Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Ολοκληρώθηκε η ΚΓ΄ Σύνοδος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων»

Υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικολάου Βούτση ολοκληρώθηκαν σήμερα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, οι εργασίες της ΚΓ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιείται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.  

Η φετινή Σύνοδος με θέμα «Ένα σχολείο να μας χωράει: Κάνουμε like στη διαφορά» διαμορφώθηκε με τη συμμετοχή των εφήβων, αποτυπώνοντας τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη διαφορετικότητα στον χώρο του σχολείου.

Οι «έφηβοι βουλευτές» ανέλυσαν το γεγονός ότι πολύ συχνά η διαφορετικότητα είναι μια φορτισμένη αρνητικά έννοια. Τόνισαν πως άτομα ή ομάδες με κάποιο σωματικό γνώρισμα θεωρούνται εκ προοιμίου πως υστερούν και αμφισβήτησαν τις τρέχουσες προκαταλήψεις και τα διαδεδομένα στερεότυπα που αφορούν την εξωτερική εμφάνιση. Όπως σημείωσαν, «μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες συμπεράναμε πως όλοι είμαστε στην ουσία παίκτες στο παιχνίδι του στίγματος, δηλαδή έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις όπου νιώσαμε ότι διαφέρουμε και αποκλειστήκαμε».  Οι «έφηβοι βουλευτές» κατέληξαν ότι «ένα δημοκρατικά οργανωμένο σχολείο οφείλει όχι μόνο να κάνει χώρο στη διαφορά, αλλά και να μεριμνά για την ισότιμη ένταξή της με όρους αναγνώρισης και σεβασμού».

 

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εξέφρασε την ελπίδα το σχολείο «να είναι μια πραγματική κιβωτός διαπαιδαγώγησης και εμπέδωσης αυτών των αξιών», σημειώνοντας πως η κοινωνία μας «έχει ισχυρά αντισώματα στην ανεκτικότητα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες» κι ότι δεν βρισκόμαστε στο επιθυμητό επίπεδο συνειδητοποίησης, αλλά αντίθετα υπάρχει μια περιρρέουσα υποκρισία.

 

Χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλη υποκρισία που κάποιες φορές αναδεικνύεται και όταν οι ειδικές μπάρες που υπάρχουν στα πεζοδρόμια για τους ΑμεΑ είναι κατειλημμένες από το όχημα κάποιου που έχει πάει για καφέ». Επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής προκατάληψης και υποκρισίας την ιστορία των αδερφών Αντετοκούμπο «που βίωσαν τις δυσκολίες της προσφυγιάς όπως πάρα πολλά παιδιά σκουρόχρωμα που είναι ταυτόχρονα προσφυγάκια. Βεβαίως, πήραν τα μεγαλύτερα συμβόλαια στο NBA και από εκεί και πέρα τους δεχθήκαμε όλες οι πολιτειακές αρχές και έχουν γίνει ίνδαλμα και εδώ και πέραν του Ατλαντικού». Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «αυτή η μάχη είναι υπαρκτή, είναι για σήμερα, είναι για αύριο» και κατέληξε απευθυνόμενος προς τους «έφηβους βουλευτές»: «Εσείς είστε η ελπίδα, όλοι εσείς και το σχολείο συνολικά, για να δοθεί αποτελεσματικά αυτή η μάχη».  

Οι 300 «έφηβοι βουλευτές» που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου των σχολείων της Ελλάδας και της Κύπρου, των ελληνικών σχολείων του απόδημου ελληνισμού καθώς και των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ και αναδείχθηκαν με ηλεκτρονική κλήρωση, μετά το πέρας της διαδικασίας συμμετοχής των υποψηφίων. Επίσης, φέτος συμμετείχαν στο πρόγραμμα ως παρατηρητές επτά μαθητές και μαθήτριες, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων Βέροιας, έξι μαθητές και μαθήτριες από την ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων Ελαιώνα, καθώς και δώδεκα μαθητές που διακρίθηκαν στους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς της Βουλής των Εφήβων.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι «έφηβοι βουλευτές», χωρισμένοι σε έξι θεματικές ομάδες εργασίας, με τη βοήθεια των μελών της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος και εξωτερικών συνεργατών με ευρύτερη γνωστική εποπτεία στα ζητήματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τη διαφορετικότητα και τις πτυχές έκφρασής της, για τον σεβασμό και την αποδοχή του «ξένου». Παράλληλα συμμετείχαν σε ποικίλα εργαστήρια βιωματικού χαρακτήρα και παρακολούθησαν ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου, ο Υπουργός Μεταναστατευτικής Πολιτικής κ. Δημήτριος Βίτσας, η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κυρία Μερόπη Τζούφη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς-Σπένσερ Κουίκ, η Υφυπουργός Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου και ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Μπαλάφας. Το παρών έδωσαν επίσης εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κύριοι Φίλιππος Πετσάλνικος, Δημήτριος Σιούφας και Απόστολος Κακλαμάνης.

 

 

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version