Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Οι βαρόνοι κατά του Τζιτζικώστα

Η ανίερη συμμαχία των Καραμανλή, Σαμαρά, Μητσοτάκη απέναντι στον νεαρό περιφερειάρχη

Eνα κοινό σημείο αναφοράς έχουν βρει το τελευταίο διάστημα τα μεγάλα «τζάκια» της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά το μέλλον της παράταξης. Παρά τις χαώδεις διαφορές που τους χωρίζουν, ο Κ. Καραμανλής, ο Αντ. Σαμαράς και ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρούν ότι είναι «απέναντί» τους η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος φαίνεται να διαμορφώνει μια δυναμική στην κοινωνία και να αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική Κεντροδεξιά. Και τούτο διότι πρόκειται για μια υποψηφιότητα 37 Μαΐων, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα μέχρι τώρα συνηθισμένα σε ανάλογες περιπτώσεις και ειδικά όταν μιλάμε για ένα κόμμα εξουσίας. 

Ο φόβος

Ο Κώστας Καραμανλής, πριν ο Απ. Τζιτζικώστας πάρει την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα, του είχε πει ευθέως σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για αυτόν και πρέπει να κάνει υπομονή. 

Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να τρέφει συμπάθεια στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που δεν έκρυβε στο παρελθόν, αλλά μετά την «ανυπακοή» του φρόντισε να του στείλει μήνυμα πως δεν εγκρίνει τις κινήσεις του. Δεν είναι λίγοι αυτοί, πάντως, που θεωρούν πως ο πρώην πρωθυπουργός θέλει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να παραμείνει στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, γιατί έτσι δεν αλλάζει η γενιά. 

Αντίθετα, η πιθανή εκλογή του 37χρονου περιφερειάρχη γυρίζει σελίδα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ακυρώνει όλους τους προηγούμενους, μεταξύ αυτών και τον λεγόμενο «ιδιοκτήτη» της παράταξης. Για αυτό ο Κ. Καραμανλής έχει φροντίσει με κάθε τρόπο να δείξει τη δυσαρέσκειά του προς τον Απ. Τζιτζικώστα, ενώ τις προηγούμενες μέρες ενθάρρυνε τα στελέχη που επηρεάζει να υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητας του νυν προέδρου. 

Ο επί 12 χρόνια αρχηγός της Ν.Δ., μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οργίστηκε τόσο πολύ με την απόφαση που έλαβε ο νεαρός περιφερειάρχης, ώστε έκοψε κάθε δίαυλο επικοινωνίας μαζί του. 

Διαχρονική αντιπάθεια

Ο Αντώνης Σαμαράς, από τη μεριά του, ουδέποτε είδε θετικά τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Η μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών ξέσπασε από την περίοδο των τελευταίων περιφερειακών εκλογών, οπότε η τότε επίσημη στήριξη της Ν.Δ. στον Γιάννη Ιωαννίδη ώθησε τον Απόστολο Τζιτζικώστα να κατέβει ως «αντάρτης». Η συνέχεια ήταν σχεδόν ταπεινωτική για την τότε ηγεσία του κόμματος, καθώς ο νεαρός πολιτικός από τον Βορρά πήρε το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ελλάδα, καταγράφοντας ένα εκκωφαντικό 70% στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, μετά την Αττική. 
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν κατάφερε να ξεπεράσει αυτή την «ήττα», κάτι που φάνηκε από το γεγονός ότι στις αλλεπάλληλες επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη ως πρωθυπουργός αγνοούσε επιδεικτικά τον εκλεγμένο περιφερειάρχη. 

Μέχρι και σήμερα ο Απ. Τζιτζικώστας αποτελεί κόκκινο πανί για τον Μεσσήνιο πολιτικό, οποίος θέλει με κάθε τρόπο να βάλει φρένο στην υποψηφιότητά του. Ο μηχανισμός του Αντώνη Σαμαρά έχει πάρει θέση καθαρά απέναντι από τον νεαρό υποψήφιο, καθώς ο βασικός στόχος του πρώην πρωθυπουργού παραμένει ένας: να μη χάσει τα ερείσματά του στο εσωτερικό του κόμματος, τα οποία απέκτησε με πολύ κόπο τα χρόνια της προεδρίας του. Ο Αντ. Σαμαράς, μάλιστα, όπως λέει το ρεπορτάζ, έχει τις ίδιες ανησυχίες με τον Κ. Καραμανλή, καθώς θεωρεί πως η πιθανή εκλογή του Απ. Τζιτζικώστα θα γυρίσει οριστικά σελίδα στην ιστορία της Κεντροδεξιάς και ο ίδιος δεν θα έχει ρόλο. 

Θεσμικό κώλυμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει την επιχειρηματολογία του εναντίον του νεαρού περιφερειάρχη στο γεγονός ότι είναι εξωκοινοβουλευτικός. Ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι αυτό θα οδηγήσει σε ουκ ολίγα προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία της Ν.Δ., τον κοινοβουλευτισμό και την εικόνα της Κεντροδεξιάς, που ουδέποτε είχε ως αρχηγό μη εκλεγμένο βουλευτή. Για αυτό τον λόγο, μάλιστα, έχει συμβουλευτεί ειδικούς συνταγματολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν επίσης, σύμφωνα με το επιτελείο του, αυτή την άποψη. 

Η ρητορική του Κυρ. Μητσοτάκη απέναντι σε όσα ακούγονται περί οικογενειοκρατίας είναι ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο στον τρόπο που ξετυλίγει την καμπάνια του. 
Το γεγονός πως ζητάει να κριθεί ο «Κυριάκος και όχι ο “Μητσοτάκης”», όπως συνηθίζει να λέει, δείχνει πως θέλει να προωθήσει ένα προσωποκεντρικό προφίλ, μακριά από ταυτίσεις με το παρελθόν. Ο πρώην υπουργός κινείται βάσει της δικής του λογικής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν κοιτάει προς τα νέα δεδομένα που έχει βάλει στο τραπέζι η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα. 


Σύμμαχος ο κόσμος αλλά όχι τα ΜΜΕ

Ο νεαρός υποψήφιος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, φαίνεται να έχει αποφασίσει να μην έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν από τους ανθυποψηφίους του. Η στρατηγική βάσει της οποίας κινείται έχει στόχο αποκλειστικά την κοινωνία και για αυτό επέλεξε να μην έχει καμία υπογραφή βουλευτή κάτω από το όνομά του. Αυτό, εξάλλου, αποτυπώθηκε και στην ήπια αντίδραση που είχε όταν του καταλόγισαν, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Κώστας Καραμανλής μέσω διαρροών, πως οι «μάχες δίνονται στη Βουλή». 

Ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας απάντησε πως οι πραγματικές μάχες δίνονται στην κοινωνία, κάτι που αποτυπώνει και το προφίλ που θέλει να περάσει. Την ίδια ώρα, αποφεύγει να βγαίνει πολύ συχνά στα ΜΜΕ, κάτι που επίσης αποτελεί στρατηγική επιλογή του, αφού θέλει να δείξει πως σύμμαχός του δεν είναι τα Μέσα, αλλά ο κόσμος. 
«Πρόκειται για μια υποψηφιότητα με αντισυστημικά χαρακτηριστικά, σε ένα συστημικό κόμμα», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» έμπειρο «γαλάζιο» στέλεχος, γεγονός που κάνει τη μάχη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αμφίρροπη και ενδιαφέρουσα.  

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Parapolitika.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version