Aiginio News - Εφημερίδα Πιερίας

Switch to desktop

Γαλλία: Οι πρώτες αντιδράσεις των υποψηφίων προέδρων

 «Γυρίζουμε σελίδα», ανέφερε στην πρώτη του τοποθέτηση μετά από το κλείσιμο της κάλπης ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. 

Η επικεφαλής του Ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία προκρίνεται -μαζί με τον κ. Μακρόν και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, τόνισε ότι έγινε το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει την παράταξή της στο προεδρικό μέγαρο. Την ήττα τους παραδέχθηκαν οι υποψήφιοι των Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικάνων, Μπενουά Αμόν και Φρανσουά Φιγιόν, καλώντας τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν τον κ. Μακρόν στον β' γύρο, ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη ριζοσπαστική Αριστερά Ζαν-Λουκ Μελανσόν απέφυγε να εκφραστεί εν όψει του β' γύρου, τονίζοντας ότι αμφότεροι οι υποψήφιοι δεν κατανοούν τα κοινωνικά κεκτημένα.

Μακρόν: Θέλω να γίνω ο πρόεδρος των πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνικιστών

«Γυρίζουμε ξεκάθαρα σελίδα σήμερα στη γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Μακρόν.

Λίγο αργότερα, μιλώντας σε υποστηρικτές τους, επεσήμανε ότι «μέσα σε ένα έτος, αλλάξαμε το πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής σκηνή», εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους προς τους Φρανσουά Φιγιόν και Μπενουά Αμόν για το κάλεσμά τους στους ψηφοφόρους τους να τον στηρίξουν στον β' γύρο.

«Πρέπει να πάω ένα βήμα παραπέρα, πρέπει να ενώσω όλους τους Γάλλους», σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα ήθελα σε 15 ημέρες να γίνω ο πρόεδρος των πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνικιστών».

«Ο γαλλικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του, σε μία στιγμή κατά την οποία αντιμετωπίζουμε τρομοκρατικές επιθέσεις, οικονομικά προβλήματα και κοινωνικά ζητήματα. Έχω την τιμή και την υπευθύνοτητα και θα ήθελα να χαιρετίσω και τους άλλους υποψηφίους στον α' γύρο. Ευχαριστώ τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Μπενουά Αμόν για το κάλεσμά τους στους ψηφοφόρους τους να με στηρίξουν στον β' γύρο» σημείωσε ο κ. Μακρόν.

«Στον β' γύρο θα φέρω μέσα μου την ελπίδα για τη δική μας χώρα και για την Ευρώπη», επεσήμανε ενώ συμπλήρωσε πως η πρόκληση από απόψε «δεν είναι να ψηφίσουμε εναντίον οποιουδήποτε, αλλά να νικήσουμε το σύστημα που δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα της Γαλλίας τα τελευταία 30 χρόνια».

Λεπέν: Είμαι η υποψήφια του λαού

 

ΕΡΤ

Λεπέν: Είμαι η υποψήφια του λαού

«Με ταπεινότητα και ευγνωμοσύνη, ευχαριστώ εσάς, τους Γάλλους πατριώτες. Το πρώτο βήμα που θα μας οδηγήσει στο προεδρικό μέγαρο έχει επιτευχθεί», δήλωσε η υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας με τη σημαία της Άκρας Δεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία θα βρεθεί στον β' γύρο απέναντι στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος.

«Σας προτείνω τη μεγάλη, θεμελιώδη εναλλακτική επιλογή. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τον γαλλικό λαό, τους Γάλλους πατριώτες, να αφήσουμε πίσω μας κάθε υποψία αλαζονείας και υπεροψίας», τόνισε σε δήλωσή της, ενώ πρόσθεσε πως είναι «η υποψήφια του λαού».

Φιγιόν: Θα ψηφίσω Μακρόν

 

ΕΡΤ

Φιγιόν: Πρέπει να επιλέξουμε τι είναι καλύτερο για την πατρίδα

Δεν υπάρχει άλλη λύση από την καταψήφιση της Άκρας Δεξιάς, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιό, προσθέτοντας σε δήλωσή του ότι θα ψηφίσει στον δεύτερο γύρο τον κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν. « Πρέπει να επιλέξουμε τι είναι καλύτερο για την πατρίδα», τόνισε και σημείωσε ότι η αποχή δεν είναι επιλογή «ειδικά όταν ένα εξτρεμιστικό κόμμα πλησιάζει στην εξουσία«».

«Το Εθνικό Μέτωπο είναι γνωστό για τη βία και την έλλειψη ανοχής του στο διαφορετικό, το πρόγραμμά του θα οδηγούσε τη χώρα μας στη χρεοκοπία και σε ένα ευρωπαϊκό χάος. Ο εξτρεμισμός δεν μπορεί παρά να φέρει δυστυχία και διαιρέσεις στη Γαλλία. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το ψηφίσει κανείς ενάντια στην Άκρα Δεξιά. Θα ψηφίσω υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν», υπογράμμισε και κατέληξε:

«Θεώρησα ότι ήταν καθήκον μου να σας το πω χωρίς περιστροφές, μένει σε σας να το εκτιμήσετε με βάση τη συνείδησή σας για το τι είναι καλύτερο για τη χώρα σας και τα παιδιά σας».

Αμόν: Να αντιταχθούμε στην Άκρα Δεξιά, να συνταχθούμε με τον Μακρόν

 

FRANCE 24 ENGLISH

Αμόν: Να αντιταχθούμε στην Άκρα Δεξιά

Σε υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν ενάντια στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν κάλεσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη σημαία της Κεντροαριστεράς Μπενουά Αμόν, πέμπτος - σύμφωνα με τα exit polls - στη μάχη για την προεδρία της χώρας.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά από το κλείσιμο της κάλπης, ο κ. Αμόν παραδέχθηκε ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε ο ίδιος και το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Όπως είπε, ο κ. Μακρόν είναι πολιτικός αντίπαλος ωστόσο η κ. Λεπέν είναι εχθρός της γαλλικής Δημοκρατίας. Γι' αυτό, ζήτησε από όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, στηρίζοντας τον κ. Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Απέφυγε να εκφραστεί εν όψει του β' γύρου ο Μελανσόν

 

ΕΡΤ

Μελανσόν: Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε

Απέφυγε να εκφραστεί εν όψει του β' γύρου ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη ριζοσπαστική Αριστερά Ζαν-Λουκ Μελανσόν, τονίζοντας ότι αμφότεροι οι υποψήφιοι δεν κατανοούν τα κοινωνικά κεκτημένα.

Όπως σημείωσε σε δήλωσή του, «όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, θα το σεβαστούμε», ενώ υπογράμμισε ότι οι υποστηρικτές του θα αποφασίσουν οι ίδιοι ποιον θα στηρίξουν.

Νωρίτερα, ο κ. Μελανσόν δήλωσε ότι δεν δίνει βάση στις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων και ότι αναμένει τα επίσημα αποτελέσματα. Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα των μεγάλων γαλλικών πόλεων δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί.

naftemporiki.gr

Copyright © 2009 Aiginio News | All rights reserved

Top Desktop version