Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΞΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ- Κλείνει τη Βουλή, δεν βιάζετε για εκλογές, περνά κρίσιμα και δύσκολα προαπαιτούμενα νομοσχέδια ,συζητά......

Κλείνει τη Βουλή, δεν βιάζετε για εκλογές, περνά κρίσιμα και δύσκολα προαπαιτούμενα νομοσχέδια ,συζητά περί ελάφρυνσης του χρέους και ζητά την ψήφο του Ελληνικού λαού για να το επιτύχει… ΤΟ… ΣΕΝΑΡΙΟ

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζεται διατεθειμένος να κλείσει τη Βουλή και να δημιουργήσει θερινά τμήματα, τα οποία και θα στελεχώσει με βουλευτές της απολύτου εμπιστοσύνης του, αποκλείοντας ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο τους διαφωνούντες εντός του κόμματός του. Επίσης, αποδυναμώνεται η δυνατότητα της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου να μπλοκάρει τις διαδικασίες καθιστώντας προβληματική την ψήφιση νομοσχεδίων

Για το λόγο αυτό ήδη έχει ετοιμαστεί το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ολοκληρώνονται οι εργασίες της Ολομέλειας και αρχίζουν τα θερινά τμήματα στη Βουλή.

Τα τμήματα αυτά είναι συνήθως τρία και διαρκούν έως την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου, όταν και επαναρχίζει η Ολομέλεια

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να πετύχει αρχικά να ψηφιστούν, όπως είναι απολύτως επιβεβλημένο και από τη συμφωνία του με τους δανειστές μας, όλα οι εφαρμοστικοί νόμοι που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Η σύνθεση των θερινών τμημάτων στη Βουλή μπορεί να είναι απολύτως ελεγχόμενη ενώ επιτρέπονται και οι αντικαταστάσεις -κατά περίπτωση- για όσους βουλευτές διαφωνούν και καταψηφίζουν.. Έτσι, δεν προκαλούνται περαιτέρω πολιτικά προβλήματα που θα τραυματίσουν την κυβερνητική πλειοψηφία με καταγγελίες και ηχηρές καταψηφίσεις. Με την τακτική αυτή παράλληλα η κυβέρνηση μπορεί να περάσει κρίσιμα και δύσκολα προαπαιτούμενα νομοσχέδια στις αρχές Σεπτέμβρη, όπως αυτό της φορολόγησης των αγροτών

Παράλληλα, ικανοποιούνται οι δανειστές που ζητούν να ξεκινήσει απρόσκοπτα η εφαρμογή του Μνημονίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισε πως σε περίπτωση που προχωρούσε τώρα, όπως είχαν προαναγγείλει στελέχη του Μαξίμου σε θέμα εμπιστοσύνης ακόμη κι αν δεν τον καταψήφιζαν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει τον αριθμό των 151 «ΝΑΙ» και άρα θα έπρεπε να καταφύγει, είτε σε οικουμενική κυβέρνηση που ξορκίζει όπως ο διάολος το λιβάνι είτε σε πρόωρες εκλογές με αποτέλεσμα να τιναχτεί στον αέρα όλη η έως τώρα προσπάθεια που έχει κάνει.

Τέλος, έτσι η κυβέρνηση θα έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε εκλογές τον Οκτώβριο, όπως επιθυμεί το Μαξίμου, που δεν θέλει την εσπευσμένη διαδικασία του Σεπτεμβρίου.

Αλλα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει από εκεί και πέρα. Ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει τη λογική του βλέποντας και κάνοντας ή καλύτερα του κάθε μέρα νέα μέρα, όπως ακριβώς γινόταν επί 6 μήνες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Αρχικά, για το τέλος Σεπτεμβρίου είναι μάλλον αποφασισμένο να γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο μέσα στο κόμμα.

Όταν ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής, αρχές Οκτωβρίου το πιθανότερο είναι να ασχοληθεί με κοινοβουλευτικό έλεγχο και δευτερευούσης σημασίας νομοσχέδια που δεν θα δημιουργούν προϋποθέσεις έντασης και καταψηφίσεων.

Μέσα στον Οκτώβριο και με ψηφισμένους τους εφαρμοστικούς νόμους θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη αξιολόγηση που θα ανοίξει και επισήμως το δρόμο για τη συζήτηση περί ελάφρυνσης του χρέους.

Και αυτό θα είναι και ως ενδεχόμενο, ακόμη και αν η συζήτηση δεν έχει καταλήξει ένα εξαιρετικό προεκλογικό επιχείρημα για να ζητήσει ο κ. Τσίπρας την ψήφο του Ελληνικού λαού για να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό σκηνικό και να είναι εκ νέου υποψήφιος πρωθυπουργός είτε με αυτοδυναμία, κάτι που σήμερα δεν διαφαίνεται πιθανό, είτε με κυβέρνηση συνεργασίας, αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος και των κομμάτων που θα έχουν κερδίσει την είσοδό του στη Βουλή, ξεπερνώντας το όριο του 3%.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως στον χρόνο που θα μεσολαβήσει αναπόφευκτα θα δοθεί η δυνατότητα στην Αριστερή Πλατφόρμα να αναδιοργανωθεί και να καταρτίσει ψηφοδέλτια, αλλά κρίνεται ότι το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει -υπό τις παρούσες συνθήκες- συγκεκριμένη οροφή και άρα ένα πάνω, ένα κάτω (επί τοις 100) δεν αλλάζει ουσιαστικά το πολιτικό τοπίο.

Και πάντα δεν θα πρέπει να αποκλείεται, αν και όπως προσημειώθηκε ο κ. Τσίπρας δεν το επιθυμεί, το ενδεχόμενο να μη γίνουν πρόωρες εκλογές και να συρθεί ο πρωθυπουργός σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού με οικουμενική στήριξη. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά πρόωρο να κριθεί από τώρα.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version