Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Η προσφυγική τραγωδία μέσα από τα μάτια ενός ζωγράφου και τριών κινηματογραφιστών

 Μια  ιδιαίτερη και  απολύτως επίκαιρη εκδήλωση της Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL Κωνσταντίνας Κούνεβα, στις Βρυξέλλες «Κάθε νους μπορεί να γίνει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια»

Η προσφυγική τραγωδία μέσα από τα μάτια ενός  ζωγράφου  και τριών κινηματογραφιστών

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018, 18.00-20.00,  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες

-          Εγκαίνια έκθεσης έργων του Κωνσταντίνου Καταγά

-          Προβολή τριών ταινιών μικρού μήκους για το προσφυγικό

-          Συζήτηση με την ευρωβουλευτή, τους τέσσερις δημιουργούς και τον Γ.Γ. μεταναστευτικής πολιτικής  Μ. Κλάπα

Ενώ η τραγωδία  των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη συνεχίζεται και πολλές ευρωπαϊκές ηγεσίες ετοιμάζονται να σύρουν την Ε.Ε. σε μια σκληρότερη πολιτική κλειστών συνόρων, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, με τη βοήθεια τεσσάρων καλλιτεχνών προτείνει μιαν ανθρωπιστική ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ της Ευρώπης.

Την Τετάρτη, 27 Ιουνίου, μια  μέρα πριν την κρίσιμη  σύνοδο κορυφής της  Ε.Ε. με επίκεντρο την  προσφυγική- μεταναστευτική πολιτική της, η Κ. Κούνεβα φιλοξενεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες μια ιδιαίτερη εκδήλωση, φιλοδοξώντας  να συμβάλει στο να  ανακτήσει η Ευρώπη την ανθρωπιστική ματιά της στους πρόσφυγες.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει τρία σκέλη:

-          Τα εγκαίνια της έκθεσης έργων του καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Καταγά, με τίτλο: RESΤ(ART): Every human mind can be the sail for much better journeys (Επανεκκίνηση: Κάθε  ανθρώπινος νους μπορεί να γίνει το σκάφος για  πολύ καλύτερα ταξίδια». Η έκθεση – που θα παραμείνει στον χώρο Yehudi Menuhin Mezzanine του Ε.Κ. μέχρι τις 29/6)- περιλαμβάνει  51 έργα  - σχέδια και σκίτσα- του Κ. Καταγά, εμπνευσμένα τόσο από την  προσωπική του δοκιμασία, την αναπηρία του η  οποία τον ώθησε να αναζητήσει στην τέχνη μια μορφή θεραπείας, όσο και από τη δοκιμασία των προσφύγων που μετέτρεψε τη Μεσόγειο και τα νησιά μας σε  θαλάσσιες παγίδες  θανάτου.

-          Την προβολή τριών ταινιών μικρού μήκος που εμπνέονται  από το προσφυγικό και έχουν διακριθεί (αίθουσα PHS 4B001)

Η πρώτη ταινία, με  τίτλο «Πεθαίνοντας για την Ευρώπη», είναι του  φωτορεπόρτερ- σκηνοθέτη Νίκου Πηλού και αποτυπώνει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα στην  Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από τα θραύσματα προσωπικών ιστοριών προσφύγων (17΄).

Η δεύτερη  ταινία, με τίτλο  «Η προσφυγική κρίση μέσα από τα  κινητά τηλέφωνα», της Δάφνης Τόλη, συγκεντρώνει συγκλονιστικά τεκμήρια της οδυνηρής  διαδρομής των  προσφύγων από τις  χώρες τους μέχρι την  Ευρώπη, όπως τα αποτύπωσαν  οι ίδιοι στα «έξυπνα» κινητά τους τηλέφωνα (40΄).

Στην τρίτη  ταινία, με τίτλο «Ικέτιδες του χθες, ικέτες του σήμερα», σε σκηνοθεσία  Κώστα Μπακάλη, η τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες» συνδυάζεται  με σύγχρονες μαρτυρίες προσφύγων σε μια γλαφυρή, κινηματογραφημένη παράσταση από μαθητές της Πολιτιστικής  Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, με την καθοδήγηση και επιμέλεια της  καθηγήτριάς τους  Τζένης Σιούτη (14΄)

-          Συζήτηση των δημιουργών με τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Κλάπα και την ευρωβουλευτή  Κ. Κούνεβα, με αφορμή  την έκθεση και τις  τρεις  ταινίες.

Την εκδήλωση, πέρα από τους Ευρωβουλευτές, εκπροσώπους θεσμικών οργάνων της Ε.Ε και μεταναστευτικών οργανώσεων στις Βρυξέλλες που έχουν προσκληθεί, θα παρακολουθήσει και ομάδα πολιτών που φιλοξενεί στο Ευρωκοινοβούλιο η  Κωνσταντίνα Κούνεβα. «Ελπίζω να επηρεάσουμε  έστω και λίγο τους ηγέτες της Ε.Ε., ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή, με πρώτο θέμα τη μετανάστευση.

Είναι απαράδεκτο η  Ε.Ε. να  οπισθοδρομήσει ακόμη και από τη μέχρι τώρα στενόκαρδη πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες», δήλωσε η Κ. Κούνεβα  με αφορμή  την εκδήλωση.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version