Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Πλημμυροπαθείς Αγρότες

 

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων ενισχύσεων και για τους πλημμυροπαθείς αγρότες που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος.

 Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Κατοχύρωση των δικαιωμάτων ενισχύσεων και για τους πλημμυροπαθείς αγρότες που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος»

Πολλές ερωτήσεις, συζητήσεις, υπομνήματα κ.ά έχουν γίνει προς τη σημερινή συγκυβέρνηση για τις καταστροφές από τις μεγάλες πλημμύρες σε σπίτια,  χωράφια, αποθήκες, δρόμους και άλλες υποδομές, αλλά και την ανάγκη έγκρισης κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών έργων.

Ωστόσο οι δραματικές συνέπειες συνεχίζονται, με την απελπισία και το φόβο της πλήρους εγκατάλειψης της αγροτιάς και των πληγέντων περιοχών Έβρου, Σερρών, Βοιωτίας, Άρτας κ.ά που χτυπήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τα χωράφια τους παραμένουν πλημμυρισμένα, έχοντας χάσει τη χρονιά καλλιέργειας και εισοδήματος για να ζήσουν, ενώ τα χρέη, οι φόροι και τα χαράτσια τους πνίγουν .

Το χτύπημα είναι μεγαλύτερο αφού η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα άμεση βοήθεια!! Ταυτόχρονα δεν ξεκαθαρίζει, δεν ανακοινώνει την αναγκαία διαδικασία για να μη χάσουν αγρότες τα δικαιώματα των ενισχύσεων, που για πρώτη χρονιά δηλώνονται εφέτος σύμφωνα με την ΚΑΠ 2015-2020 και θα ισχύουν μέχρι το 2020.

Ωστόσο υπάρχει νομοθεσία και κατοχυρώνει, υποβάλλοντας αίτηση να εντάσσονται σε καθεστώς περιπτώσεων «Ανωτέρας βίας – Εξαιρετικών περιπτώσεων». Όμως τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί με σιγουριά εκ μέρους της κυβέρνησης και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, γεωργικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων είναι ακόμα πλημμυρισμένα και με μεγάλες ζημιές από υπερχειλισμένα (Έβρος, Σέρρες κ.ά) ποτάμια.

Την κύρια ευθύνη για αυτήν την, τραγικά επαναλαμβανόμενη, κατάσταση δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα αλλά η πολιτική που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, οι διάφορες συγκυβερνήσεις, η Ε.Ε., πολιτική που δεν θεωρεί επιλέξιμα τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας

Φυσικά μεγάλες ευθύνες έχουν οι πρώην νομάρχες, δήμαρχοι και Περιφέρειες, που όλα τα χρόνια στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις διαχειρίζονται.

Η ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου δεν "αντέχει" την προστασία των ανθρώπων και των κατοικιών, του οδικού δικτύου, των καλλιεργειών, των υποδομών.

Άμεσα χρειάζεται, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση για το σύνολο των καταστροφών, η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για τη διασφάλιση –κατοχύρωση των δικαιωμάτων πενταετίας ενόψει της νέας ΚΑΠ για τους πλημμυροπαθείς αγρότες, που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος λόγω των πλημμυρών στα χωράφια τους, για να μην οδηγηθούν στην ολοκληρωτική καταστροφή .  

 

Ο βουλευτής

Σάκης Βαρδαλής

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version