λαού για την πρωτοβουλία που ανελήφθη στην Ελλάδα. «Η ελληνική πρωτοβουλία μεταφέρεται και σε άλλες Ηπείρους. Στην Αργεντινή την προηγούμενη Τρίτη ιδρύθηκε κοινή Επιτροπή Βουλής και Γερουσίας που θα πραγματοποιήσει λογιστικό έλεγχο του χρέους από το 1973 μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Τουσέν.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version