Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ανοικτή επιστολή της βουλεύτριας Μπ. Σκούφα προς τον Υπουργό & Υφυπουργό Υγείας

AIGINIONEWS: Ανοικτή επιστολή της βουλεύτριας Μπ. Σκούφα προς τον Υπουργό & Υφυπουργό Υγείας AIGINIONEWS: Ανοικτή επιστολή της βουλεύτριας Μπ. Σκούφα προς τον Υπουργό & Υφυπουργό Υγείας

Ανοικτή επιστολή της βουλεύτριας Μπ. Σκούφα προς τον Υπουργό κι Υφυπουργό Υγείας με θέμα την Διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης στο Νομό υπό την παρουσία των Υπουργών με τους βουλευτές και όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενημέρωση από τον Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας, ζητά με επιστολή της η βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, για τον σχεδιασμό και τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί και πρόκειται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου για τη στήριξη του Δημοσίου Συστήματος Υγείας (Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης - Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) στο νομό.

Στην επιστολή της η κ. Σκούφα επισημαίνει και την επιτακτική ανάγκη διεξαγωγής τηλεδιάσκεψης με τους βουλευτές και όλους τους εμπλεκόμενους υγειονομικούς και λοιπούς θεσμικούς φορείς της Πιερίας, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για την σημερινή υγειονομική κατάσταση και τις ελλείψεις ενός νομού, που είναι ήδη στο «κόκκινο» όσον αφορά τον αριθμό κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η κ. Σκούφα τονίζει ότι πρέπει άμεσα να υπάρξουν συντονισμένες πρωτοβουλίες και δράσεις που θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της έκτακτης αυτής κατάστασης.
Η κ. Σκούφα προτείνει η τηλεδιάσκεψη να μαγνητοσκοπηθεί, έτσι ώστε με την προβολή της και οι ίδιοι οι Πιεριείς να ενημερωθούν για την υπάρχουσα κατάσταση και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση.
Η επιστολή της κα Σκούφα αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια κατόπιν των τριών γραπτών κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που έχει ήδη από τον Απρίλιο τρέχοντος έτους υποβάλει προς το Υπουργείο Υγείας, χωρίς όμως να έχει λάβει μέχρι τώρα καμία απάντηση.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής :

Προς: - Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια
- Υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη

Κοινοποίηση:
- Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Χατζηγεωργίου
- Διευθυντή Μονάδας Εντατικής Θεραπείας κ. Μπεκριδέλη
-Διευθυντές όλων των Κλινικών και Τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης
-Επιστημονικά υπεύθυνο Κέντρου Υγείας Κατερίνης κ. Σαρηγιαννίδη
-Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου ν. Πιερίας κ. Τσανικίδη
- Προϊσταμένη ΕΚΑΒ Πιερίας κ. Χαρίση
- Βουλευτές Πιερίας: κκ. Μπαραλιάκο, Μάνη - Παπαδημητρίου, Χιονίδη
-Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Μαυρίδου
- Δήμαρχο Κατερίνης κ. Κουκοδήμο
-Δήμαρχο Δίου - Ολύμπου κ. Γερολιόλιο
-Δήμαρχο Πύδνας - Κολινδρού κ. Μανώλα
- Πρόεδρο Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Φωτιάδη
-Πρόεδρο Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Πιερίας κ. Βάιο

