Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας και οι 153 δεν θέλουν να χάσουν ούτε μια μέρα εξουσίας

 Τι λέει για τη δημοσιοποίηση του προβλήματός του: "Εγώ δεν μπορώ να κρύψω τα συναισθήματά μου"

«Ο πρωθυπουργός μας είπε για τα λίγα που πήραμε και όχι για τα πολλά που χάσαμε» επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» στον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Ζούλα, μιλώντας για την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Η διαπραγμάτευση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν για άλλη μια φορά αργή, χωρίς σχέδιο και με το βλέμμα μόνο στα πρωτοσέλιδα. Τη μια μέρα με τους Γερμανούς κόντρα στο ΔΝΤ και την άλλη μέρα με το ΔΝΤ κόντρα στους Γερμανούς. Τελικά συνασπίστηκαν όλοι εναντίον μας βλέποντας ότι έχουν απέναντι τους μια κυβέρνηση χυλό, χωρίς προτεραιότητες και χωρίς πραγματικές κόκκινες γραμμές» σημείωσε ο Επικεφαλής του Ποταμιού.   Απαντώντας στο ερώτημα αν βλέπει πρόωρες εκλογές ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν κατηγορηματικός: «Δηλαδή θεωρούν κάποιοι ότι ο Τσίπρας θα κάνει πρόωρες εκλογές ξέροντας ότι θα συντριβεί; Αυτές είναι αστείες θεωρίες. Τις ακούω συχνά από το στρατόπεδο της ΝΔ. Θέλουν να κρατούν τον κόσμο σε προεκλογική επαναστατική γυμναστική. Και βέβαια λένε ψέματα. Γιατί ο κ.Τσίπρας και οι 153 δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν ούτε μια μέρα εξουσίας».  

Για την κατάσταση στο χώρο του Κέντρου ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι «η προσπάθεια να υπάρξει ένα μεγάλο προοδευτικό Κίνημα στο κέντρο δεν έχει σταματήσει και δεν θα σταματήσει». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι το Ποτάμι από την αρχή είχε ταχθεί υπέρ μιας ανοιχτής διαδικασίας χωρίς «στημένα συνέδρια, των εκλεκτών και των ευνοημένων», όπου θα εμπλέκονται «νέες δυνάμεις και όχι μόνο μηχανισμοί» αλλά αυτό ήταν κάτι που «η κυρία Γεννηματά τότε δεν τόλμησε». Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πάντως, ότι θα παραβρεθεί στο συνέδριο της ΔΗΣΥ καθώς «οι προσκλήσεις σε ένα συνέδριο δεν απαντώνται επειδή μας αρέσει ή δεν μας αρέσει η τάδε απόφαση της ηγεσίας του».   Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την απόφασή του να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι: «Δεν έχω μάθει να κοροϊδεύω τον κόσμο. Ούτε στα μικρά, ούτε στα μεγάλα. Και από την στιγμή που αποφάσισα να γίνω πολιτικός ήξερα ότι δεν θα δίνω λόγο μόνο στην οικογένεια και τους φίλους μου αλλά και στην κοινωνία».  

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:  

Πρέπει να είστε ο πρώτος πολιτικός που επέλεξε να πει δημόσια ότι έχει καρκίνο, ότι θα κάνει εγχείρηση και μόλις προχθές ότι θα χρειαστεί να συνεχίσετε τη θεραπεία σας.

Δεν έχω μάθει να κοροϊδεύω τον κόσμο. Ούτε στα μικρά ούτε στα μεγάλα. Ίσως γιατί δεν ξέρω να κοροϊδεύω και τον εαυτό μου. Και από τη στιγμή που αποφάσισα να γίνω πολιτικός ήξερα ότι δεν θα δίνω λόγο μόνο στην οικογένεια και τους φίλους μου, αλλά και στην κοινωνία. Και μετά, εγώ δεν μπορώ να κρύψω τα συναισθήματά μου. Δεν μπορώ εύκολα να το κάνω αυτό.  

Πόσο καιρό το ξέρατε;

 Από τον Απρίλιο. Από τότε που τον εντόπισαν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας σε ένα έλεγχο ρουτίνας. Και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.   

 Θα μπορούσατε να κάνετε κάτι νωρίτερα;

Ναι. Αλλά τα τελευταία χρόνια, μέσα στην καταιγίδα, το μόνο που δεν σκεφτόμουν ήταν «να κάνω έναν έλεγχο».

Αυτό μπορείτε να το διαβάσετε και ως μια συμβουλή στους συνομηλίκους μου.

