Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Διάσκεψη προέδρων ....... για το Μνημόνιο 3

Με μισή ώρα καθυστέρηση -και με ζωντανή μετάδοση για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά δρώμενα- άρχισε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για το Μνημόνιο 3.

Η διάσκεψη που κράτησε πάνω από τρεις ώρες ενέκρινε το αίτημα για το άνοιγμα της Βουλής ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να μεταδίδονται από το κανάλι της Βουλής όλες οι διασκέψεις των προέδρων, εκτός από αυτές που έχουν προσωπικά δεδομένα. Οι επιτροπές θα συγκαλεστούν στις εννέα και μισή το πρωί και το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσει στην Ολομέλεια η συζήτηση και η ψήφισμα του Μνημονίου 3.

Υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ των θεσμών όταν δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα, είπε κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης των προέδρων  η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθύνοντας τα βέλη της προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον οποίο καταλόγισε αθέτηση των όσων της είχε πει.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, ενημερώνοντας όπως είπε την Διάσκεψη, έκανε αναφορά σε όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να κλείσει η Βουλή έως τις 16 Αυγούστου, ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε χθες, αλλά μετά τις 12 βράδυ και άρα δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να μελετηθεί, όπως η ίδια είχε ζητήσει.

Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές λίγο αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, την κάλεσε να ανακαλέσει, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, εφόσον η Πρόεδρος της Βουλής θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης στις σχέσεις με τον πρωθυπουργό, τότε προφανώς δεν μπορεί να επιτελέσει το θεσμικό της ρόλο. Σε έντονο ύφος πάντως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, του ζήτησε περισσότερη εγκράτεια στις τοποθετήσεις και «λιγότερες παρερμηνείες».

Εμμέσως πλην σαφώς ο κύριος Φίλης ζήτησε την παραίτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την Προεδρία της Βουλής. Παίρνοντας το λόγο στη Διάσκεψη σημείωσε ότι η χώρα είναι σε μια δύσκολη κατάσταση και όλοι γνωρίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις. Ο κ. Φίλης σημείωσε πως ενώ το ελληνικό κοινοβούλιο αρνήθηκε να συνεδριάσει σήμερα, άλλε δυνάμεις αντίρροπες και εχθρικές δραστηριοποιούνται να ματαιώσουν τη δανειακή σύμβαση. Είπε, δε, ότι θα ήταν λάθος να δίνουμε την εντύπωση πως είναι ζήτημα εσωτερικής λειτουργίας της Βουλής, καθώς είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης.

Αναφερόμενος στη στάση της κας Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει καθώς ο καθένας έχει το ύφος του, ενώ δήλωσε πως δεν συμφωνεί με τα επιχειρήματα. Υπογράμμισε επίσης πως δεν θεωρεί πως η Πρόεδρος της Βουλής έχει ενδιαφέρον μεγαλύτερο για τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής από τους υπόλοιπους. Μίλησε επίσης για απροκάλυπτη επιθετικότητα της κας Κωνσταντοπούλου προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αφού μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμίας συνεννόησης. «Αν έτσι αισθάνεται είναι προφανές πως δεν μπορεί να διαδραματίσει το θεσμικό ρόλο της. Είναι θρυαλλίδα θεσμικών παρεκβάσεων» είπε και πρόσθεσε ότι θα επιθυμούσε να τα πάρει όλα αυτά πίσω.

Υπογράμμισε πως είναι ευθύνη της κας Κωνσταντοπούλου που δεν γίνεται συζήτηση σήμερα επί του νομοσχεδίου και συμπλήρωσε πως αυτό που συνέβη σήμερα ενισχύει μια αντίληψη διεκπαιρεωτικού χαρακτήρα της Βουλής. Τόνισε ότι ο μηχανισμός που φτιάχτηκε από τις δυνάμεις του δικομματισμού παραπέμπει σε προεδροκεντρική λειτουργία.

Από την πλευρά της η κα Κωνσταντοπούλου είπε ότι ως Πρόεδρος της Βουλής δεν αισθάνεται άσχημα που λέει ακριβώς αυτά που έλεγε ως βουλευτής. Είπε πως στη διαπλοκή είπε πως προστέθηκαν σε αυτούς «όψιμοι της νεοδιαπλοκής». «Δεν θα ανεχτώ άλλο τη σπέκουλα που έχουν ξεκινήσει τα μίντια της διαπλοκής», τόνισε.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας επανειλημμένως πως οι υπάλληλοι της Βουλής εργάζονται άυπνοι από χθες προκειμένου να προλάβουν, αναφέρθηκε στο έγγραφο των μελών της διάσκεψης, το οποίο όπως είπε ήταν ανυπόγραφο όταν έφτασε στο γραφείο της, προκαλώντας εκ νέου εκρήξεις από τους παριστάμενους. Πολλά από τα μέλη της Διάσκεψης σημείωσαν με έμφαση ότι είχαν εξουσιοδοτήσει τον κ. Μπαλάφα να προχωρήσει την κατάθεση του εγγράφου στην αρμόδια γραμματεία της Βουλής. Η κ. Κωνσταντοπούλου προσπάθησε να υπεραμυνθεί της άποψής της, ωστόσο τα μέλη της Διάσκεψης την αμφισβήτησαν, καθώς ανέφεραν πως είχαν δώσει την έγκρισή τους στο έγγραφο.

