Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Το μέτωπο του ΝΑΙ γίνεται μέτωπο του ΟΧΙ

Η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από 155 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) την επόμενη Τετάρτη. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έχουν αποφασίσει, 

χωρίς μεταξύ τους συνεννόηση και με διαφορετικό σκεπτικό, να περάσουν απέναντι, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης περιμένει απάντηση σε επιστολή 9 σημείων που έχει στείλει στον ΑλέξηΤσίπρα για να διαμορφώσει τη στάση του.

Η καλλιέργεια της πόλωσης θα ξεκινήσει με την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, οι βουλευτές του Ποταμιού θέτουν ως όρο δέσμευση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει τον Νίκο Βούτση για πρόεδρο και «κατά περίπτωση» τους αντιπροέδρους. Κάπως έτσι, αναμένεται να σπάσει το μέτωπο ευρείας πλειοψηφίας με το οποίο υποστηρίχθηκε η εκλογή της απερχόμενης προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Αντι-συναίνεση

Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον στο κοινοβούλιο. Οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, κατά την τριήμερη συζήτηση που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν θα αφήσουν περιθώρια στήριξης της κυβέρνησης.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που διεκδικεί την παραμονή του στην ηγεσία της ΝΔ, έχει ήδη δώσει το στίγμα των προθέσεών του καταγγέλλοντας υπερφορολόγηση και μειώσεις συντάξεων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τους αγρότες και προς κάθε επαγγελματική ομάδα που μπορεί να θιγεί από το τρίτο μνημόνιο. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι ο επίσης διεκδικητής της ηγεσίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακολουθήσει την ίδια «γραμμή». Αλλά ανεξάρτητα από την εσωκομματική κακοφωνία στη ΝΔ, η κυβέρνηση δεν έχει λόγους να περιμένει βοήθεια από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ με κεντρικό σύνθημα «δεν θα γίνουμε εφεδρεία σας κύριε Τσίπρα» ζητά επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου βάζοντας βέτο για:

-τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
-τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας
-την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών
-την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση
-την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε στο θέμα των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του ανακοίνωσε ότι  το Ποτάμι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Θα είμαστε αμείλικτο σε οτιδήποτε αναπαράγει το κακό παρελθόν. Το Ποτάμι, δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα νέο φόρο. «Θα υπερασπιστούμε τους ανέργους. Εκείνους για τους οποίους δεν νοιάστηκε, ούτε για τα μάτια του κόσμου, η κυβέρνηση».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σε πρώτη ανάγνωση ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, τα τρία κόμματα που υπερψήφισαν το τρίτο μνημόνιο τον Ιούλιο, δεν θα ψηφίσουν οπωσδήποτε τους εφαρμοστικούς νόμους που θα έρχονται στη Βουλή το επόμενο διάστημα προσβλέποντας στην πολιτική φθορά της κυβέρνησης από την εφαρμογή δυσάρεστων μέτρων.

Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός, στην πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή μετά τις εκλογές, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να δεσμευτεί για την εφαρμογή του προγράμματος από την οποία εξαρτάται η δανειοδότηση της χώρας, ανακοινώντας παράλληλες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της μεγάλης διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος, με τις οποίες θα επιδιωχθεί η εύρεση ισοδύναμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε πολιτικές εκτός μνημονίου που θα εφαρμοστούν στους τομείς υγείας και παιδείας, επίσης στον αναπροσανατολισμό κονδυλίων του ΕΣΠΑ για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι επείγει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες απρόσκοπτα ως το τέλος του έτους και να ξεκινήσει η διαδικασία απομείωσης του χρέους. Η υλοποίηση δεκάδων προαπαιτούμενων που απαιτείται από τους πιστωτές μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα ήταν έτσι κι αλλιώς εύκολη, ενώ θα γίνει δυσκολότερη με το σύνολο της αντιπολίτευσης να κάνει ήδη πρόβες αντιμνημονίου.

Tvxs.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version