  Όταν βγήκατε από το νοσοκομείο κάνατε μια δήλωση ότι χρειάζεται μια επανάσταση στην Υγεία και θα ήθελα με δύο λόγια να μου περιγράψετε τη δική σας εμπειρία. Εγώ δεν είχα ουρές και αναμονή. Και δεν θα προσποιηθώ το αντίθετο. Τα νοσοκομεία μας όμως υποφέρουν. Όχι σήμερα. Πάντα. Έχουμε καλούς γιατρούς, ήρωες νοσηλευτές αλλά μας λείπουν τα μέσα. Από κρεβάτια μέχρι και φάρμακα πολλές φορές. Στην Ιταλία το 80% των επεμβάσεων είναι ρομποτικές, εδώ στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουμε ούτε ένα ρομπότ. Λες και δεν μας ενδιαφέρει να μειώσουμε τον πόνο και την ταλαιπωρία. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα νέο σχέδιο με προτεραιότητα στον άρρωστο.  

Θέλω σας πάω στα πολιτικά από την τελευταία σας συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Έχετε καταλάβει γιατί κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς; Μας φώναξε για να μας πει για τα λίγα που πήραμε και όχι βέβαια για τα πολλά που χάσαμε. Η διαπραγμάτευσή τους ήταν για άλλη μια φορά αργή, χωρίς σχέδιο και με το βλέμμα μόνο στα πρωτοσέλιδα. Τη μια μέρα με τους Γερμανούς κόντρα στο ΔΝΤ και την άλλη μέρα με το ΔΝΤ κόντρα στους Γερμανούς. Τελικά συνασπίστηκαν όλοι εναντίον μας βλέποντας ότι έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση χυλό, χωρίς προτεραιότητες και χωρίς πραγματικές«κόκκινες γραμμές».  

Θα μπορούσε κάποιος να αντιτάξει ότι είναι εύκολη η κριτική για τις «κόκκινες γραμμές», καθώς όταν μια κυβέρνηση αγωνιά για τη δόση δεν έχει περιθώρια διαπραγμάτευσης Αν η κυβέρνηση αγωνιούσε για τη δόση δεν θα έμενε άπραγη βλέποντας τους μήνες να περνούν. Αλλά η αγωνία της ήταν το κόμμα. Ξίνιζαν συνεχώς τα μούτρα τους με τις αποκρατικοποιήσεις, τις σαμπόταραν, κωλυσιεργούσαν και σαν αποτέλεσμα είχαμε τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια! Πριόνισαν την πραγματική οικονομία, δεν είχαν πολιτική ανάπτυξης και οι δανειστές για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους επέβαλαν λιτότητα μέχρι το 2060. Και τα δύο αυτά έργα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι.   Αρκετοί πιστεύουν ότι θα έχουμε εκλογές το φθινόπωρο, προδικάζοντας ότι δεν θα κλείνει ο προϋπολογισμός χωρίς νέα μέτρα, άλλοι προβλέπουν ότι θα γίνουν το 2018 κι άλλοι ότι θα εξαντληθεί η τετραετία. Ποιο σενάριο θεωρείτε πιθανότερο; Πιστεύουν κάποιοι ότι ο Τσίπρας θα κάνει πρόωρες εκλογές ξέροντας ότι θα συντριβεί; Αυτές είναι αστείες θεωρίες. Τις ακούω συχνά από το στρατόπεδο της ΝΔ. Θέλουν να κρατούν τον κόσμο σε προεκλογική επαναστατική γυμναστική. Και βέβαια λένε ψέματα. Γιατί ο κ.Τσίπρας και οι 153 δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν ούτε μια μέρα εξουσίας.  

 Να έρθω στο Ποτάμι. Παρά τις κατά καιρούς σημαντικές παρεμβάσεις του δεν ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις. Και πολλοί πιστεύουν ότι όσο θα περνούν οι μήνες και το κλίμα θα πολώνεται ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τόσο δυσκολότερο θα είναι να μπείτε στη Βουλή. Η εκτίμησή μου είναι ακριβώς η αντίθετη. Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο ο κόσμος θα αντιλαμβάνεται ότι αυτή η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με διαφορετικό τρόπο από αυτό που ξέρουν τα παλιά κόμματα. Είδατε τι κάνει ο Μακρόν στη Γαλλία; Αυτός είναι ο δρόμος. Τολμηρές αποφάσεις χωρίς δεξιές ή αριστερές παρωπίδες. Και αυτόν τον δρόμο στην Ελλάδα μόνο το Ποτάμι τον έχει μελετήσει.   Τον οποίο δρόμο, όμως, δεν μοιάζουν να τον πιστεύουν ακόμη και βουλευτές που εκλέχθηκαν με το Ποτάμι και τώρα αναζητούν στέγη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό πως το εξηγείτε; Οι συναλλαγές για το προσωπικό συμφέρον ήταν πάντα η μεγάλη μάστιγα της ελληνικής πολιτικής. Και λυπούμαι που οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετέχουν σε αυτό το παιγνίδι, πλειοδοτούν και επιβραβεύουν αυτές τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Είναι άλλο ένα δείγμα – όχι το μόνο – ότι κάποιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις παλαιοκομματικές πρακτικές.  