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στις 31/7 ο πρωθυπουργός της ζήτησε να κλείσει η Βουλή από τις 3 ως τις 16 Αυγούστου, του ζήτησε, δε, όπως είπε, τη διευκρίνηση αν πρόκειται να κατατεθεί το νομοσχέδιο, και η απάντηση του ήταν ότι είναι πιθανόν να κατατεθεί κάτι, αλλά δεν θα ήταν ανάγκη να συνεδριάσει η Βουλή. Επίσης η κα Κωνσταντοπούλου είπε πως οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό, είπε πως εχθές το μεσημέρι ενημερώθηκε ότι και θα υπάρξει κατάθεση νομοσχεδίου και ότι ζητεί η κυβέρνηση να υπάρξει έκτακτη διαδικασία του κατεπείγοντος. Πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους θεσμούς αμοιβαία εμπιστοσύνη, τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση για την απόφασή της.

Υπέρ της δημόσιας μετάδοσης της Διάσκεψης των Προέδρων τάχθηκε ακολούθως ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σε ότι αφορά τη συνεδρία, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Γρηγοράκο για να συγκληθεί την Τετάρτη η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να συγκληθεί νωρίς την Τετάρτη η διάσκεψη και συμπλήρωσε ότι θεωρεί πολύ κακό και αρνητικό αυτό που έγινε τελικά. Ο κ. Λοβέρδος διέψευσε την κα Κωνσταντοπούλου ότι δέχτηκε τηλεφώνημα για να προσδιορίσει την ώρα της σύγκλησης της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ακολούθως ο κύριος Θεοχάρης εκ μέρους του Ποταμιού κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής πως εκείνη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να πάρει την απάντηση από την κυρία Κωνσταντοπούλου πως ακόμα περιμένει την συμμετοχή του Ποταμιού στην επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, αλλά και την κατηγορία πως... διοχετεύει με το τάμπλετ του παραπολιτικά σχόλια σε απευθείας μετάδοση στα κανάλια!

Σας καταγγέλλω ότι θέλετε να πάει 12 και 3 για να περάσει η ώρα και να μην γίνουν αύριο οι Επιτροπές, είπε λίγο αργότερα ο κ. Κακλαμάνης, συνεχίζοντας την επίθεση προς την κ. την Κωνσταντοπούλου, διότι προβαίνει συνεχώς σε ανάγνωση παλαιότερων πρακτικών συνεδριάσεων . «Δε θα σκάσουμε εμείς, εσείς πρέπει να σκάσετε», είπε ο κ. Κακλαμάνης…

Καυγάς Κακλαμάνη - Κωνσταντοπούλου

Καυγάς με το «καλησπέρα» ξέσπασε στη Διάσκεψη των Προέδρων, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα τεταμένο, με τον μονόλογο της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου -για τα διαδικαστικά χθες -να προκαλεί αντιδράσεις των μελών. Η ένταση οξύνθηκε όταν ο Νικήτας Κακλαμάνης διαμαρτυρήθηκε για την επιλογή μετάδοσης της συζήτησης δημοσίως, με πολλά μέλη να κάνουν κάνουν λόγο για νέο σόου της Προέδρου. κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης ακούστηκαν πολλές… εκφράσεις και ειρωνείες.

Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε το λόγο κατά τη διάρκεια της ομιλία της Προέδρου κατά την έναρξη της Διάσκεψης. Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε το λόγο που το δείχνει η δημόσια τηλεόραση για πρώτη φορά στα χρονικά και κατέθεσε αίτημα να μπει το θέμα προς ψηφοφορία πριν συνεχίσει η Πρόεδρος το «διάγγελμα» όπως είπε.

Αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό στη κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία έλεγε ότι εμποδίζει τη συζήτηση της Διάσκεψης ο κ. Κακλαμάνης. «Θα με αναγκάσετε να σας ανακαλέσω στην τάξη και να σας πάρω το λόγο. Παραπληροφορείτε τα μέσα ενημέρωσης για το τι πραγματικά γίνεται και έχει σημασία για το κόσμο», έλεγε. Ο κ. Κακλαμάνης επέμενε και η πρόεδρος απάντησε ότι «θα το βάλω σε ψηφοφορία όταν έρθει η ώρα. ‘Εχετε διακόψει την ενημέρωση της διάσκεψης».

