Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Κυρία Υπουργέ

Στις 25/10/2018 ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Για την κατάσβεση της παραπάνω πυρκαγιάς το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, απέστειλε πυροσβεστικά οχήματα και εκατοντάδες πυροσβέστες σχεδόν από την μισή ηπειρωτική Ελλάδα        ( Μακεδονία – Θράκη – Ήπειρο – Θεσσαλία ).

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά οριοθετήθηκε, δηλαδή τέθηκε υπό έλεγχο στις 27/10. Ωστόσο συνεχίστηκε η παρουσία πολυάριθμων δυνάμεων από διάφορες περιοχές της χώρας, χωρίς να δικαιολογείται από την εξέλιξη του συμβάντος.

Επίσης τονίζουμε, ότι παρατηρήθηκε για ακόμη μια φορά, κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς και για ορισμένες ημέρες, μεγάλες ελλείψεις στην χορήγηση διοικητικής μέριμνας ( φαγητό, νερό, γάλα κ.λ.π. ).

Από την έναρξη της πυρκαγιάς στις 25/10 μέχρι και σήμερα, κηρύχτηκαν αλλεπάλληλες φορές σε επιφυλακή οι υπηρεσίες των προαναφερόμενων περιοχών που απέστειλαν ενισχύσεις στην πυρκαγιά.

Η τακτική αυτή, δηλαδή οι μετακινήσεις υπέρμετρων δυνάμεων από διάφορες περιοχές της χώρας, που έχει ενταθεί ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, γίνεται υπό συνθήκες πανικού και με γνώμονα την έξωθεν καλή μαρτυρία. Ενώ πλέον είναι τις πάση γνωστό ότι οι πυρκαγιές σβήνονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πρώτες στιγμές της εκδήλωσης τους, όταν υπάρχουν σε κάθε περιοχή οι απαραίτητες, για τον σκοπό αυτό, πυροσβεστικές δυνάμεις και φυσικά έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς.  

Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας, δείχνει ότι και η κυβέρνησή σας δεν έχει καμιά πρόθεση να υλοποιήσει όλα τα απαραίτητα έργα για αντιπυρική – αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση  για την προστασία του λαού. Εν προκειμένω, ρίχνει το βάρος στην καταστολή των πυρκαγιών           ( χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι η διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών γινόταν την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά ) και για τον λόγο αυτό:

Αποστέλλει υπέρμετρες δυνάμεις για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Αποδυναμώνει αρκετές περιοχές της χώρας με την αποστολή ενισχύσεων σε πυρκαγιές που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των περιοχών αυτών.

Διατηρεί αυτές τις δυνάμεις ακόμα και μετά την οριοθέτηση και τον έλεγχο των πυρκαγιών.

Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι μόνιμοι πυροσβέστες δεν πληρώνονται την υπερωριακή τους εργασία και αμείβονται με ρεπό και καταπονεί το προσωπικό ( μόνιμοι – Π.Π.Υ. – συμβασιούχοι ), σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

 

Κυρία Υπουργέ

Για όλα τα δείνα του λαού μας από τις φυσικές καταστροφές, υπεύθυνες είναι οι αντιδασικές πολιτικές που εφαρμόζονται με μεγάλη σπουδή από το 1998 μέχρι και τις μέρες μας, από όλες τις κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής.  

Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, παλεύουμε για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές που δημιουργούν εκατόμβες θυμάτων, καταστροφή δασικών οικοσυστημάτων και λαϊκών περιουσιών. Με τον αγώνα μας συνεχίζουμε να διεκδικούμε την αναβάθμιση της υπηρεσίας μας και του δικτύου πυρασφάλειας, για την προστασία του λαού και φυσικού πλούτου της χώρας και παράλληλα για την διασφάληση των δικαιωμάτων μας.

Άμεσα όμως απαιτούμαι και διεκδικούμαι:

Την αποδέσμευση των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή της Χαλκιδικής και ανήκουν σε απομακρυσμένες υπηρεσίες.

Να σταματήσει η απαράδεκτη μεταχείριση των πυροσβεστών με την ελλιπή χορήγηση διοικητικής μέριμνας στις πυρκαγιές.

Να θεσμοθετηθεί υπερωριακή αμοιβή για την υπερεργασία που παρέχουμε και να μπει τέλος στην ασύστολη κήρυξη επιφυλακών που εφαρμόζονται για να μπαλώνονται με αυτόν τον τρόπο οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Να σταματήσουν οι επικίνδυνες πρακτικές σας με τις αποστολές πυροσβεστών από όλη την χώρα σε μεγάλες πυρκαγιές. Οι πρακτικές αυτές δεν αποτρέπουν τις καταστροφές και βάζουν σε κίνδυνο και άλλες περιοχές της χώρας που αποδυναμώνονται εξ αιτίας της αποστολής δυνάμεων σε άλλες περιοχές.

 

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Βλάχος Δημήτρης

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version