Κατερίνη, 29/11/2020

Ανοικτή επιστολή της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ε.Σκούφα,προς τον Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί, ήδη από την 25η Νοεμβρίου ο νομός Πιερίας βρίσκεται σε συναγερμό και “στο κόκκινο”, καθώς ο αριθμός κρουσμάτων covid 19 αυξήθηκε δραματικά, φέρνοντας την Πιερία στις τέσσερις πρώτες πόλεις πανελλαδικά με το μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό κρουσμάτων και ίσως ακόμη υψηλότερα όσον αφορά την αναλογία αριθμού κρουσμάτων στο γενικότερο πληθυσμό.
Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι προσωπικά έχω υποβάλλει δια της κοινοβουλευτικής οδού τρεις γραπτές ερωτήσεις προς το Υπουργείο σας εκθέτοντας τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις τραγικές ανάγκες τόσο του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, όσο και της υποστελεχωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μαζί με την ερημοποίηση -μέσω της μετακίνησης των ιατρών- των Περιφερειακών Ιατρείων στο νομό μας, ουδεμία επίσημη απάντηση έλαβα μέχρις στιγμής από πλευράς Υπουργείου. Και πολύ περισσότερο δεν ενημερώθηκαν και δεν ενημερώνονται οι Πιεριείς πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφόρηση που έχω, η ΜΕΘ είναι υπερπλήρης, πολίτες διασωληνώνονται και παραμένουν σε απλές κλίνες σε θαλάμους ή στο χώρο των χειρουργείων, οι απλές κλίνες covid είναι γεμάτες με αποτέλεσμα ασθενείς να στέλνονται για θεραπεία σπίτι τους πολλες φορές με ελλιπείς οδηγίες με ορατό τον κίνδυνο να πεθάνουν.
Επίσης η λειτουργία του νοσοκομείου ως covid, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε πολίτες που νοσούν από άλλες ασθένειες και δεν μπορούν να κάνουν ούτε βασικές εξετάσεις ή θεραπείες.
Ακόμη, η έλλειψη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιδίως σε εντατικολόγους, παθολόγους και πνευμονολόγους είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές όχι μόνο να υπερβάλλουν εαυτόν, αλλά να έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής και να κινδυνεύουν από υπερκόπωση (το λεγόμενο “burn out”), με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αρκετοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν οι ίδιοι νοσήσει από την Covid 19.
Περαιτέρω, αναφέρονται ελλείψεις νοσοκομειακού υλικού, μέσων ατομικής προστασίας και φαρμάκων, λόγω υποχρηματοδότησης σε σχέση με τις τρέχουσες αυξημένες ανάγκες.
Επειδή λοιπόν διανύουμε αυτήν την τόσο κρίσιμη περίοδο της εξάπλωσης της πανδημίας
Επειδή βάσει προειδοποιήσεων του ίδιου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αρχές του ερχόμενου έτους θα έχουμε την τρίτη φάση ξεσπάσματος της πανδημίας,
Επειδή βάσει ιατρικών εκτιμήσεων αν δεν ληφθούν έγκαιρα ικανά κι αποτελεσματικά μέτρα, το τρίτο κύμα πανδημίας θα είναι ακόμη πιο έντονο
Επειδή ήδη ο νομός Πιερίας βρίσκεται “στο κόκκινο” όσον αφορά την αναλογία και τον αριθμό κρουσμάτων πανελλαδικά
Επειδή οι ελλείψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο νομό είναι πλεόν τεράστιες και αναντίστοιχες του μεγέθους του προβλήματος
Κι επειδή η ανθρώπινη ζωή είναι αυτή που μετρά κι όχι τα υπερκέρδη,
σας καλώ να διοργανώσετε άμεσα ανοιχτή και δημοσιοποιήσιμη τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από εσάς, οι 4 βουλευτές της Π.Ε Πιερίας, οι δήμαρχοι, η Αντιπεριφερειάρχης, ο διοικητής του νοσοκομείου, ο διευθυντής της ΜΕΘ, οι διευθυντές των λοιπών κλινικών και τμημάτων του ΓΝΚ, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κατερίνης, καθώς και όλοι όσοι φορείς γίνονται κοινωνοί αυτής της ανοιχτής επιστολής.

Παρακαλώ επίσης όπως η τηλεδιάσκεψη μαγνητοσκοπηθεί, ούτως ώστε όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν τα λεχθέντα, υλοιποιημένα και σχεδιαζόμενα από το υπουργείο σε ένα τόσο κρίσιμο κομμάτι, όσο είναι η υγεία τους.
Σε αυτή την τηλεδιάσκεψη να ενημερωθούμε όλοι για την πραγματική κατάσταση, τις ανάγκες και τις μεγάλες ελλείψεις τόσο όσον αφορά το Νοσοκομείο Κατερίνης, όσο και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Πιερία.

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα ακούσουμε επίσης τις προτάσεις, τις πρωτοβουλίες και φυσικά τον άμεσο προγραμματισμό σας για την ενίσχυση των δομών υγείας της περιοχής μας.
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί, με αυτή την ανοικτή επιστολή και χωρίς να διεκτραγωδώ καταστάσεις, σεβόμενη όσους ασθενούν ή έχασαν δικούς τους ανθρώπους, και πριν η κατάσταση γίνει παντελώς ανεξέλεγκτη, πριν ακόμη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα της πανδημίας, σας καλώ άμεσα να διοργανώσετε την τηλεδιάσκεψη ώστε όλοι μαζί και να ενημερωθούμε, αλλά και να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.
Οι καιροί ου μενετοί.
Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα
Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version