Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

AIGINIONEWS: Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων AIGINIONEWS: Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνωνμε τoν Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, είχε συνεργασία μέσω τηλεδιάσκεψης με τoν Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, κ. Piero Fassino. Η τηλεδιάσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Γκιουλέκα, στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων με ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Γκιουλέκας ενημέρωσε τον κ. Fassino για τη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα των τελευταίων μηνών, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν επιχειρήθηκε άτυπη κατάλυση των ελληνικών και κατ’ επέκταση των ευρωπαϊκών χερσαίων συνόρων στην περιοχή του Έβρου, με τη συρροή χιλιάδων μεταναστών, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, εντεινόμενη, με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Ορούτς Ρέις” να πλέει σε περιοχές που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ενίοτε τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο κ. Γκιουλέκας τόνισε στον Ιταλό ομόλογό του πως η ενέργεια της Τουρκίας να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προκειμένου να εξασφαλίσει πολλαπλά οφέλη από την Ευρώπη δείχνει απόλυτη έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Επεσήμανε δε ότι η Τουρκία δεν διστάζει να εκτοξεύει απειλές πολέμου και να προβάλλει παράνομες μονομερείς διεκδικήσεις, προσθέτοντας πως με τις επιθετικές της ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου τορπιλίζει τις πιθανότητες εξομάλυνσης των εντάσεων. Η Ελλάδα ωστόσο, τόνισε ο Έλληνας βουλευτής, εμμένει στον καλόπιστο διάλογο βασιζόμενη πάντα στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και προσπαθεί με νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα να αναχαιτίσει την τουρκική προκλητικότητα.

Κλείνοντας ο κ. Γκιουλέκας τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ότι αν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, θα βρει απέναντί της ενωμένη την Ε.Ε.

Ο κ. Fassino είπε πως η Τουρκία, με την ηγεμονική, νεο-οθωμανική πολιτική που ακολουθεί και με την εμπλοκή της στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσπαθεί να επιβάλει την επιρροή της από τη Λιβύη μέχρι τον Καύκασο με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιεί την ευαίσθητη αυτή περιοχή. Εκτίμησε δε πως ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά την ήττα του σε όλες τις μεγάλες πόλεις στις δημοτικές εκλογές, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές δυσκολίες και τους πολιτικούς του αντιπάλους με μια επιθετική εξωτερική πολιτική.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων πρόσθεσε πως η επίδειξη ισχύος του Ερντογάν στα Βαρώσια της Αμμοχώστου, μετά την εκλογή του νέου προέδρου στα κατεχόμενα, αποτελεί δείγμα αυτής της τακτικής. Ο Ιταλός βουλευτής συμφώνησε τέλος με τον κ. Γκιουλέκα ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη μεταναστευτική κρίση για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη και επεσήμανε πως η απάντηση θα έρθει μόνο με τη διαμόρφωση μιας νέας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν στη συνέχεια την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και συμφώνησαν ότι η ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι προς όφελος όλων, ενώ ο κ. Γκιουλέκας σημείωσε πως θα πρέπει να γίνουν βήματα από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, καθώς και ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για την υπογραφή της Συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, συμφωνία η οποία έχει επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και θα επικυρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου τ.έ. από την Ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τέλος, οι δυο πρόεδροι συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί σύντομα κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών, καθώς εκτίμησαν πως η συνεργασία των κοινοβουλίων Ελλάδας και Ιταλίας θα πρέπει να ενισχυθεί για την προώθηση των κοινών στόχων και αξιών.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version