Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΣΥΡΙΖΑ : Το ΕΣΥ και το νοσοκομείο Κατερίνης χωρίς στήριξη

AIGINIONEWS: ΣΥΡΙΖΑ : Το ΕΣΥ και το νοσοκομείο Κατερίνης χωρίς στήριξη AIGINIONEWS: ΣΥΡΙΖΑ : Το ΕΣΥ και το νοσοκομείο Κατερίνης χωρίς στήριξη

Έχουμε εκφράσει τις ευχαριστίες μας προς το προσωπικό για την υπερπροσπάθεια στην αντιμετώπιση της Α φάσης της πανδημίας. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία έπαιξε η ενίσχυση του νοσοκομείου σε προσωπικό, χρήματα και μηχανήματα στην περίοδο 2015 ως το 2019. 

Από την Α φάση όμως μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 5 μήνες, χρόνος αρκετός για να προετοιμαστεί κατάλληλα το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας που έρχεται. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντίθετα με τις προσδοκίες των υγειονομικών υποβάθμισε παραπέρα το δημόσιο σύστημα υγείας.

Συγκεκριμένα : Οι 942 θέσεις γιατρών ΕΣΥ από την προκήρυξη του Α. Ξανθού τον Μάιο του 2019 πάγωσαν στο υπουργείο για μήνες και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. 9 από αυτές προορίζονται για το νοσοκομείο Κατερίνης.
Στο διάστημα αυτό των 15 μηνών έχουν αποχωρήσει 5000 επαγγελματίες υγείας και έχουν προσληφθεί λόγω κορονοιού, 2600 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου .
Η απώλεια αυτή οδηγεί ολόκληρα τμήματα και κλινικές σε κατάρρευση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Μαιευτικής κλινικής στο νοσοκομείο Κατερίνης, που δεν έχει κανένα μόνιμο γιατρό, αλλά και τεράστιες ελλείψεις ειδικών γιατρών με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι ασθενείς στα ιδιωτικά ιατρεία και κλινικές. Τα ίδια και χειρότερα με τις προγραμματισμένες εξετάσεις που ακυρώνονται και στέλνουν τους πολίτες στα ιδιωτικά εργαστήρια της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης.
Τα ραντεβού φτάνουν σε αναμονή και 8 μηνών.
Η ιδιωτικοποίηση όμως της υγείας αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Το απέδειξε πρόσφατα και με την μεθόδευση να δοθούν τα τεστ για τον κορονοιό σε ιδιωτική εταιρεία ημετέρων. Οσμή σκανδάλου και εδώ, αφού έτσι εκτοξεύεται το κόστος, ζημιώνοντας το δημόσιο.
Ταυτόχρονα η διοίκηση του νοσοκομείου πανηγυρίζει για μποναμα προσλήψεων.
Σαν ενίσχυση του νοσοκομείου Κατερίνης με προσωπικό παρουσιάζει τις αποσπάσεις γιατρών από τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία στο νοσοκομείο ως προσλήψεις. Αποσπάσεις που εχουν αποδυνναμώσει εντελώς την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας ιδιαίτερα στην ύπαιθρο της Πιερίας.
Η ΜΕΘ που άνοιξε τον Φλεβάρη του 2017 από τον τότε υφυπουργό Π.Πολακη συνεχίζει με το ίδιο προσωπικό και τα ίδια κρεβάτια. Ούτε ένα παραπάνω.
Μπορούν όμως να λειτουργήσουν άμεσα άλλα 5 κρεβάτια, αλλά χρειάζεται γιατρούς και από την προκήρυξη για τις ΜΕΘ το νοσοκομείο μας περνάει 0 γιατρούς. Και ενώ γίναμε και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοιο, η χρηματοδότηση αντί να αυξηθεί μειώθηκε.Το 2018 έλαβε τό νοσοκομείο Κατερίνης 9.320.000 ευρώ το 2020 είναι εγγεγραμμένα 8.000.000 δηλαδή 1.320.000 ευρώ λιγότερα.
Οι ανάγκες σε προσωπικό μπαλώνονται με προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.
Το επόμενο διάστημα και, μέσα πάντα στο 2020, πρέπει να προκηρυχθούν νέες θέσεις γιατρών, τουλάχιστον 9, για την Κατερίνη όπως στην προκήρυξη Ξανθού το 2019.
Η χρηματοδότηση να επανέλθει τουλάχιστο στα επίπεδα του 2018 και να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση λόγω ορισμού τού νοσοκομείου ως νοσοκομείο αναφοράς.
Να διοριστούν 3 εντατικολογοι για να ανοίξουν τα 5 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.
Να παραταθουν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των γιατρών και του λοιπού προσωπικού (νοσηλευτικό -τεχνικό- καθαριότητα- φύλαξη) και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία μονιμοποίησής τους.
Να σταματήσει η απόσπαση γιατρών από τα κέντρα υγείας και να ενισχυθεί παραπέρα η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας με άνοιγμα 3 ακόμα ΤΟΜΥ, όπως είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στον νομό μας, θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δημόσιο σύστημα υγείας για να μπορέσει ακόμα μια φορά να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκεςπου περιμένουμε.
Ας αναλάβει και η κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες πριν είναι πολύ αργά.

 

Τμήμα υγείας
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version