Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Η ακτινογραφία του Μεϊμαράκη – Τι κέρδισε στο ντιμπέιτ, πού κινδυνεύει να χάσει

Ικανοποίηση προκάλεσε η εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη ΝΔ,

 καθώς ανώτερα στελέχη του κόμματος εκτιμούν πως ο πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε στην εμφάνισή του να συνδυάσει τόσο τη σιγουριά της κυβερνησιμότητας, όσο και την αιχμηρότητα που απορρέει εκ του χαρακτήρος του. Έτσι, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο στη ΝΔ ερμηνεύουν ως «παθητικό θεατή» της τηλεμαχίας, ο κύριος Μειμαράκης προβάλλεται ως επιθετικός αντίπαλος, «σκοράροντας» πολλές φορές στις λεπτομέρειες.

Η εικόνα του Βαγγέλη Μειμαράκη στο ντιμπέιτ ήταν… διφασική. Ξεκίνησε σε πολύ ήπιους τόνους, σχεδόν νωχελικούς σε ορισμένες περιπτώσεις και όσο περνούσε ο χρόνος, ο πρόεδρος της ΝΔ αφυπνιζόταν με αποτέλεσμα προς το τέλος να…απασφαλίσει, τόσο εναντίον του Πάνου Καμμένου όσο και εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Η στάση του προέδρου της ΝΔ πάντως εξηγείται από στελέχη της Συγγρού ως συνδυασμός ηγετικού προφίλ για την επόμενη μέρα των εκλογών, αλλά και το…αναπόδραστο της αυθόρμητης φύσης του κυρίου Μεϊμαράκη, η οποία δεν χαλιναγωγείται εύκολα. Στη ΝΔ όμως εκτιμούν πως αυτός ακριβώς ο αυθορμητισμός του κυρίου Μεϊμαράκη ήταν και η αφορμή για να σπάσει η αυστηρή μανιέρα που είχε επιλέξει η διακομματική για το ντιμπέιτ.

Η ακτινογραφία του Βαγγέλη

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος στη στρατηγική του. Άλλωστε, στη Συγγρού είχαν δουλέψει επί μακρόν για τη συγκεκριμένη εμφάνιση, με πολλά στελέχη της ηγετικής ομάδας να επικουρούν τον πρόεδρο του κόμματος στην προετοιμασία του. Πλην όμως, η συγκέντρωση στην στρατηγική, έστω στο πρώτο μέρος της συζήτησης, δεν τον άφησε να εκδηλώσει τον αυθορμητισμό του, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στο πλάνο του. Αυτό δεν ήταν σε καμία περίπτωση αρνητικό, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, αντίθετα ο πρόεδρος του κόμματος ήθελε να μιλήσει με καθαρά λόγια, στο μέτρο του δυνατού, λόγω της σφιχτής διαδικασίας, για τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης υπό τη ΝΔ.

Από ένα σημείο και μετά όμως ο κύριος Μεϊμαράκης χαλάρωσε κάπως και άρχισε να… πετάει ατάκες, ζωντανεύοντας κάπως την πολύ στυφή διαδικασία του ντιμπέιτ, η οποία είχε βεβαίως καθοριστεί από τη διακομματική επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως αρμόδιες πηγές της ΝΔ εξηγούσαν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν απολύτως ελαστικό στους κανόνες διεξαγωγής της συζήτησης, ρίχνοντας αλλού το μπαλάκι για την τηλεοπτική σούπα που εν τέλει έλαβε χώρα.

Συγκρίνοντας τους κυρίους Μεϊμαράκη και Τσίπρα, στο επιτελείο της ΝΔ εκτιμούσαν πως ο απελθών πρωθυπουργός ήταν σχεδόν απολογητικός και σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά υποτονικός, σε αντίθεση με τον κύριο Μεϊμαράκη, ο οποίος, όσο περνούσε η ώρα, ανέβαζε διαρκώς τους τόνους και φρόντιζε να αποδομεί δια συνεχών επιθέσεων τον κύριο Τσίπρα. «Ήταν πολύ πιο τηλεοπτικός σε ένα πολύ βαρετό τηλεοπτικό προϊόν» ήταν το σχόλιο μέλους της γαλάζιας επικοινωνιακής ομάδας.

Οι δύο κίνδυνοι για τον Μεϊμαράκη

Πάντως, από τη συζήτηση όλων των πολιτικών αρχηγών, ήδη διεφάνησαν δύο βασικοί κίνδυνοι για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι οποίοι θα μπορούσαν να τορπιλίσουν την στρατηγική νίκης που έχει καταστρώσει.

Ο πρώτος κίνδυνος δεν είναι άλλος από την αντιπαράθεσή του με τον Πάνο Καμμένο. Στη ΝΔ περίμεναν ήδη πριν από το ντιμπέιτ πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα τους την είχε… στημένη, με αποτέλεσμα να μην εκπλαγούν από τις αναφορές του πρώην υπουργού Άμυνας πως ο κύριος Μεϊμαράκης είναι υπόδικος. Πλην όμως, ο κύριος Μεϊμαράκης αντέδρασε έντονα, με αποτέλεσμα να διαμειφθεί ένας διάλογος που δεν έπιασαν μεν οι κάμερες, πλην όμως ακουγόταν σχετικά καθαρά. «Ο κύριος Μεϊμαράκης είναι υπόδικος» είπε ο κύριος Καμμένος, με τον κύριο Μεϊμαράκη να διερωτάται «ποιος καλέ;». Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ γύρισε προς τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο είπε «ξέρω πως θέλεις να με χτυπήσεις, αλλά μην βάζεις τον Καμμένο να κάνει τη βρώμικη δουλειά», για να εισπράξει την απάντηση του πρώην πρωθυπουργού «εμένα μην με μπλέκετε σε αυτά». Ο κίνδυνος λοιπόν που υφίσταται και τον αναγνωρίζουν στην ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι ο κύριος Μεϊμαράκης να εγκλωβιστεί σε μια στείρα αντιπαράθεση με τον κύριο Καμμένο, η οποία δεν προσφέρει κάτι.

Ο δεύτερος κίνδυνος για τη ΝΔ είναι να μην παρουσιάσει προγραμματικό λόγο και όραμα για την επόμενη μέρα. Ο πρόεδρος του κόμματος μπορεί να εξηγεί πως δεν πρόκειται να πλειοδοτήσει σε υποσχέσεις, πλην όμως η ΝΔ πρέπει, σύμφωνα με έμπειρους επικοινωνιολόγους, να παρουσιάσει το όραμά της για την επόμενη μέρα και όχι απλώς να παραπέμπει τη συζήτηση για μετά τις εκλογές. Συνεπώς, η παρουσία του κυρίου Μεϊμαράκη στη ΔΕΘ θα είναι ορόσημο για το προγραμματικό σκέλος της πολιτικής στρατηγικής της ΝΔ.

Γιώργος Ευγενίδης

 

Koolnews.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version