Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Φρανσουά Ολάντ στη Βουλή: Από εδώ να δημιουργήσουμε το κοινό μας μέλλον

«Η Ελλάδα και η Γαλλία ενσαρκώνουν μια κοινή ιδέα για τον Πολιτισμό» - H προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση

Στην Βουλή των Ελλήνων μίλησε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ.

Κατά την άφιξή του τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Όρθιοι υποδέχθηκαν τον Γάλλο πρόεδροι οι βουλευτές κατά την είσοδό του στην Ολομέλεια.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καλωσόρισε τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το τραγικό δυστύχημα. «Σας υποδεχόμαστε ως εταίρο και φίλο της χώρας. Οι δηλώσεις σας επιβεβαιώνουν τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών».

«Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει κάνει μεγάλες θυσίες χωρίς να έχει μερίδιο ευθύνης για την κρίση. Η πολιτική λιτότητας πρέπει να αλλάξει» δήλωσε ο κ. Βούτσης.

H προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Φρ. Ολάντ

«Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω για τα θερμά λόγια και τα συλλυπητήρια σας για την τραγωδία που έπληξε τη χώρα. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία γνωρίζει τέτοιες τραγωδίες» ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής. 

«Είναι μεγάλη τιμή που μιλάω στη Βουλή. Είστε οι συνεχιστές της Εθνοσυνέλευσης» τόνισε.

«Αυτό που μας ενώνει είναι οι κοινές μας αξίες. Νιώθω συγκίνηση και αξιολογώ ποια είναι η τιμή που κάνετε στη χώρα μου που μιλώ στη Βουλή. Εδώ στην Αρχαία Αθήνα γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας και κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Η Δημοκρατία είναι ένας αγώνας, δεν είναι κεκτημένο. Χρειάστηκε αγώνας για να εδραιωθεί. Είναι σημαντικό το ότι η Γαλλία μπόρεσε να σταθεί στην Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της. Στη δικτατορία η Γαλλία υποδέχτηκε καλλιτέχνες, πολιτικούς...»

Ο Ολάντ αναφέρθηκε και πάλι στους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Σαρλ Ντε Γκωλ το 1963, αλλά και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα, το 1974, με το προεδρικό αεροσκάφος του τότε προέδρου Ντ' Εστέν.

«Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα σήμερα, είναι να χαιρετίσω το δίδαγμα Δημοκρατίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θέλει να κρατήσει την τύχη στα χέρια της. Η Δημοκρατία είναι ο διάλογος το ανοιχτό πνεύμα, η πρόοδος. Γι' αυτό ο αγώνας για Δημοκρατία είναι ασταμάτητος» επεσήμανε ο γάλλος Πρόεδρος.

«Ο ελληνικός λαός πήρε το λόγο τρεις φορές το 2015 και η Ευρώπη σας κοιτούσε. Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Εκφράσατε τις δικές σας ευαισθησίες, αλλά και τη δέσμευσή σας να μείνετε στην Ευρωζώνη έναντι διχαστικών δυνάμεων αλλά και διαφόρων που σας συμβούλευαν να βγείτε από την Ευρωζώνη για λίγο. Με την απόφασή σας προστατέψατε την Ευρώπη, αλλά και προστατευθήκατε από τις κερδοσκοπικές τάσεις που ήδη σας έκαναν ζημιά.... Αυτό που εκφράζω δεν είναι συμπόνοια, αλλά στήριξη για να γυρίσετε σελίδα. Από την αρχή προσπάθησα να στηρίξω την ανάγκη η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε ο κ. Ολάντ.

«Εκφράσατε τη δέσμευσή σας στην Ευρώπη... Πιστέψατε στην ευρωπαϊκή ιδέες. Υπερασπιστήκατε την εθνική σας κυριαρχία χωρίς να γίνεται εθνικιστές. Στηρίξατε την ταυτότητά σας χωρίς ψευδαισθήσεις. Προστατέψατε την Ευρώπη από αναταραχές. Η απόφασή σας αυτή έβαλε την Ελλάδα σε νέα δυναμική. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί...»

«Από την αρχή προσπάθησα να στηρίξω την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Γνωρίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ απαιτητικές. Ξέρω ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Είναι απαραίτητες όμως για την εγγύηση του μέλλοντος των νέων Ελλήνων» ανέφερε. 

«Εκείνη η μακρά νύχτα της 12ης Ιουλίου σημάδεψε όχι μόνο την τύχη της Ελλάδας, αλλά γενικότερα την ιδέα τι είναι η Ευρώπη» υπογράμμισε. 

«Επρεπε να καταλάβουμε αν έχουμε ένα κοινό όραμα, μια κοινή τύχη. Είδα ευρωπαίους ηγέτες. Δεν ήμουν σίγουρος αν μπορούσα να τους πείσω. Νωρίς το πρωί όταν άρχισαν να υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα βρούμε λύσεις τους είδα ανήσυχους. Χρειάστηκε να συζητήσουμε, χρειάστηκαν επιχειρήματα. Εδώ θέλω να χαιρετίσω την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα γιατί αγωνίστηκε για τη χώρα σε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης... »

«Θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα» επεσήμανε ωστόσο ο γάλλος Πρόεδρος. «Τα 35 δισ. ευρώ, η δέσμευση για το χρέος... Σας διαβεβαιώ είναι σημαντικό αυτό που γράφτηκε στη συμφωνία να γίνει σεβαστό. Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να μην καταρακωθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελληνικής οικογένειας».

«Η Γαλλία ήταν στο πλευρό σας και θα παραμείνουμε στο πλευρό σας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Γιατί υπάρχει ισχυρός δεσμός ανάμεσά μας. Η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα κάθε φορά που η ανεξαρτησία απειλούνταν» είπε.
tovima.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version