Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Γιατί το ψωμί ολικής αλέσεως δεν είναι πλέον πιο υγιεινό από το λευκό;

Τα πιο θρεπτικά τρόφιμα προκαλούν προβλήματα πέψης - Διαβάστε τι είναι οι λεκτίνες, πού βρίσκονται και πώς λειτουργούν

Πριν δέκα χρόνια όλοι είχαμε εμμονή με την μείωση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε λίπη και τα ράφια των σούπερ μάρκετ είχαν γεμίσει με προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Καθώς όμως οι ιατρικές οδηγίες συχνά αλλάζουν σχετικά με το τι είναι υγιεινό και τι όχι, τα τελευταία χρόνια η ζάχαρη έγινε ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός για την υγεία μας.

Πρόσφατα, ο Steven Gundry, καρδιοχειρουργός από την Νεμπράσκα των ΗΠΑ και δημιουργός της ιστοσελίδας GundryMD.com. φέρνει τα πάνω - κάτω καθώς υποστηρίζει ότι συχνά τα πιο θρεπτικά τρόφιμα είναι αυτά που προκαλούν τα προβλήματα πέψης.Σε άρθρο του στην lifestyle ιστοσελίδα Mind Body Green ο Αμερικανός γιατρός εξηγεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένες φυτικές πρωτεΐνες που δημιουργεί προβλήματα στα έντερά μας, οι λεκτίνες. «Αυτές οι μικροσκοπικές πρωτεΐνες ζουν μέσα σε ορισμένα φυτά και διαθέτουν
έναν μηχανισμό άμυνας που δημιουργεί προβλήματα υγείας σε όποιον τις καταναλώνει», έγραψε ο Gundry και υποστήριξε ότι κατά την άποψή του οι λεκτίνες ευθύνονται κατά πολύ στην κρίση υγείας στην Αμερική.

Το παράδοξο είναι ότι οι λεκτίνες βρίσκονται στα τρόφιμα που θεωρούνται μέχρι σήμερα υγιεινά, όπως είναι το αλεύρι ολικής αλέσεως, τα κάσιους, τα όσπρια, οι μελιτζάνες, το καλαμπόκι, το καστανό ρύζι, οι ντομάτες και οι ηλιόσποροι.

Ο ίδιος, εξηγεί ότι οι λεκτίνες είναι ένας τύπος πρωτεϊνών που αναγκάζουν τους υδατάνθρακες να συσσωρεύονται ή ακόμα και να προσκολλώνται σε ορισμένα κύτταρα του σώματος, όταν τις τρώμε. Σύμφωνα με τον Αμερικανό γιατρό για να βελτιώσουμε την υγεία μας πρέπει να μειώσουμε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε λεκτίνες.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον Steven Gundry, θα ήταν ωφέλιμο να αντικαταστήσουμε το ψωμί ολικής αλέσεως με λευκό και πριν φάμε ντομάτες να τις ξεφλουδίζουμε και να αφαιρούμε τους σπόρους τους! Ο ίδιος, προτείνει αντί για κάσιους να τρώμε καρύδια και πεκάν και αντί για φασόλια σε κονσέρβα ή φασόλια που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία να προτιμάμε τα φρέσκα.
  

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version