Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Πόσο μειώνονται από την κατάργηση του αφορολόγητου οι μισθοί βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών

Η κατάργηση του αφορολόγητου και η μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών και των στελεχών του Δημοσίου, αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Ένα νομοσχέδιο που όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς και τα πολιτικά πρόσωπα θα νιώσουν τις μειώσεις του μνημονίου.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, η κατάργηση του αφορολόγητου ισοδυναμεί με μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης περίπου 20%.

Mέχρι σήμερα η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση είναι 5.705 ευρώ. Με την αποζημίωση συμμετοχής στις επιτροπές της Βουλής, η οποία σε παραγωγικές περιόδους αγγίζει τα 1.500 ευρώ μπορεί ο μισθός να φτάσει τα 7.200 ευρώ.
Με την κατά 20% μείωση, λόγω της κατάργησης του αφορολόγητου, η αποζημίωση... πέφτει στα 5.700 ευρώ.

Για να καταλάβετε την φορολογική διαφορά ενός βουλευτή με ένα πολίτη, με το ίδιο εισόδημα, διαβάστε το παρακάτω παράδειγμα:

Βουλευτής με 2 παιδιά λαμβάνει σήμερα σύνολο ετήσιας αποζημίωσης 93.858 ευρώ, εκ των οποίων το φορολογητέο είναι 21.816 ευρώ και το αφορολόγητο 72.042 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι προκύπτει φόρος 2.320 ευρώ.
Μισθωτός με δύο παιδιά με μικτές αποδοχές 93.858 ευρώ καταβάλει φόρο 35.500 ευρώ. Ο μισθωτός δηλαδή πληρώνει 33180 ευρώ επιπλέον από τον Βουλευτή.

Οι μη κοινοβουλευτικοί υπουργοί θα δουν να μειώνεται ο μισθός τους, κάτι που σημαίνει ότι θα παίρνουν περίπου 900 ευρώ λιγότερα. Οι ειδικοί και οι γενικοί γραμματείς θα χάσουν περίπου 700 ευρώ.

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version