Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Διεγράφη από την ΝΔ ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης

AIGINIONEWS: Διεγράφη από την ΝΔ ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης AIGINIONEWS: Διεγράφη από την ΝΔ ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στην Ευρωβουλή, από την Τρίτη ο Θοδωρής Ζαγοράκης, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Ζαγοράκης είχε δηλώσει το βράδυ της Δευτέρας μετά τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ότι «αν δεν δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ, αποχωρώ από τη Νέα Δημοκρατία».

Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με δηλώσεις του, προαναγγέλοντας την ίδια στιγμή την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης «για να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις στις ομάδες».
Με την νομοθετική ρύθμιση αποφεύγεται η καταδίκη του ΠΑΟΚ σε υποβιβασμό που θα προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις στη Βόρειο Ελλάδα.
Της απόφασης προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις επίμαχες δηλώσεις του κ. Ζαγοράκη την Δευτέρα το απόγευμα ενώ βρισκόταν στην Πολωνία για τις επετειακές εκδηλώσεις για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε αμέσως από τον υφυπουργό Αθλητισμού να χαμηλώσουν οι τόνοι και ακολούθησε η δήλωση του κ. Αυγενάκη μέσω twitter στην οποία γινόταν λόγος για σεβασμό στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου αλλά και στην ανάγκη να μην επιβάλλεται η ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση.
Την ίδια στιγμή δόθηκε εντολή στον κ. Γεραπετρίτη να ετοιμασθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τον κ. Ζαγοράκη ο πρωθυπουργός τις παρέπεμψε άμα τη επιστροφή του στην Αθήνα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε εξαρχής ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις που δημιουργούν εντάσεις σε μια περίοδο που ο ίδιος δεν ήθελε να ανοίξουν άλλα μέτωπα λόγω των εθνικών θεμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαία η αναφορά του κ. Πέτσα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εξισορροπιστική αυτή προσέγγιση μεταφέρθηκε σε όλους τους βουλευτές του κόμματος με σχετικό non paper το πρωί της Τρίτης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε μιλώντας στο OPEN ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, η οποία κινήθηκε σε αντίστοιχη λογική με το tweet του κ. Αυγενάκη. “Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν μπορούν να παίρνονται χωρίς πειστικές εξηγήσεις και θα πρέπει να είναι ανοιχτές σε αναθεώρηση. Μία απόφαση που στέλνει εκτός δύο ωραίες ομάδες δεν έχει στοιχεία δικαιοσύνης. Πρέπει εντός της ημέρας να επανεξετάσουν την απόφαση που πήραν στην ΕΕΑ. Έχουμε αρκετά προβλήματα, δε χρειαζόμαστε παραπάνω, δε χρειάζεται να ανοίγουμε πληγές. Ούτε χρειάζεται οι ομάδες να σκοτώνονται μεταξύ τους” ανέφερε.
Τέλος, σήμερα, στον πρωινό καφέ, αφού συζητήσε ξανά το θέμα με τους στενούς του συνεργάτες, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει και στην διαγραφή του ευρωβουλευτή κ. Ζαγοράκη για τις δηλώσεις που έκανε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σκεπτικό πίσω από την διαγραφή ήταν ότι ο κ. Ζαγοράκης “δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σας εκπρόσωπος ομάδας και όχι σαν εκπρόσωπος κόμματος”.
Αναφορικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις, για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, οι πληροφοριές θέλουν αυτή να έρχεται στη Βουλή με τροπολογία, την οποία θα φέρει η αρμόδια υπουργός κ. Μενδώνη.

 

Ολόκληρη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο.
Ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα.
Η Κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Δεν θα επιτρέψει, όμως, ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης.
Ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Έλληνα πολίτη.
Με απόφαση του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις, για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Η Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται.
Με απόφασή του Πρωθυπουργού, διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης.

Η επίμαχη-δήλωση του Ζαγοράκη
Σε μια προσωπική του δήλωση ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ και Ευρωβουλευτής χθες βράδυ τόνισε ότι «εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί, εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ΄ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Ολόκληρη η δήλωση του Θοδωρή Ζαγοράκη: «Η σημερινή εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι εξοργιστική, καταδικαστέα και πρωτοφανής στα αθλητικά χρονικά. Αποτελεί προϊόν σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ΠΑΕ και αδικούν κατάφωρα τόσο τον ΠΑΟΚ όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πόρισμα της Επιτροπής είναι νομικά αβάσιμο. Δυστυχώς και η ίδια η σύνθεση της Επιτροπής εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα για την όλη διαδικασία. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων φιλάθλων και εξευτελίζει όσους υπηρετήσαμε το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Επειδή δεν έχω μάθει στη ζωή μου να μασάω τα λόγια μου και να κρύβομαι, δηλώνω ευθαρσώς:
Το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία. Υπαίτιοι για τη σημερινή κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αυτοί που όρισαν την συγκεκριμένη Επιτροπή.
Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει άμεσα η συγκεκριμένη φαρσοκωμωδία. Εάν αυτό δεν γίνει, εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί, εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ΄ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Δεσμεύομαι ότι θα δώσω τον αγώνα μου με όλες τις δυνάμεις που έχω για την δικαίωση του ΠΑΟΚ, απ’ όπου και όπου χρειαστεί.
Θ. Ζαγοράκης».

Η απόφαση της ΕΕΑ
Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού χθες το απόγευμα εισηγήθηκε την αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από τη Super League.

Με ψήφους 3-2 η ΕΕΑ αποφάσισε την ανάκληση πιστοποιητικού του ΠΑΟΚ για πολυιδιοκτησία και της Ξάνθης για το μετοχολόγιό της.

Η απόφαση θα κριθεί από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της Super League.
Στο πόρισμά της η Επιτροπή διαπιστώνει ότι υπάρχει συνιδιοκτησία του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Μάλιστα, πρέπει να επισημάνουμε ότι για την ακριτική ΠΑΕ εισηγείται την ίδια ποινή, δηλαδή, τον υποβιβασμό και για το θέμα της μετοχικής της σύνθεσης.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ΠΑΟΚ - Ξάνθης είχε εκδικαστεί στις 16 Ιανουαρίου.

Σε αυτή, που διήρκησε πέντε ώρες, συζητήθηκε η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ξάνθης και όπως ισχυρίστηκαν μέλη της ΕΕΑ, δεν έλαβαν ενημέρωση γι' αυτό. Αυτό συνιστά βαρεία παράβαση και επισύρει την ποινή του υποβιβασμού για την ομάδα της Θράκης. Από την πλευρά τους οι ακρίτες είχαν υποστηρίξει ότι ενημέρωσαν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας την ΕΕΑ για τη μεταβίβαση.
Από την πλευρά τους οι νομικοί του ΠΑΟΚ είχαν ισχυριστεί πως επί της ουσίας η ΠΑΕ δεν ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, αλλά στον υιό του και τη σύζυγό του, καθώς και πως ο Ιωάννης Καλπαζίδης, που πρόκειτο για το τρίτο πρόσωπο της υπόθεσης, είναι τρίτος ξάδερφος του Ιβάν Σαββίδη και πως έτσι μπορεί να αγοράσει όποια ομάδα θέλει. Πως ο ΚΑΠ από τον τρίτο βαθμό συγγένειας και μετά δεν απαγορεύει σε κάποιον να αγοράσει μια ΠΑΕ.
 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version