Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Μεγαλώνει ο κίνδυνος για την υγεία των προσφύγων

«Τους δύο τελευταίους μήνες, έχουμε ήδη δει περισσότερα παιδιά και ηλικιωμένους ανθρώπους με αναπνευστικές λοιμώξεις λόγω της έκθεσης τους στο κρύο και την υγρασία. 

Η αυξητική τάση φαίνεται ξεκάθαρα στα στατιστικά μας δεδομένα», αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου σε ανακοίνωση τους που κάνουν έκκληση σε ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ελληνική κυβέρνηση, να απομακρύνουν τους πρόσφυγες από αυτές τις συνθήκες

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γιατροί του κόσμου» εξέφρασε τους προβληματισμούς σχετικά με τους κινδύνους που θέτει η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας για την υγεία των προσφύγων που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα. Οι Γιατροί του Κόσμου απεύθυναν κάλεσμα στην Ε.Ε, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να απομακρύνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους ανθρώπους αυτούς από το κρύο. Παράλληλα, κάλεσαν τα Ευρωπαϊκά κράτη να φανούν αντάξια των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους ανθρώπους αυτούς παρέχοντας τους ένα αξιοπρεπές μέρος για να ζήσουν.


«Τις τελευταίες τρείς εβδομάδες, η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στα κέντρα φιλοξενίας όπου εργαζόμαστε είναι κατακόρυφη. Σε κάποια κέντρα φιλοξενίας στο βόρειο τμήμα της χώρας έχουν σημειωθεί θερμοκρασίες από -7˚ έως και -4˚, ενώ προβλέπεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα καθώς ο χειμώνας πλησιάζει», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Ο Χειμώνας έφτασε. Πρέπει να δράσουμε τώρα»

Την ίδια ώρα, τονίζεται ότι αυτές οι θερμοκρασίες θα ήταν ήδη πολύ χαμηλές για όλους εκείνους που ζουν σε σπίτια, «πόσο μάλλον για άνδρες, γυναίκες και παιδιά κοιμούνται σε σκηνές, σε κέντρα φιλοξενίας χωρίς θέρμανση, και με ανεπαρκή - συχνά μάλιστα μη διαθέσιμη- παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ακόμα κι οι λίγοι τυχεροί, που διαθέτουν θερμαντικά σώματα, δεν μπορούν να ζεσταθούν για πολύ».


«Για κάποιους, αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς η έκθεση στο κρύο μπορεί πυροδοτήσει μία κρίση άσθματος ή να οδηγήσει σε σοβαρότατη πνευμονία, με πιθανές επιπλοκές. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη περίπτωση, το ποσοστό έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών καθώς ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι οι άνθρωποι στους χώρους φιλοξενίας ζουν σε εξαιρετικά μικρούς χώρους, συχνά μαζί με 4-5 άλλους, και σε πολύ στενή επαφή με άλλα άτομα και οικογένειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του κινδύνου ξεσπάσματος επιδημιών στους πληθυσμούς των κέντρων φιλοξενίας», αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version