Ας υποθέσουμε ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν θα παρασυρθούν απο την πόλωση. Γιατί να επιλέξουν εσάς κι όχι την κ.Γεννηματά που δείχνει να έχει διασφαλίσει την επάνοδό της στη Βουλή; Νοσταλγεί κανείς την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και δεν το έχω καταλάβει; Σας είπα ότι ο κόσμος πρέπει να σκεφθεί «έξω από το κουτί». Αν ψηφίζουμε με τον ίδιο τρόπο, θα έχουμε πάντα τα ίδια αποτελέσματα. Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να τολμήσουμε να αλλάξουμε ψήφο.  

Θα πάτε στο συνέδριο της ΔΗΣΥ κι αν ναι για ποιο λόγο, όταν καταγγέλλετε ότι η κ. Γεννηματά έχει και αυτή παλαιοκομματικές συμπεριφορές; Οι προσκλήσεις σε ένα συνέδριο δεν απαντώνται επειδή μας αρέσει ή δεν μας αρέσει η τάδε απόφαση της ηγεσία του. Στο συνέδριο της ΔΗΣΥ θα πάω. Άλλωστε και η κυρία Γεννηματά είχε έρθει στο συνέδριο του Ποταμιού.    

Αυτό σημαίνει ότι θα ανταποκριθείτε και στο κάλεσμα για ένα νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς. Το Ποτάμι δεν είναι Κεντροαριστερά. Είναι το προοδευτικό Κέντρο. Έχει Κεντροαριστερούς, έχει Κεντροδεξιούς, αλλά όλοι δεχόμαστε ότι οι προτεραιότητες δεν είναι Δεξιά ή Αριστερά. Δεν επιμένω τυχαία σε αυτό που σας είπα πριν. Πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε με τον παλιό τρόπο. Και τα νέα κόμματα δεν γεννιούνται με στημένα συνέδρια, των εκλεκτών και των ευνοημένων. Εμείς από νωρίς προτείναμε σύγκρουση μέσα στην κοινωνία. Αντιπαράθεση για τις λύσεις που προτείνει ο καθένας. Έτσι θα εμπλακούν νέες δυνάμεις, όχι μόνο οι μηχανισμοί. Αλλά η κ.Γεννηματά τότε δεν τόλμησε.  

Αν το τολμήσει τώρα και πει για παράδειγμα «πάμε για ένα νέο κόμμα με απευθείας εκλογή προέδρου από τη βάση και χωρίς προηγούμενο συνέδριο» τι θα κάνετε;

Αν δεχθούν ανοιχτές διαδικασίες με διαφάνεια για να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών, τότε δεν βλέπω άλλα εμπόδια.  

 Να υποθέσω ότι όλα αυτά απηχούν τις θέσεις και των συμμάχων σας;

 

Της Ώρας Αποφάσεων και άλλων προσωπικοτήτων που χαρακτηρίζονται εκσυγχρονιστές και μεταρρυθμιστές;

Η προσπάθεια να υπάρξει ένα μεγάλο προοδευτικό Κίνημα στο Κέντρο δεν έχει σταματήσει και δεν θα σταματήσει. Έχουμε συμμάχους, έχουμε φίλους, έχουμε δηλαδή μεγάλη δεξαμενή, αλλά το πότε αυτά θα εκφραστούν και τι μορφή θα πάρουν αφήστε το να το καθορίσουμε εμείς και οι σύμμαχοι μας.  

Μετά τα όσα σας έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπετε τη ζωή; Όχι. Η σκέψη μου ήταν πάντα ίδια από παιδί. Να είμαι ευτυχισμένος, να είμαι και χρήσιμος. Ε, ίσως πρέπει να πάψω να δίνω σημασία στα μικρά που μας μαυρίζουν τη ψυχή, αλλά αυτό θα γίνει σιγά σιγά. Πηγή: www.lifo.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version