Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Την έναρξη της 11ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού κήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, κηρύσσοντας σήμερα, στην αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου, την έναρξη των εργασιών της 11ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε), αναφέρθηκε στην επέτειο συμπλήρωσης 43 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά και από τη δραματική περιπέτεια στην Κύπρο.

«Αυτή η τραγωδία που αποτέλεσε, δυστυχώς, ιστορικά -έτσι γράφεται η ιστορία- το έναυσμα για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα μέσα από την κατάρρευση της Χούντας, δεν έχει φτάσει ακόμα στη λήξη της, δεν έχουν λυτρωθεί οι αδελφοί Κύπριοι τόσα χρόνια μετά, έτσι ώστε να μπορέσουν, ως μια ενιαία Κύπρος, ισότιμο μέλος της Ε.Ε., να πορευτούν οι νέες γενιές Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών  και άλλων που βρίσκονται στο νησί. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει, τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που μπαίνουν για να υπάρξει μια σοβαρή, υπεύθυνη και κυρίως, δίκαιη λύση για το Κυπριακό» τόνισε ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να υποδέχομαι στο Μητροπολιτικό Κέντρο, στο Ναό της Δημοκρατίας, βουλευτές που εκφράζουν την ελληνική διασπορά, εκλεγμένους αντιπροσώπους που απολαμβάνουν την εκτίμηση των συμπολιτών τους και που, μολονότι ζουν μακριά από τον τόπο τους, εξακολουθούν να συντηρούν σε επίπεδο, συλλογικό και ατομικό, τις υλικές, πολιτιστικές και συναισθηματικές τους σχέσεις με το χώρο καταγωγής τους» επεσήμανε ο κ. Νικόλαος Βούτσης. Αναφέρθηκε στην ιδιομορφία του Απόδημου Ελληνισμού η οποία έγκειται στο γεγονός ότι «στις παροικίες του εξωτερικού οι ομογενείς, παρότι προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα, ανακαλύπτουν πως η ελληνική προέλευση και παράδοση αποτελούν τον κοινό παρονομαστή που λειτουργεί ως συνεκτικός κρίκος μεταξύ τους».

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως η Πα.Δ.Ε.Ε. από την δημιουργία της εντάσσεται στη στρατηγική ανάπτυξη των παγκόσμιων δικτύων του Ελληνισμού, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών των απόδημων Ελλήνων με την πατρίδα, καθώς και στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τις χώρες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται οι ομογενείς βουλευτές, ενώ βασική αποστολή της είναι «η ανάπτυξη ενός νέου κινήματος φιλελληνισμού κι ενός μηχανισμού αλληλοπληροφόρησης, σε συνεργασία με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας Βουλευτών, ώστε να ενισχύσουν την διεθνή εικόνα και τη θέση της Ελλάδας».

Όπως επεσήμανε, «η ελληνική Βουλή, σαν κομβικό κέντρο του δικτύου αυτού, υποστηρίζει και ενισχύει την Ένωση με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας μέσω της ανάληψης αυτών των πρωτοβουλιών. Προτεραιότητα, ωστόσο, πρέπει να δοθεί όχι μόνο στην οικονομική πλευρά, στην ανάγκη για ανάπτυξη, για επενδύσεις, για διευκόλυνση των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρα μας και ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση, αλλά και στην ηθική και πολιτική διάσταση των προβλημάτων που έχουν τεθεί επ’ αφορμή του οικονομικού ζητήματος. Διότι αυτά τα θέματα, πλέον, έχουν κυρίως πολιτική διάσταση και για την επίλυσή τους χρειάζεται αλληλοκατανόηση και βοήθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να σπάσουν τα στερεότυπα και να λήξει η παραπληροφόρηση».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στα «πειράματα και τις λάθος θεραπείες που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και οδήγησαν σε τεράστια ύφεση, μεγάλη απώλεια του ΑΕΠ και μαζική φυγή νέων στο εξωτερικό». Έδωσε, επίσης, έμφαση στο προσφυγικό ζήτημα και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Είμαστε σε μια μετάβαση στις διεθνείς σχέσεις, στον κόσμο, στην παγκοσμιοποίηση, η οποία πρέπει να αποτιμηθεί, όπως και οι κρίσεις που έχουν παραχθεί. Το μέλλον της Ευρώπης, τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μας,  οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το έθνος και ο λαός μας, αποτελούν τα μεγάλα ερωτήματα στα οποία καλείται ν’ απαντήσει ο καθένας από εμάς, στο Κοινοβούλιο που συμμετέχει, προσπαθώντας ν’ αναμετρηθεί με τις προκλήσεις της ιστορίας, σε άμεση αναφορά και με την πατρίδα μας».

 

Τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε. καλωσόρισε ο Προεδρεύων, Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, κ. Πέτρος Κατσαμπάνης, ενώ, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Τέρενς Κουίκ, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος ως εκπρόσωπος του Επιτρόπου Προεδρίας της Κύπρου για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Λιλλήκας και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Δημήτρης Πλευράκης.

Την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης της Πα.Δ.Ε.Ε. παρακολούθησαν πρέσβεις και εκπρόσωποι πρεσβειών των συμμετεχουσών χωρών στην Ελλάδα,  Πρόεδροι Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων από την Ευρώπη, καθώς και ομογενείς βουλευτές-μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε., από διάφορα νομοθετικά σώματα. Από πλευράς της Βουλής των Ελλήνων παρέστησαν βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Βασιλάκης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης ε.τ. κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος.

 

Οι εργασίες της 11ης Γενικής Συνέλευσης θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 26 Ιουλίου, ενώ φέτος εγκαινιάζεται μια καινοτόμα διαδικασία συνεργασίας των μελών της Πα.Δ.Ε.Ε με τις Διαρκείς και Μόνιμες Ειδικές Επιτροπές του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων με τους αρμόδιους Υπουργούς, Υφυπουργούς και αναπληρωτές Υπουργούς της ελληνικής Κυβέρνησης, Προέδρους των Επιτροπών, Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, με τη συμμετοχή και ομογενών Υπουργών.

Επίσης, τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. θα συναντηθούν και με εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πα.Δ.Ε.Ε, όπως αυτό θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν απόψε, θα συναντηθεί αύριο Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νικόλαο Βούτση.

 

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version