«Από την τηλεόραση δεν θα λέτε ότι θέλετε», είπε ο κ. Κακλαμάνης εκνευρισμένος και ζήτησε εκ νέου «πρώτα αυτό το θέμα να λύσουμε, για το τι θα μεταδίδεται και τι όχι». «Εμποδίζεται τη συζήτηση της διάσκεψης», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου για να λάβει την απάντηση του βουλευτή: «Τελείωσε η αυτοκράτωρ. Εσείς δεν πιστεύετε στη Δημοκρατία».

«Δεν έχετε το λόγο», συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης, αλλά ο βουλευτής της ΝΔ συνέχισε να γίνει ψηφοφορία για πότε θα είναι ανοιχτό το κανάλι, αν θα είναι αλά κάρτ. Δεν γίνεται με τσαμπουκά. Και συνέχισε ο κ Κακλαμάνης: Ποια είστε η κ. Περιστέρη στην Αμφίπολη, είστε;

Η Πρόεδρος , αφού κόπασε ο καυγάς ξεκίνησε ένα μονόλογο για το τι έγινε χθες με την κατάθεση του νομοσχεδίου, λέγοντας με μπηχτές ότι «δεν θα καταργηθεί το κοινοβούλιο κάθε φορά που το επιθυμεί η τρόικα». Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κακλαμάνη, την οποία με ειρωνικό τρόπο ρώτησε: ποιος το κατέθεσε η κ. πρόεδρε το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ή η τρόικα;

Είστε ανεύθυνη και αντιπρόσωπος του Σόιμπλε

Είστε ανεύθυνη, είπε ο βουλευτής του Ποταμιού  Χάρης Θεοχάρης απευθυνόμενος προς στην Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι κρίσιμη η στιγμή. Τη χαρακτήρισε αντιπρόσωπο του Σόιμπλε και την κατηγόρησε ότι επίτηδες καθυστερεί τη ψήφιση του νομοσχεδίου. «Χρησιμοποιείτε για πολιτικές σκοπιμότητες το θεσμικό αξίωμά σας. Είστε αντιπρόσωπος του Σόιμπλε στη χώρα, δεν θέλετε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για να έχει το πρόσχημα το κ. Σόιμπλε να μη δώσει τη χρηματοδότηση, για να δώσει το δάνειο γέφυρα και να εγκλωβίσει την κυβέρνηση και τη χώρα», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Δήλωσε δε ότι δεν έχουμε αντίρρηση να είναι ανοιχτή η συζήτηση και σε δημόσια μετάδοση, αλλά θέλουμε, όπως είπε, να μάθουμε γιατί δεν ήταν ανοιχτή και σε άλλες συνεδριάσεις. Επίσης, τόνισε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τις συνεδριάσεις των επιτροπών.

Ο κ. Θεοχάρης θύμισε ότι δεν έκλεισε η Βουλή, άρα δεν χρειάζεται και η εν λόγω συζήτηση. «Θα μπορούσατε εσείς να το κάνετε, ώστε να συζητηθεί σήμερα στις Επιτροπές». Υπερασπίστηκε δε την την κίνηση της κυβέρνησης, ότι έκανε μία προσπάθεια για να μην γίνει πάλι η υπερεπείγουσα διαδικασία πάλι και πρόσθεσε ότι εσείς προκαλείτε να γίνει έτσι. «Στο κάτω κάτω δεν υπήρχε κλείσιμο της Βουλής, απλά αποφασίσαμε να μην υπάρχει νομοθετικό έργο. Οι επιτροπές μπορούν να συνεδριάζουν και με αντιπροέδρους και έτσι θα μπορούσε να γίνει παραπομπή αυτομάτως το νομοσχέδιο σήμερα», τόνισε.

Η κ. Πρόεδρος απάντησε ότι «είστε όλο ανακρίβειες» και πρόσθεσε ότι «είμαι η μόνη πρόεδρος της βουλής που μίλησα για διαφάνεια». Επίσης επιτέθηκε σε μέλη, λέγοντας ότι διοχετεύουν παραπολιτικά….. μέσω των ταμπλετ κατά τη διάρκεια των Διασκέψεων, ενώ αναφέρθηκε και συγκεκριμένα στο Mega λέγοντας ότι κάνει τον ανταποκριτή της διάσκεψης. «Για αυτό είναι προτιμότερη η διαφάνεια και η αλήθεια από το ψέμα», τόνισε.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version