Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Συριζαϊκός Μετασουρεαλισμός

Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την πρώτη επίσημα σουρεαλιστική χώρα στον κόσμο. Ενδεχομένως και Μετά-σουρεαλιστική

 αφού οι ουσιαστικοί εμπνευστές του κινήματος, Αντρέ Μπρετόν και Λουίς Αραγκόν, δύσκολα θα μπορούσαν έστω και να διανοηθούν όσα συμβαίνουν σήμερα στην πατρίδα μας όταν έθεταν τις βάσεις του συγκεκριμένου κινήματος, στα μέσα της δεκαετίας του ’20.


Τα παραδείγματα χιλιάδες αλλά εγώ θα περιοριστώ σε δύο τα οποία προέκυψαν το τελευταίο 48ωρο.

Καταρχήν το ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών. Διαβάσαμε πως η Εκκλησία της Ελλάδος κατόρθωσε να «κόψει» κάποια από τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στα σχετικά σχολικά βιβλία. Πρόκειται μάλιστα για προσωπική επιτυχία του Μητροπολίτη Ύδρας, κ.κ. (που λέει και ο Καρατζαφέρης) Εφραίμ, ο οποίος άφησε εκτός εκπαιδευτικής ύλης τον Μπαγάσα του Άσιμου, την Συννεφούλα του Σαββόπουλου καθώς και το Umbrella της Rihanna. Αντίθετα, στα θρησκευτικά θα συμπεριληφθούν κανονικά το «Η Ζωή μου όλη» του Άκη Πάνου, κάτι έντεχνα του Μάλαμα και του Ιωαννίδη αλλά και μια φωτογραφία του «Μάγου» Ζιοβάνι που πανηγυρίζει δείχνοντας τον ουρανό (με το τελευταίο συμφωνώ απόλυτα διότι είμαι άρρωστος γαύρος).

Και μόνο η παραπάνω παράγραφος αποτελεί ένα αριστούργημα του συριζαϊκού Μετά-σουρεαλισμού! Ένα μάθημα θρησκευτικών συνοδεία παλιών και νέων μουσικών επιτυχιών! Προσωπικά θα πρότεινα το σχολικό βιβλίο να κυκλοφορεί και με cd δώρο όπως π.χ. το περιοδικό «Πίστα». Ωστόσο, ο σουρεαλισμός δεν σταματά εκεί. Τι πιο σουρεαλιστικό από μια κυβέρνηση «Αριστερή», «Μαρξιστική», «Ριζοσπαστική» η οποία ζητάει την άδεια του Μητροπολίτη Ύδρας για το τι «επιτρέπεται» να υπάρχει στα βιβλία των θρησκευτικών. Ακόμα και η ύπαρξη του μαθήματος των θρησκευτικών επί «Πρώτης Φοράς Αριστεράς» σουρεάλ είναι.

Ας περάσουμε όμως στο δεύτερο σουρεαλιστικό αριστούργημα των ημερών. Πριν λίγες μέρες το συνδικαλιστικό όργανο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΑΣΥ) έκρινε σκόπιμο να οργανώσει εκδήλωση κόντρα στην βία στην Πλατεία Εξαρχείων. Ήδη η φράση αυτή τερματίζει το σουρεαλισμόμετρο. Σε απάντηση στην κίνηση αυτή δε, οι αντιεξουσιαστές προκήρυξαν την ίδια μέρα και ώρα αντίστοιχο ιβέντ στην Πλατεία Κολωνακίου (προσωπικά δεν καταλαβαίνω την επιλογή αυτή-το πιο λογικό θα ήταν να γίνει στου Παπάγου).

Και εκεί που περιμένουμε να απολαύσουμε στις τηλεοπτικές μας οθόνες την σφαγή του Δράμαλη, ο Υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ, Νίκος Τόσκας, αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη της ίδιας της Αστυνομίας, να απαγορεύσει τις δύο συγκεντρώσεις. Πόσο υπέροχο! Πόσο σουρεαλιστικό! Η Αστυνομία να απαγορεύει συγκέντρωση της Αστυνομίας! Και αν η ΠΟΑΣΥ επέμενε να διαδηλώσει τι θα συνέβαινε; Θα αυτοσυλλαμβανόντουσαν οι αστυνομικοί; Ποιος Μπρετόν θα μπορούσε έστω να το διανοηθεί αυτό;

Ακούμε συνεχώς γκρίνια για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εντάξει, λεφτά δεν έχουμε. Δουλειές δεν έχουμε. Κράτος δεν έχουμε. Εκατό χρόνια υποθηκευμένοι στους «ανάλγητοι ξένοι» είμαστε. Διασκεδάζουμε όμως. Γελάμε κάθε μέρα. Λίγο το’ χετε; 

Του Θανάση Χειμωνά

 liberal.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version