Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Σόιμπλε: Δεν κόβω εγώ τις συντάξεις στην Ελλάδα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, μιλά για το ελληνικό χρέος, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Βαρουφάκη και το ΔΝΤ.

«Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για την περικοπή των συντάξεων», δηλώνει ξεκαθαρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας αποφασίζουν για το μείγμα της πολιτικής προσαρμογής που θα ακολουθήσει η χώρα.

Σε ότι αφορά στη δαιμονοποίησή του από την ελληνική κοινή γνώμη ως η πηγή του κακού, απαντά: «μπορώ να καταλάβω ότι στην πολιτική αντιπαράθεση είναι ευκολότερο να λες: πρέπει δυστυχώς να μειώσουμε τις συντάξεις διότι μας το ζητά ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών. Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό διότι παραπλανά τους πολίτες, που έχουν εν μέρει διαφορετική γνώμη. Δεν ξέρετε πόσοι Έλληνες μου λένε: «Έχετε απόλυτο δίκιο». Αλλά δε μιλώ καθόλου γι’ αυτά. Δεν θέλω να κάνω την κατάσταση δυσκολότερη».

Ειδικότερα για το ελληνικό χρέος αναφέρει: «Μελλοντικά ίσως το χρέος καταστεί πρόβλημα για την Ελλάδα. Τότε θα πρέπει να συζητηθεί. Αλλά αν εστιαστεί τώρα η συζήτηση στο χρέος, το οποίο δεν αποτελεί πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια, τότε ξεχνάει κανείς να κάνει αυτό που είναι αναγκαίο, δηλαδή να εφαρμόσει τις απαραίτητες για την Ελλάδα αλλαγές», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ακόμη «θα φροντίσουμε να καταστεί εφικτή η πρόσβαση στις αγορές. Και όταν η ελληνική οικονομία δεν θα εξαρτάται πλέον από τη βοήθεια, θα δούμε αν και εφόσον είναι απαραίτητα περαιτέρω βήματα».

Και διευκρινίζει ότι αυτό θα γίνει το καλοκαίρι του 2018: «Αν το ΔΝΤ με τις αρνητικές του προγνώσεις δικαιωθεί, θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει περισσότερα μέτρα στο τέλος του προγράμματος.»

Ακόμη, χαρακτήρισε επικίνδυνη στάση το να λέει η κυβέρνηση ότι δεν είναι το δικό της πρόγραμμα αλλά υποχρεώνεται να το εφαρμόσει.

Σε ερώτηση γιατί δε διαγράφεται το ελληνικό χρέος, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953, απάντησε: «Η κατάσταση στην Ελλάδα, ευτυχώς, δεν είναι συγκρίσιμη με της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα λαμβάνει βοήθεια από τον ESM με όρους όπως όλες οι άλλες χώρες. Όλες αυτές οι χώρες κατόρθωσαν έπειτα από ένα πρόγραμμα να επιστρέψουν στις αγορές. Άλλωστε τότε επρόκειτο για τα χρέη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Γερμανία δεν είχε κυριαρχία, αλλά τέσσερις δυνάμεις κατοχής».

Σχετικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που στις εκλογές του 2015 είχε υποσχεθεί ότι δεν θα δεχτεί κανένα πρόγραμμα, ο κ. Σόιμπλε αποκαλύπτει ότι: «Με είχε επισκεφθεί προηγουμένως και του είπα: «Αν το υπόσχεστε προεκλογικά, πρέπει να σας ευχηθώ, για το δικό σας συμφέρον, να μην εκλεγείτε. Διότι δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε αυτή την υπόσχεση η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα βοήθειας συνδεδεμένο με μέτρα». Το έκανε παρόλα αυτά, κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Για αυτό η Ελλάδα πέρασε ένα πικρό εξάμηνο. Αυτός ο μισός χρόνος και η πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε είναι δική του ευθύνη».

Ακόμη επεσήμανε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος του τηλεφωνεί κάποιες φορές όταν έχει προβλήματα, και ο κ. Σόιμπλε του προσφέρει τη βοήθειά του.

Ενώ για τον Γιάνη Βαρουφάκη δήλωσε: «Δεν έκανα ούτε το 1% των δημόσιων δηλώσεων που έκανε εκείνος για μένα. Ο κ. Βαρουφάκης με όσα λέει δημοσίως και την ποικιλομορφία των εξιστορήσεών του είναι ασυναγώνιστος. Δεν μπορώ να τον ανταγωνιστώ. Αλλά την αξίωση να τον πάρω στα σοβαρά, δυστυχώς την έχει χάσει προ πολλού».

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version