Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Κυριακή στις Πρέσπες τα Σκόπια γίνονται… Βόρεια Μακεδονία

Σε μια τελετή στο χωριό Ψαράδες, στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, υπογράφεται  το πρωί της  Κυριακή 17 Ιουνίου 2018  η συμφωνία για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες.

Επίσης, στην πανηγυρική τελετή έχουν προσκληθεί η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και  η αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις Ροζμαρί Ντι Κάρλο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των δύο κυβερνήσεων μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στο Oteshevo , στη βόρεια πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας, όπου η σκοπιανή ηγεσία θα παραθέσει γεύμα.

Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο γειτονικό κράτος, μετά από δεκαετίες, με προφανή συμβολισμό.

Ωστόσο, Έλληνες δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να μεταβούν στην εκδήλωση στην πλευρά της  ΠΓΔΜ.

Θα καλυφθεί μόνο από φωτογράφους και εικονολήπτες.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version